Türkiye’de uzay teknolojileri zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de uzay teknolojileri zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2004 01:37

21’inci yüzyılın en büyük kongrelerinden biri olan ‘20’inci Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Kongresi’, 12- 23 Temmuz tarihleri arasında 3000 kişinin katılımıyla Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Olimpiyat oyunları gibi dört yılda bir gerçekleştirilen ‘Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Kongresi’nin yirmincisine Avustralya, İspanya ve Çin’i geçen Türkiye imza atacak.

Düzenlenecek Kongrenin Direktörü olan İTÜ İnşaat Fakültesi Fotogrametri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Altan, dünya üzerinde yüzyıllık geçmişi olan fotogrametri ve uzaktan algılama bilimlerine yön veren ISPRS’in (Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Derneği) 2000 yılında Amsterdam’da düzenlenen kongresinde 2004 için adaylıklarını koyduklarını belirterek, ‘İstanbul, Barcelona, Pekin ve Brisbane arasından sıyrılıp ISPRS tarihindeki en yüksek oy farkı ile ev sahipliğine hak kazandı. Bu çok önemli bir başarıdır’dedi.

Altan, başta haritacılık çalışmaları olmak üzere uzay, tarım, şehircilik, kültürel mirasın korunması çalışmaları, tıp, afet yönetimi, araç takibi, arazi kullanımı, bina yönetimi gibi çok sayıdaki uygulama alanında kullanılan fotogrametri, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknolojilerinde, Türkiye’nin AB üyeliğine yeni giren ülkelerden bile önde olduğunu söyledi. Altan şöyle konuştu: ‘Yüzyılın gelişmekte olan teknolojilerinden biri olan uzay teknolojisinin de tartışılacağı İstanbul’da, aynı zamanda kongrenin sosyal ve kültürel turları sayesinde turizmin canlanması da bekleniyor. Kongrenin Türkiye için yararlarından bir başkası da, bu teknolojinin ülke gelişimine sağladığı katkılar. Fotogrametri ve uzaktan algılama alanları ile, AB üyeliğine yeni giren ülkelerden bile önde olan ve tarım başta olmak üzere çok sayıdaki alanda bu teknolojiden yararlanan Türkiye’de yaşanan altyapı sorunlarına çözüm bulunması ve su, toprak ve doğal kaynakların korunması hedefleniyor.

Fotogrametri ve uzaktan algılama sistemleri

Çeşitli
görüntü algılama sistemleri yardımıyla yeryüzüne, çevresine ve diğer fiziksel nesnelere ilişkin güvenilir bilgilerin elde edilmesini, işlenmesini, kaydını, ölçümünü, analizini ve sunumunu içeren bilim, sanat ve teknoloji dallarını içermekte. Fotogrametri bilim dalı ile çekilen üç boyutlu resimler tıp, uzay bilimleri, röleve ve restore çalışmaları, mimarlık, özel harita çizimleri, deprem hasar tespiti, kaza hasar tespiti, GSM operatörlerinin kapsama alanı ölçümü, çevre koruması, su ve havza araştırması gibi çeşitli alanlarda kullanılmakta. Bu güne kadar bu teknoloji, Dinar, Marmara, Adapazarı depremlerinin hasar tespiti, Patara Antik Kent çalışması, Dolmabahçe Sarayı’nın onarımı gibi birçok projede kullanıldı.

Bağımsız verilerin uydudan gelen görüntüleri ile bilimsel projelere destek veren uzaktan algılama sisteminden ise jeoloji, jeomorfoloji, haritacılık, tarım ormancılık, çevre bilimleri, hidroloji gibi alanlarda yararlanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!