Türkiye’de ‘büyük fırsat’ gördü, İGDAŞ’ı gündeme aldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ‘büyük fırsat’ gördü, İGDAŞ’ı gündeme aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2010 00:00

Azerbaycan’ın devlet petrol ve doğalgaz şirketi Socar, Türkiye’de doğalgaz dağıtımıyla da ilgilendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Socar’ın Yatırım Bölümü ve Petkim’in Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, “Socar-Turcas bir holding haline geldi. Birçok projeleri var. Neden dağıtımda da olmayalım? Başkent Gaz ve İGDAŞ ile ilgileniyoruz” dedi. Başkent Gaz ihalesini kazanan Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet’le ortaklık için Aliyev, “Olabilir. İleride çok şey değişebilir. İzliyoruz” değerlendirmesi yaptı.
Biz de rol almak istiyoruz
Aliyev, Socar’ın yurtdışındaki en büyük yatırımının Petkim olduğunu hatırlatarak, rüzgâr enerjisinden, petrol ürünleri terminali kurmaya kadar Türkiye’de pek çok yatırım planları bulunduğunu kaydetti. Aliyev, “Türkiye iç pazarında gelecekte daha büyük fırsatlar olacak, biz de rol almak istiyoruz” dedi. Aliyev, dağıtım konusunda özellikle Başkent ve İGDAŞ’la ilgilendiklerini belirtirken, şunları söyledi: “Petrolü olan rafineri kurmak ister. Rafinerisi olanın istasyonları olmalı. Gazı olan üretmeyi, taşımayı, satmayı ve dağıtmayı düşünür. Dolayısıyla çalışmaları bu doğrultuda düşünüyoruz. İGDAŞ ihalesi olursa girebiliriz. İstanbul tüketim rakamları cazip geliyor. Başka detaylar hakkında da bilgimiz var. Dolayısıyla bu konuya olan ilgimizi gizlemiyoruz. Adım adım Türkiye pazarında ilerliyoruz.”
Türkiye’nin bütün bölgelerinin ilgilerini çektiğini kaydeden Aliyev, komşu ülkelerdeki enerji projeleriyle de ilgilendiklerini belirtti.

Haberin Devamı

WikiLeaks belgelerinde yazanlar doğru değil

WIKILEAKS belgelerindeki Enerji Bakanı Taner Yıldız’la Socar Başkanı Rövnag Abdullayev arasında geçtiği iddia edilen görüşmelerin gerçeği yansıtmadığını belirten Vafif Aliyev, “Görüşmelerin tamamında ben de vardım. O belgeler ve iddialar gerçek değil. Çünkü, o görüşmelerin tamamında ben vardım ama o belgeleri hazırlayanlar-yazanlar yoktu. Dolayısıyla tamamen gerçek dışı iddialar” dedi. Geçen haziranda Petkim’e verilen yıllık 1.2 milyar metreküp gaz pazarlama hakkına ilişkin Aliyev, “Bir hediye verildiğini kimse düşünmesin” dedi. Anlaşmayla beraber Petkim’in 600 milyon metreküplük gaz ihtiyacı giderildikten sonra gaz fazlasını iç tüketicilere sattıklarını bildiren Aliyev, “İhtiyaç fazlası olan 600 milyon metreküplük gazı sattık bile. Biz Türkiye’de etkin veya değil rol oynamak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kardeşsek gel evime çay iç ama pazarlık başka

VAGİF Aliyev, yenilenen Türkiye-Azerbaycan doğalgaz anlaşmasının kardeşlik değil ticaret kuralları çerçevesinde yapıldığını ve bunun da doğru olduğunu savunarak, Petkim’in gaz pazarlama hakkının da olduğu hazirandaki anlaşmanın bir paket olduğunu vurguladı. Haziran 2010’dan önce en ucuz gaz satılan ülkenin Türkiye olduğunu ancak şimdi pazar şartlarının geçerli bulunduğunu belirten Aliyev, şöyle konuştu: “Ankara, Bakü ve Nahçivan’da görüşmeler 15 raunt sürdü. Bir millet, iki devlet, bunlar iyi şeyler ama pazarlıkta bir alıcı, bir satıcı var. Biz pahalı vermek, onlar ucuz almak istedi. Biz İran’dan, Rusya’dan alınana satmak isteriz dedik. Yok ‘kardeşiz, düşük sat’ dediler. Tamam kardeşiz, buyur evime gel konuğum ol, ben senin evine geleyim. Ama kardeşlik başka ticaret başka.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!