Türkiye fırsatı kaçırınca çözümü Fransızlarda buldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye fırsatı kaçırınca çözümü Fransızlarda buldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 00:00

SON yıllarda yüksek maliyetler nedeniyle otomotivde artan dev işbirliklerine bir yenisi daha eklendi.

Haberin Devamı

Fransız PSA (Peugeot-Citroen) Grubu, Toyota ile ticari araç üretimi konusunda işbirliğine gitti. Avrupa’daki krize bağlı zor günler yaşayan ve yılın başında General Motors (GM) ile stratejik ortaklık yapıp yüzde 7 hissesini 1 milyar Euro’ya veren PSA Grubu, Japon Toyota’ya da ticari araç üretecek. Peugeot Expert ve Citroen Jumpy platformunda üretilecek Toyota markalı ticari araç ile Japon marka Avrupa’da ticari araç sınıfına adım atarken, 8 bin işçi çıkartıp, fabrika kapatmaya hazırlanan PSA Grubu’da Fransa’daki fabrikalarının verimini artıracak.

250 milyon Euro kaçtı

Japon Toyota, özellikle Avrupa’da büyüyen ticari araç pazarında yer almak için uzun süredir fizibilite çalışmaları yapıyordu. Türkiye’de Toyota’nın distribütörü ALJ Grubu’nun da bastırmasıyla, Japon marka Adapazarı’ndaki fabrikasında Fiat Doblo ve Ford Transit Connect sınıfında yer alacak bir model üretimi için ekip kurmuş ve çalışmalara başlamıştı. Ancak 2008 yılından bu yana Türkiye’yi hafif ticari araç üretimi için yatırım radarına alan Toyota’nın planları Maliye Bakanlığı’na takılmıştı. Maliye Bakanlığı, Türkiye’de üretilen, Avrupa ve Sanayi Bakanlığı’ndan her türlü onayı alan Verso’nun ticari versiyonu Verso Active’yi ÖTV’de ticari sınıfa sokmayıp, bir de üstüne geçtiğimiz yıl ticari araç ÖTV oranlarını artırınca, Toyota hem 250 milyon Euro’luk yepyeni bir ticari araç projesinden vazgeçmişti. Toyota’nın Türkiye’de ticari üretiminden vazgeçmesi sonrası PSA Grubu ile işbirliğine gitmesi, büyük bir fırsatı teptiğimizi net olarak ortaya koymuş oldu.

Haberin Devamı

2 karar rafa kaldırdı

Toyota Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, kendilerinin de bastırmasıyla birlikte Toyota’nın Fiat Doblo ve Ford Transit Connect sınıfında yer alacak bir model üretimi için ekip kurduğunu ve çalışmalara başladığını hatırlatarak, “Ancak Maliye Bakanlığı’nın aldığı iki karar sonrasında proje rafa kalktı” dedi. Bozkurt, Japonları hafif ticari araç üretimi için zor ikna ettiklerini belirterek, yaşanan gelişmeler sonrasında gelinen noktayı ‘fırsatı kaçırdık’ sözleriyle anlattı. Hafif ticari araçların Türkiye dışında da, Avrupa’da 900 bin adeti bulan büyük bir pazarı olduğunu söyleyen Bozkurt, bunun yanı sıra ABD’de de potansiyeli bulunduğundan söz etti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!