Türkiye’de harika yatırım ortamı var, keşke Aygaz’da daha çok hissemiz olsaydı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de harika yatırım ortamı var, keşke Aygaz’da daha çok hissemiz olsaydı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 21:10

Aygaz’ın 50’nci yıl kutlamasına katılan şirketin kurucu ortağı İtalyan kökenli Beyrutlu işadamı Hilel Picciotto’nun torunu Alexandre Picciotto, “Aygaz’da yüzde 25 hissemiz var. Türkiye yatırım için harika bir yer. Koç Ailesi de mükemmel bir ortak. Keşke daha fazla hissemiz olsaydı” dedi.

Haberin Devamı

KOÇ Grubu’nun ilk enerji şirketlerinden Aygaz’ın 50’nci yıl kutlaması nedeniyle düzenlenen geceye, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’u 1961 yılında LPG işine girmeye ikna eden şirketin kurucu ortağı İtalyan kökenli Beyrutlu işadamı Hilel Picciotto’nun torunu Alexandre Picciotto da katıldı. Aygaz’ın halen yüzde 25 ortağı olan Picciottto Ailesi’nin üçüncü kuşak temsilcisi Alexandre Picciotto, “Türkiye’ye 15 yıldır Aygaz toplantılarına katılmak için gelip gidiyorum. Burası özellikle şu sıralar yatırım için harika bir ülke. Aygaz’da yüzde 25 hissemiz var. Keşke daha çok olsaydı” dedi.

Türkiye’de kafam rahat

Global kriz sürecinde Türkiye’deki yatırımı konusunda çok rahat olduğunu söyleyen Alexandre  Picciotto, şöyle konuştu: “Şu kriz döneminde kafam çok rahat. Çünkü bütün Avrupa’ya rağmen büyümeye devam ediyor. Böylesi bir zamanda Türkiye’de işinizin olması bir şans. Türkiye çok güçlü bir ülke, iyi eğitimli genç nüfusu büyük avantaj. Siyasi olarak da gittikçe güçleniyor. Türkiye’de çok güçlü bir iktidar var ve bu durum şu anda önemli bir şans. Bence Türkiye bölgesinde ileride daha da fazla öncülük edecek. Bizim burada Aygaz dışında bir yatırımımız yok ama olmasını isterdim.”

Haberin Devamı

Son tüp Aygaz olurdu

Aygaz olarak Türkiye’de LPG sektöründe daha uzun yıllar kalmayı hedeflediklerini belirten Alexandre Picciotto gelecek planlarına ilişkin şunları anlattı: “Pazarın küçüldüğü doğru ama biz de pazarın yeni şartlarında daha fazla büyümenin yollarını bulmak zorundayız. Bu alandan çıkmayı düşünmüyoruz. Bu iş bitecek olsa sanıyorum Türkiye’de satılan en son tüp yine Aygaz olurdu. O kadar kararlıyız. Çünkü bu bizim bildiğimiz çok iyi bir iş. Bitirmek için bir nedenimiz yok. Aygaz bünyesinde hali hazırda elektrik projelerimi var. Belki bir gün doğal gaz işine girebiliriz, bilemiyorum. Bunun gibi bir çok yeni proje var önümüzde..”

Bir tek Vehbi Koç anladı

Çocukluğunun dedesi Helil Picciotto’nun Vehbi Koç ile ilgili anlattıklarını dinlemekle geçtiğini vurgulayan Alexandre Picciotto, şunları dile getirdi: “Dedem 1960’larda Beyrut’taki işlerini büyütmek istiyordu. LPG sektöründe Türkiye’de büyük fırsatlar olduğunu görmüştü. O dönemde dedemi bir tek Vehbi Koç anlamıştı. Koç Ailesi ile böylesi bir ortaklığımızın olması bizim için ayrıcalık. Uzun yıllara dayanan güzel bir dostluğumuz ve ortaklığımız var. Vehbi Koç ile dedem arasında müthiş bir bağ vardı. Bu bağla kurulan Aygaz, alanında hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük şirketlerinden biri oldu. Picciotto ailesi olarak Aygaz ile olan işlerimizi Likit Petrol şirketi aracılığı ile yürütüyoruz.”

Haberin Devamı

Oto gaz kullanımındaki artış sektörü koruyacak

KOÇ Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, şirketin 50’inci yıl kitabında şunları söyledi: “Ülkemizde doğalgazın yaygınlaşması olgunlaştı. Doğalgazın maliyetlerini düşündüğümüzde her yere ulaşması mümkün olmuyor. Oto gaz kullanımındaki artışla birlikte LPG önemli bir alan olmaya devam edecek.”

Günde 100 bin eve giriyoruz

AYGAZ Genel Müdürü Yağız Eyüboğlu, Aygaz’ın 50 yıllık serüveninde özellikle köşe başındaki bayi anlayışının hiç değişmediğini belirterek, “Bununla birlikte tüketiciye verilen güven Aygaz’ın bugünkü boyutlara getirdi. Bugün Türkiye’de günde 100 bin eve Aygaz olarak hizmet götürüyoruz. Türkiye otogaz pazarında dünyada ikinci büyük pazar. Türkiye’deki her 10 araçtan 4’ünde otogaz kullanılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Koç’un satılamaz şartı koştuğu Merkez Han’da kuruldu

AYGAZ’ın kuruluşunda, o dönemde Türkiye’de henüz yabancı yatırımcılara ilişkin düzenlemeler tamamlanmadığı için Picciotto Ailesi hissedar olarak yer almadı. İlk genel kurula katılmayan Hilel Picciotto daha sonra şirkette hissedar olarak yer alırken, Aygaz’a dönüşen Gazsan şirketinin ilk adresi ise, Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde Nur-i Ziya Sokak’taki Merkez Han’dı. Bu bina Koç Ailesi için özel bir anlamı olan bir bina.

Sadece şirket kurulmadı bir sektör oluşturuldu

KOÇ Holding Onursal Başkanı ve Aygaz Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un en düşkün olduğu şirketlerden birinin Aygaz olduğunu söyledi. Vehbi Koç’un ilk başta Aygaz’ın kurulması konusunda tereddüt ettiğini söyleyen Rahmi Koç şirketin kuruluşu ile ilgili şunları anlattı: “Beyrutlu işadamı Hilel Picciotto’nun Vehbi Koç’a LPG sektörüne girmesi teklif etmesi ile ilk adım atılır. Bu teklif kağıt üzerinde iyi bir teklif gibi görünse de pratikte oldukça zor bir alandır. Çünkü, iyi bir dağıtım ağı ve altyapı oluşturulması gerekmektedir. Sonuç olarak 1961 yılında kurulan Aygaz ile Türkiye’de sadece bir şirket kurulmadı, aynı zamanda bir sektör kuruldu. 50 yıl önce Picciotto Ailesi ile sıkılan el ile birlikte Aygaz Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri haline geldi.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin her formda enerjiye ihtiyacı var

RAHMİ Koç, enerjinin hemen hemen tüm alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirterek şunları söyledi: “Aygaz, Koç Enerji Grubu’nun gözbebeğidir. Rahmetli Vehbi Koç’un da kalbinde özel bir yeri vardı. Türkiye’de gittiği her yerde mutlaka bir Aygaz bayisine uğrar, bir çaylarını içerdi. 50 yılda Aygaz bayiliği babadan oğula, oğuldan toruna geçen bir iş haline geldi. Son 20 yıldır da modernleşmiş üslubu ile otogaz bayiliği aynı şekilde gelişti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!