Türkiye çift haneli büyür, vergi barışından gelen parayı harcamayın

Güncelleme Tarihi:

Türkiye çift haneli büyür, vergi barışından gelen parayı harcamayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2011 00:00

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara ve Avrupa Başkanı Jeff Anderson, İstanbul’da katıldıkları toplantılarda, uluslararası finans piyasalarındaki gelişmeler, trendler ve Türk ekonomisi hakkındaki görüşlerini paylaştılar. Dün Garanti Bankası’nın konuğu olan Dallara, risklere dikkat çekerken, Anderson “vergi barışından gelen parayı harcamayın” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Etkileyici ekonomi
Garanti Master Özel bankacılık müşterileri ile gerçekleştirilen buluşmada, Türkiye ekonomisini ‘etkileyici’ olarak tanımlayan Anderson, “Yıl sonunda Türk ekonomisindeki büyümenin yüzde 6’dan daha güçlü olmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye izin ‘gelişmekte olan piyasaların en iyisi’ diyen Anderson, “Bu başarının arkasında da bankacılık sistemini görüyonuz. 10 yıl
önce alınan kilit kararlar, bankacılık sistemini güçlü hale getirdi ve çok işine yaradı”
diye konuştu.
Cari açığın, GSYH’ya oranının yüzde 9 ya da üstüne çıkabileceğini belirten Anderson, “Belki yapılmamış yeni politikaların da uygulanması gerekecek” diyerek, şöyle devam etti: “Merkez Bankaıs’nın tedbir olarak yedek akçeleri artırması, rezervleri artırması, kredilerin yüksek kalitede olmasını sağlaması. Bunlar daha da artabilir. Ayrıca para politikalarında da dikkat gerekiyor. Paranın maliyeti artabilir. Faiz oranları artabilir.”
Asıl yol mali politikalar
Merkez Bankası faizi artırır mı” sorusuna “Onu bilmiyorum ama bana sorarsanız, güçlü ekonomik politikaları sürdürebilmenin asıl yolu, mali politikalar üzerinden olacaktır” yanıtını veren Anderson, bu noktada vergi barışından gelen ek gelirin harcanmaması gerektiğini söyledi. Anderson, “Cari açık bu kadar yüksek olduğunda belli bir kırılganlık getirir. Ve şu aşamada özellikle global sermaye piyasalarındaki belirsizliği de dikkate alırsanız, bu kırılganlık belirli riskler meydana getiriyor, mesela döviz kurunda.”

Haberin Devamı

Küresel ekonomi için 3 risk var

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara, küresel ekonominin hâlâ taşıdığı 3 riski ‘Enflasyon, ABD ekonomisi ve Avrupa’daki Avrupa’daki kamu borçları’ olarak sıralarken, “Çin, Hindistan, Brezilya ve diğer Güneydoğu Asya ekonomileri, Latin Amerika ekonomileri ve Türkiye için enflasyon, hala bir endişe kaynağı” dedi.  Dallara, ‘Ekonomisinde Türkiye’den çok fazla yapısal eksiklikler var’ dediği Yunanistan için de, şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan’ın borç probleminde sakin sularda seyretme, Boğaz’ın çalkantılı sularında seyretmeden çok çok daha zor olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!