Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 11:58

Büyümeye yönelik endişelerin arttığı bir dönemde, TÜİK, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisi 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdü. Beklentiler büyümenin yüzde 3,45 olması yönündeydi. 2015 ikinci çeyrekte, son beş çeyreğin en iyi büyüme rakamına da ulaşıldı.

Haberin Devamı

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmininde, 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3,8’lik artışla 32,9 milyar TL oldu. Türkiye ekonomisi ilk yarıda yüzde 3,1 büyüdü.

ÖKTE: KAMU HARCAMALARINA BAĞLIYORUM
hurriyet.com.tr’ye konuşan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Seçimler öncesi kamu harcamaları, iç talebin sağlıklı büyümesi ve tarım sektöründeki iyi seyir ihracattaki kötüleşmeyi kapattı. Beklentiler üzerindeki büyümeyi, bu nedenlere bağlıyorum” dedi.

BİRİNCİ ÇEYREK BÜYÜME ORANI REVİZE EDİLDİ
TÜİK birinci çeyrek için daha önce yüzde 2.3 olarak açıkladığı büyümeyi yüzde 2.5'e revize etti. IMF, bu sene için Türkiye büyüme beklentisi yüzde 3,1. Dünya Bankası'nın bu yıl için büyüme beklentisi de yüzde 3 seviyesinde.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE RAKAMLAR DÜŞECEK
Cnbc-e yayınına bağlanan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ise “İç talep Türkiye için çok önemli. Firmaların sürdürülebilirliği için önemli. Dünya ticareti büyümüyor. Fed’in daha temkinli olacağını tahmin ediyorum. İhracat pazarlarımız ile ilgili daralmalar bizi olumsuz etkiliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin büyüme rakamlarının düşeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

GSYH, 2015 yılının ikinci çeyreği bir önceki yılın aynı çeyreğine göre cari fiyatlarla yüzde 12,6’lık artışla 481,73 milyar TL oldu.

Haberin Devamı

YATIRIM HARCAMALARINDA ARTIŞ VAR
CNBC-e yayınına telefonla bağlanan Erse Securities Başekonomisti Nilüfer Sezgin “Alt kalemlere bakıldığında büyük bir sürpriz yok. Özellikle özel sektör tüketim harcamaları, yatırım harcamalarında ciddi bir yükseliş var. Genel olarak bakıldığında iç talebin toparlandığı görülüyor. Yılın tamamına bakıldığında ise büyüme ortalamasının yüzde 3’ün altında olması bekleniyor” dedi.

SON BEŞ ÇEYREĞİN EN İYİSİ
Büyüme 2015'in ikinci çeyreğinde son çeyreğin en iyi oranı şeklinde gerçekleşti.

Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Kaynak: TÜİK

SEKTÖRLERE GÖRE BÜYÜME ORANI

Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla yüzde 6,7'lik artışla 2 milyar 357 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 20,3'lük artışla 30 milyar 369 milyon lira olarak gerçekleşti. Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, aynı dönemde sabit fiyatlarla 4,1'lik artışla 11 milyar 118 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 10'luk artışla 119 milyar 581 milyon lira oldu. Hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, söz konusu dönemde sabit fiyatlarla yüzde 4,1 artarak 18 milyar 742 milyon liraya, cari fiyatlarla yüzde 11,2 yükselerek 273 milyar 826 milyon liraya çıktı.

Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü
2014’TE NE KADAR BÜYÜMÜŞTÜK?

CARİ AÇIK DA AÇIKLANDI

Bugün ekonomiye yönelik önemli bir veri daha açıklandı. Merkez Bankası, cari açığın Temmuz ayında 3.15 milyar dolar olduğunu açıkladı. Reuters anketinde açığın 3.5 milyar dolar olması bekleniyordu. Merkez Bankası verilerine göre, Ocak-Temmuz'da cari açık 25.43 milyar dolar olurken, 12 aylık açık 45.03 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Türkiye ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

‘OLUMSUZ DIŞ KONJONKTÜR...'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2. Çeyrek büyüme verisi ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye ekonomisi 2015 yılının ikinci çeyreğinde olumsuz konjonktüre rağmen beklenenin üzerinde yüzde 3,8 büyümüştür” dedi. Bakan Şimşek, açıklamasının devamında “Siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, artan jeopolitik gerginlikler ile AB’deki durgunluk yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi sınırlamıştır. Olumsuz dış konjonktür nedeniyle net ihracat büyümeyi 2015 yılının ilk yarısında 1,2 puan aşağı çekmiştir; iç talebin büyümeye katkısı ise 4,4 puan olmuştur. Söz konusu katkının en önemli bileşeni 3,4 puan ile özel tüketim olmuştur. Siyasi belirsizlikler ve olumsuz dış konjonktür nedeniyle büyümenin OVP’de öngörülen yüzde 4’ün altında kalması muhtemeldir. Ancak otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendi ekonominin 3. çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini göstermektedir. Son 13 yılda uygulamaya koyduğumuz yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisinin temelleri hala sağlamdır. Güçlü mali dengelerimiz, sağlıklı bankacılık ve dinamik özel sektörümüz ile artan istihdam bunun ispatıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!