Türkiye’deki Fransızlar on binleri çalıştırıyor, itidalli davranalım

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’deki Fransızlar on binleri çalıştırıyor, itidalli davranalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2012 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de yatırımları bulunan 20 kadar Fransız şirketin temsilcileriyle yaptığı görüşme sonrasında, “Türkiye’ye güvenip yatırım yapanların hepsi bizim şirketimizdir. Fransız şirketler de on binlerce Türk insanını çalıştırıyor. İtidalli olalım” dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, 20’nin üzerinde Fransız sermayeli şirketin Türkiye temsilcisisiyle buluştu. Çağlayan, “Türkiye’de yatırım yapmış tüm yatırımcılar, Fransız şirketleri de dahil bizim şirketlerimizdir. Fransız Senatosu’nda kabul edilen inkar yasası, popülist bir görüşü yansıtıyor, aklın popülizmi yeneceğine inanıyorum. Hepimizin ortak geldiği nokta Sarkozy’nin yapmış olduğu işin akla ziyan bir iş olduğudur. Kesinlikle Fransız halkının görüşlerini yansıtmıyor ve Türkiye’ye yatırım yapmış Fransız şirketlerinin buradaki temsilcileri de kesinlikle bunu tasvip etmiyor” dedi. Firmaların Fransa’daki yetkililerinin, Fransız senatosuyla, parlamentosuyla sürekli görüşme içinde olduklarını ifade ettiklerini aktaran Çağlayan, Türkiye’deki Fransız şirketlerinin bazılarının yönetiminde Sarkozy’nin bakanlık teklif ettiği ama kabul etmeyen kişilerin, geçmişte bakanlık yapmış insanların bulunduğunu anlattı.
‘Talihsizlik’ diyorlar
Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunun asla Fransız halkının, Fransız şirketlerinin hiçbir şekilde görüşünü yansıtmadığını, sadece sayın Sarkozy’nin kişisel görüşü olduğunu ve siyasetteki son günlerini bu şekilde kurtarmaya çalıştığını anlatıyorlar. Bu konuyla ilgili en az bizler kadar onlar da rahatsız. Hatta bir Fransız arkadaşımızın ifadesi (keşke bizim politikacılarımız da aynen sizler gibi hassas ve duyarlı olsaydı) oldu.”
Zapt etmek zor olur
Çağlayan, Fransa’ya tepki gösterecek vatandaşlarla ilgili şu değerlendirmeyiyaptı: “Türkiye’ye güvenmiş, yaptırım yapmış yatırımcılar bizim kendi şirketlerimizdir. Onlar binlerce Türk çalıştırıyorlar. Herkesi itidal içinde davranmaya davet ediyorum. Türklerin hassasiyetini ve davranış biçimini herkes çok iyi anlamalı. Türk insanının davranış biçimini zaptetmek zor olabilir.”
Gelişmeler engel olmasın
Uluslararası Yatırımcıar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Hiç arzu etmediğimiz bu politik gelişmeler karşısında Sayın Bakanımız ve hükümetimizin son derece sağduyulu ve itidal içindeki açıklamaları gelişme planlarımızı ve irademizi destekleyecek nitelikte olduğu için kendilerine müteşekkiriz. Siyasi gelişmelerin bizim Türkiye’deki gelişmelerimizi engellemeyecek şekilde olacağını düşünüyor ve buna inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ghosn: Türkiye’de güzel tarihimiz var

Haberin Devamı

RENAULT CEO’su Carlos Ghosn, Fransa’da kabul edilen soykırımı inkâr yasası hakkında ilk kez konuştu. France 24 kanalına yaptığı açıklamada, yasanın kabul edilmesi nedeniyle Türk hükümetinden, Fransız şirketlerine karşı bir “misilleme” beklemediğini vurgulayan Ghosn, Türkiye’nin böyle bir yola girmesinden “olumsuz etkileneceklerini” vurguladı. Ghosn, “Bu tür konular, bir firmayı aşıyor. Dolayısıyla biz çok ihtiyatlıyız ve gözlemliyoruz. 40 yıldır Türkiye’deyiz. Türk ortaklarımız var, Türkiye’de çok güzel bir tarihimiz var. Türkiye’de yatırım yaptık, Türkiye’de istihdam yaratıyoruz” dedi. Ghosn, Türkiye’de çok rekabetçi bir piyasa olduğunu, Renault’nun da bu piyasadaki konumunun iyi olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!