Türkiye en fazla fındığı İtalya'ya sattı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye en fazla fındığı İtalyaya sattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 11:15

Türkiye 2005 yılındaki toplam 209 bin 364 tonluk fındık ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu İtalya'ya gerçekleştirdi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye 2005 yılında 209 bin 364 ton fındık ihraç ederek, karşılığında 1 milyar 928 milyon 378 bin 805 dolar döviz girdisi sağladı.
Fındık ihraç edilen ülkeler arasında 61 bin 88 ton ile İtalya birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 48 bin 517 ton ile Almanya, 17 bin 682 ton ile Fransa, 11 bin 816 ton ile Belçika izledi.
Toplam 87 ülkeye fındık ihraç eden Türkiye, 2005 yılında Avrupa ülkelerinin yanı sıra Japonya, Hong Kong, Çin, ABD, Mısır, Filipinler, Ekvator, Suriye, Avustralya, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere de fındık sattı.
Öte yandan, Türkiye'nin fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında her yıl ilk sırada yer alan Almanya, birinciliği ilk kez fındık üreticisi ülkeler arasında yer alan İtalya'ya bıraktı.

-TTB BAŞKANI ARSLANTÜRK-

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, İtalya'nın Türkiye'den sonra en büyük fındık üreten ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Daha önceki yıllarda 120-130 bin ton fındık üreten İtalya'da geçen yıl büyük bir rekolte düşüklüğü yaşandı. Ancak 60 bin ton fındık üretilebildi. Dünyanın en büyük fındık alıcısı olan firmayı da bünyesinde bulunduran İtalyanlar, düşük rekolte nedeniyle ihtiyaçlarını gidermek için Türkiye'den fazla alım yaptılar. Bu da onlara ithalatta rekortmenliği getirdi.”
Türkiye'nin hedefinin dünyanın tüm ülkelerine fındık satmak olduğunu ifade eden Arslantürk, “Geleneksel alıcılara daha fazla fındık satmaya çalışırken, hiç almayan ülkelerin pazarlarına da girmeliyiz. Böylece fındığa talebi arttırmış, üretimimizin tamamını pazarlama imkanına kavuşmuş ve de daha fazla döviz kazanmış oluruz. Fındıkla ilgili herkesin çabası dünyaya daha fazla fındık satabilmek olmalıdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!