Türkiye dünya enerji devinin gözdesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye dünya enerji devinin gözdesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Fransız elektrik şirketi Shneider'ın üretim merkezi olacak. 1836 yılında Fransa'da kurulan ve elektrik dağıtımı, endüstriyel kontrol ve otomosyon alanında dünyanın en büyük üreticileri arasında gösterilen Groupe Schneider, Türkiye'de üretim yaptığı İzmir Kemalpaşa tesislerine ürün yelpazesini geliştirmek amacıyla bu yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Türkiye'de 1997'nin ilk 6 ayında yüzde 35 büyüme sağlayan Schneider, yıllık 45 milyon dolar ciroya sahip. Schneider Türkiye Genel Müdürü Dominique Bellot, Türkiye üzerinden komşu ülkelere 4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ve 2000 yılına kadar yılda 2 milyon dolarlık yatırımla ihracatlarını 10 milyon dolara çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Her ülkenin şartlarına göre üretim yaptıklarını belirten Bellot, ‘‘Örneğin 36 kwatlık şalter sadece Türkiye'de üretiliyor. Bunun gibi yeni ürünler konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Dünyanın başka ülkesinde üretilmeyen ürünler sadece Türkiye'de üretilerek dünyaya ihrac edilecek’’ dedi.

19'uncu yüzyılın savaş topu üreticisiyken bugün Merlin Gerin, Modicon, Square D ve Telemecanique markalarında enerji, endüstri, altyapı alanına ve inşaat piyasasına yönelik kapsamlı çözümler sunan ve 130 ülkede faaliyet gösteren Schneider, Türkiye'yi gelişen 10 pazar arasında görüyor. Shneider Türkiye Genel Müdürü Bellot, artık yatırımların potansiyel pazarlara kaydığını belirterek, Türkiye'nin coğrafi konumu ve genç nüfusu ile kendileri için önemli bir pazar olduğunu söyledi.

TALEP HIZLA ARTIYOR

Türkiye'de kişi başına elektrik talebinin her yıl yüzde 8-10 büyüdüğüne değinen Bellot, ‘‘Avrupa topluluğu ülkelerinden 3 kat daha düşük bir talep var. Ancak Türkiye'deki talep hızla yükseliyor’’ dedi.

Schneider Başkan Yardımcısı Robert Jeanteur da Ar-Ge harcamalarına yılda 3 milyar Fransız Frangı harcadıklarını belirterek, Schneider'ın sermayesinin yüzde 80'ine halkın sahip olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!