Türkiye’de büyüme yoluna Rozak’la çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de büyüme yoluna Rozak’la çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2007 00:00

Demir ve çelik sektörü stok ve ticareti alanında faaliyet gösteren Türk şirketi Rozak’ın yüzde 51 hissesini, dünya çelik devi ArcelorMittal satın aldı.

Türkiye’deki varlığını güçlendireceğini söyleyen ArcelorMittal Yönetim Kurulu üyesi Gonzalo Urquijo, "Bu satın alma ArcelorMittal’in bütün ürünlerde güçlü Türk talebini karşılaması için önemli bir adım. Türkiye, en hızlı büyüyen çelik pazarlarından biri" dedi.

HİNTLİ Mittal ve Lüksemburglu Arcelor’un birleşmesiyle oluşan dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Türkiye’nin en büyük demir-çelik ürünleri satış ve servis merkezi olan Rozak A.Ş.’nin yüzde 51’ini satın aldı. ArcelorMittal, bu satın almayla Türkiye’deki pozisyonunu genişleteceğini açıkladı. ArcelorMittal Yönetim Kurulu Üyesi Gonzalo Urquijo, "Bu satın alma ArcelorMittal’in bütün ürünlerde güçlü Türk talebini karşılaması için önemli bir adım. Türkiye, en hızlı büyüyen çelik pazarlarından biri. Yapı sektörü yüzde 10’luk büyüme oranıyla çok dinamik. Rozak’daki hisse alışımız çelik dağıtımımızın, bu ülkede 2010’da hedeflenen kapasite hedefine ulaşmasını sağlayacak" dedi. ArcelorMittal, Rozak’ı satın almadan önce de Borçelik işbirliğiyle Türkiye’de yassı çelik üretimi işinde yer alıyordu. Rozak ile birlikte Borçelik’ten farklı olarak profil ve paslanmaz çelik ticareti başta olmak üzere pazarlamada da güçlenmeyi hedefliyor. Demir çelik sektöründe, ArcelorMittal’in bir süre sonra Rozak’ı borsaya kote ederek yüzde 18’ini halka açmayı planladığı konuşuluyor.

ROZAK’IN KAPASİTESİ 450 BİN TON: H profilleri, sac ve kaplama üzerine uzmanlaşan Rozak’ın kapasitesi 450 bin ton. Yıllık cirosu ise 260 milyon Euro. ArcelorMittal, halen Rozak’ın en büyük ürün tedarikçisi durumunda. Yüz eleman istihdam eden şirket, 1983’de kuruldu ve kurucu aile tarafından yönetiliyor. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Süleyman Zakuto’nun yaptığı Rozak’ın Gebze, İkitelli, Ereğli, İskenderun ve İzmit olmak üzere beş tesisi bulunuyor. Şirketin yönetim ofisleri ise İkitelli ve Ereğli’de.

88.6 MİLYAR DOLARLIK ŞİRKET: Dünyanın bir numaralı çelik şirketi ArcelorMittal, geçen yıl Mittal ve iki numaralı çelik şirketi Arcelor’un birleşmesinden oluştu.Dünyanın bir numaralı çelik şirketi ArcelorMittal ise 60 ülkede, 320 bin çalışana sahip. ArcelorMittal’ın, 2006’daki toplam geliri 88.6 milyar dolar. ArcelorMittal, bütün küresel pazarlarda, otomotiv, yapı, ev aletleri, paketleme alanları da dahil olmak üzere çelik sağlamada lider. Ar-Ge ve teknolojide, ham materyalin tedarikinde ve dağıtım ağında da ön sırada.

DÜNYA ÇELİK PAZARINA HAKİM: 27 Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika ülkesinde varlığı bulunan şirket, ana çelik pazarlarında hakim. Çin ve Hindistan gibi yüksek büyüme oranına sahip ülkelerde de pozisyonunu geliştirmek istiyor. Şirketin 118 milyon ton ham çelik üretimi dünyadaki çelik çıktısının yüzde 10’unu oluşturuyor. ArcelorMittal, New York, Amsterdam, Paris, Brüksel, Lüksemburg ve İspanyol borsalarında işlem görüyor.

Piyasaları olumlu etkiler sektöre hareket getirir

DEMİR Çelik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Namık Ekinci, ArcelorMittal’in Rozak’ı satın almasının sektörü olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Namık Ekinci, "Türkiye’nin üretimde ihtiyacı ve eksiği olan konuları biliyorlar. Bu satın alma sektöre hareket getirir. Bizim üreticilerin de ithal edilen mallara yönelik üretimini teşvik eder" dedi.

Rozak’ın satın alınması Borçelik’i etkilemiyor

BORÇELİK’te ArcelorMittal ile ortak olan Borusan Holding CEO’su Agah Uğur da, satın almanın ArcelorMittal’in bünyesindeki ticari ürünler biriminin sorumluluğunda olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Arcelor bu satın almayı bize söylemişti. Bu bizim Borçelik’teki ortaklığımzı etkilemiyor, ilgi alanımıza giren bir satın alma değil."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!