Türkiye’den 22 ülkeye dizi gitti, 3 milyon dolar geldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den 22 ülkeye dizi gitti, 3 milyon dolar geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2008 00:00

Türk televizyon dizilerinin yurtdışı yolculuğu 22 ülkeye ulaştı. Yapılan yeni anlaşmalarla yurtdışında yayınlanan Türk dizi filmlerinin sayısı 18’i buldu.

Yurtdışına pazarlanan dizilerin geliri ise 3 milyon doları yakaladı. Diziler yayınlandığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde izlenme rekorları kırdı.

2006 yılından itibaren Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 22 ülkede yayınlanmaya başlayan Türk televizyon dizileri yurtdışında da reyting rekorları kırıyor. Yabancı Damat’ın Yunanistan’da gördüğü ilgi, Dubai merkezli MBC yayın kuruluşunun Türk dizilerini kendi ülkelerinde yayınlamak istemesiyle hız kazandı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde sıkça yayınlanan dizilerin sayısı yenilerle birlikte 18’e ulaşırken, yıllık dizi film ihracatımız da 3 milyon doları buldu. Türk dizilerine gösterilen ilgi Avrupa ve diğer ülkeleri de harekete geçirdi.

2 bin dolardan başlıyor

Türkiye’de izlenme rekorları kırdıktan sonra şansını yurtdışında deneyen dizilerin çoğu yayınlandıkları ülkelerde de reyting rekorları kırıyor. Ortadoğu ülkelerinde yayınlanan en popüler Türk dizileri ise Gümüş ve Ihlamurlar Altında oldu. 22 ülkede yayınlanan dizilerin fiyatları da bölüm başına hesaplanıyor. Her dizinin oluşturduğu ilgi, dizinin fiyatında belirleyici unsur oluyor. Dizi başına alınan ücretler 2 bin dolar ile 10 bin dolar arsında değişiyor.

İlk MBC’ye satıldı

Türk dizilerinin ilk kez 2006 yılında Dubai merkezli MBC yayın kuruluşu tarafından yayınlanmak için satın alındığını söyleyen Doğan TV İnteraktif Hizmetler ve Yurtdışı Operasyonlar Grup Başkanı Esra Özbay, Türk dizilerinin yurtdışı yolculuğunu şöyle anlattı: "Diziler MBC yayın kuruluşu tarafından yayınlanmak için satın alındı. Bu süreçte iki dizinin satışı yapıldı. Bu dizilerin yayına konulmasından sonra reyting rekoru kırmış ve bölgedeki tüm yayın kuruluşları Türk dizilerine inanılmaz bir ilgi göstermeye başlamıştı. MBC bunun üzerine geçtiğimiz yıl iki dizi daha satın aldı. Bu yıl ise MBC firmasıyla 4 yıllık bir anlaşma imzaladık."

Yeni diziler alacaklar

Esra Özbay, yapılan 4 yıllık anlaşmayı da şöyle değerlendirdi: "Anlaşma MBC ile 4 yıllığına münhasır olarak imzalandı. Gelecek 3 yıl içinde yayınlanacak tüm dizileri alma garantisi verdiler. Almadıkları diziler olduğu taktirde bu dizilerin satışlarının başka yayıncı kuruluşlara pazarlama hakkı da bizde. Aynı zamanda MBC satın aldıkları dizileri sınırlı bir gösterim ile 3’üncü yayıncı kuruluşlara satma hakkına da sahiptir. Bu yıl için 14 dizi satıldı. Daha önceden satılmış olan 4 dizi daha vardı. Bunlardan ikisi yayınlandı ve ikisi de yayınlanmak üzere hazırlanıyor."

Katar’dan İran’a kadar birçok ülkede yayınlanıyor

ESRA Özbay, dizileri Doğan TV bünyesindeki yurtdışı operasyonlardan sorumlu ekibin pazarladığını belirterek, şöyle konuştu: "22 ülkede Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde dizilerimiz gösterimde. Bu dizilere olan ilgi her geçen gün artıyor. Bugün Cezayir’den Mısır’a Irak’tan Ürdün’e, İran’dan Lübnan’a, Katar’dan Suriye’ye kadar bir çok ülkede yayınlanıyor."

Rakamlar ile Türk dizi film ihracatı

Yeni anlaşmalar ile yurtdışında 18 diziye ulaşıldı.

Yıllık ihracat 3 milyon doları buldu.

Bölüm başı fiyatlar 2 bin ile 10 bin dolar arasında değişiyor.

Diziler 22 ülkede yayınlanıyor.

Yurtdışına giden Türk dizileri

Annem

Arka Sokaklar

Asi

Berivan

Bıçak Sırtı

Elveda Derken

Genco

Kavak Yelleri

Kınalı Kar

Menekşe ile Halil

Yabancı Damat

Yaprak Dökümü

Yılan Hikayesi

Kaybolan Yıllar

Ihlamurlar altında

Gümüş

Arjantin bile teklif getirdi

DOĞAN TV İnteraktif Hizmetler ve Yurtdışı Operasyonlar Grup Başkanı Esra Özbay, son dönemlerde yurtdışında ilgiyle izlenen dizilerin Avrupa ülkelerinden de yoğun talep gördüğünü belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Öncelikle Türki Cumhuriyetleri başta olmak üzere çok ciddi talepler alıyoruz. Zaman zaman Türklerin de yoğun yaşadığı Almanya, Belçika gibi ülkelerden talepler geliyor. Ancak sadece bu ülkeler değil, Arjantin’den bile Türk dizilerinin yayınlanması için bizi arıyorlar."

Bir sezonda 200’ün üzerinde yabancı dizi yayınlanıyor

YABANCI dizilerin de Türkiye’de izlenme paylarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Doğuş Yayın Grubu Dış Alımlar Direktörü Aslı Arıhan, Türkiye’de yayınlanan yabancı dizilerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Son yıllarda yabancı dizi yayınlayan kanalların sayısı hızla arttı. Bir sezonda yaklaşık 200’ ün üzerinde yabancı dizi yayınlanıyor . Fiyatlar özellikle artan rekabet nedeniyle oldukça farklılık gösterebiliyor. Bugün Türkiye’de yayınlanan bir yabancı dizinin maliyeti 1000 dolardan başlayıp 20 bin dolara kadar çıkabiliyor. Türkiye’de yayınlanan yabancı diziler arasında Amerikan yapımları da dikkat çekiyor."

İzlediğimiz yabancı diziler

Lost

Prison Break

24

The Simpsons

Kyle XY

Private Practice
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!