Türkiye bizim en parlak yıldızımız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bizim en parlak yıldızımız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Türk-İngiliz CEO Forumu’nun ikinci toplantısı İngiltere’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımı ile gerçekleşti. Forumun Eşbaşkanı ve Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao, “Türkiye’nin İngiliz yatırımcılar için sunduğu faydalar gayet net ve açık bir biçimde ortada. Türkiye, bizim için en parlak yıldız. İşbirliğini artırmalıyız” dedi.

TÜRKİYE ile İngiltere’nin ekonomik-ticari ilişkilerini geliştirmek ve işbirliğini artırmak amacıyla geçen yıl kurulan Türk-İngiliz CEO Forumu’nun ikincisi Londra’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katılımıyla gerçekleşti. Türk ve İngiliz 20 şirketin CEO’sunun katıldığı forumun Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ile birlikte eş başkanlığını yürüten Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao, Türkiye’nin, global portföylerindeki en parlak yıldızlardan biri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin İngiliz yatırımcılar için sunduğu faydalar gayet net ve açık bir biçimde ortada. Türkiye uluslararası şirketler için yeni pazarlara açılma fırsatı sunarken, dinamik iç pazarı ile de büyük potansiyele sahip” dedi.

Finans merkezi mesajı

İngiliz Dışişleri Bakanlığı konutunda gerçekleşen forumun ilk oturumunda, Türkiye’nin son yıllarda geçirdiği değişim ve dönüşüme dikkat çekildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan forumda yaptığı konuşmada, uluslararası finans merkezi olarak çok önemli bir markaya sahip olan Londra’nın, İstanbul’u dünyanın en önemli 10 finans merkezi arasına katma çalışmalarında da büyük destek olacağına inandığını vurguladı. Aralarında İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green, İngiltere Avrupa Bakanı David Lidington ve Hükümet Temsilcisi Lord Howard katıldığı toplantıda daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı bir çalışma yemeği gerçekleştirdi.

Avrupa’nın iki ucu

Türk-İngiliz CEO Forumu’nu, “Avrupa’nın iki ucundaki iki büyük ülke arasındaki muazzam sinerjiyi geliştirmek için eşsiz bir fırsat” olarak niteleyen Eşbaşkan Suzan Sabancı Dinçer, şöyle konuştu: “Gelişmiş bir finans merkezi olarak İngiltere, aynı zamanda birçok Türk şirketi için önemli bir çıkış kapısı. Türkiye de İngiliz şirketlerinin gözardı edemeyecekleri kadar hızlı büyüyen bir ekonomi ve pazar. İki ülke açısından büyük işbirliklerine açılacak birçok alan var. Bundan çok daha fazlasını yapabileceğimize inanıyoruz. İngiliz yatırımcıların Türkiye’deki değişim hızını anlamaları gerekiyor.”

Devletler sahip çıktı

CEO Forum’un ilkinin geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı David Cameron’ın katılımıyla gerçekleştiğini hatırlatan Vittorio Colao şu değerlendirmeyi yaptı: “İkinci toplantıya da Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Türkiye’den 1 İngiltere’den 3 bakan katıldı. Beni bu forum ile ilgili en çok heyecanlardıran konu, CEO’ların yanı sıra devlet ve hükümet temsilcilerinin de bu konuya sahip çıkmaları. Sadece biz CEO’ların buluştuğu bir toplantı değil bu. İki ülkenin devletlerinin de işbirliğini artırma iradesini ortaya koydukları önemli bir platform. Forumda aynı sektörler içinde yer alan şirketler arasında somut bazı işbirlikleri için önemli adımların atıldığını gördüm.”

Babacan: Bölge ülkelere yönelik işbirlikleri geliştirmeliyiz

CEO Forum’da konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şunları dile getirdi: “İngiltere ile ekonomik ilişkilerimizi mevcut düzeyinin çok üzerine taşımayı arzu ediyoruz. Şirketlerimizi özellikle gıda, organik tarım, inşaat malzemeleri, ev tekstili, mobilya, cam ürünleri ve mücevher sektörlerinde işbirlikleri oluşturma konusunda desteklemeliyiz. Küçük ve orta boy şirketlerimizi bir araya getirmeli ve işbirliğine teşvik etmeliyiz. Şirketlerimizin üçüncü ülkelerde işbirliği yapmalarını sağlamalıyız. Bu gelişmeler, yalnızca Türk şirketlerimizin değil, İngiliz şirketlerinin de yararına olacak.”

Türk ve İngiliz 20 şirket katıldı

İKİNCİ CEO Forum’a Türkiye’den 11 ve İngiltere’den 9 olmak üzere toplam 20 kuruluş katıldı. Türkiye’den katılanlar: Türkiye’den Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, Çalık Holding CEO’su Berat Albayrak, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Vestel Şirketler Grubu CEO’su Ömer Yüngül, Akkök Grup CEO’su Mehmet Ali Berkman ve HSBC Türkiye CEO’su Martin Spurling ve Gürmen Group Başkanı Remzi Gür.

İngiltere’den katılanlar: ARUP Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ian Gardner, BAE Systems CEO’su Ian King, GSK Gelişmekte Olan Piyasalar Asya Pasifik Bölge Başkanı Abbas Hussain, Rolls Royce Uluslararası Direktörü Michael Shipster, Diageo Avrupa Başkanı Andrew Morgan, WPP CEO’su Sir Martin Sorell, Mott MacDonald Group Başkanı Keith Howells, Astra Zeneca Bölge Başkanı Henrik Nistrup Madsenve BP CEO’su Bob Dudley.

Türkiye, kendini daha iyi anlatmalı

GEÇEN yıl mart ayında ilki gerçekleştirilen CEO Forum’da oluşturulan finans, bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, altyapı ve inşaat, havacılık ve savunma ile Türkiye markası olmak üzere 6 çalışma grubu birer rapor sundu. Vittorio Colao, şunları anlattı: “En çok üzerinde durulan alanlardan biri, Türkiye’nin tanıtımı konusuydu. Türkiye’de son dönemde yaşanan değişim, dönüşüm gündeme geldi. Bunun daha iyi anlatılması gerektiği belirtildi. Türkiye’nin nasıl algılandığı, tanıtımın hangi ülkelere yönelik, nasıl yapılması gerektiği konuşuldu. Sadece turizm açısından değil, yatırımcılar için de bir cazibe merkezi oluşunun gündeme getirilmesinin yolları ele alındı.”

İngiliz şirketlerine muazzam fırsatlar

İNGİLTERE Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green, şunları söyledi: “CEO Forum, önde gelen İngiliz ve Türk iş insanlarının biraraya gelerek iki ülke arasındaki iş ilişkilerini güçlendirmenin yollarını görüşmesi için bir şanstır. Türkiye’nin hızlı ekonomik dönüşümünde yer almak için İngiliz firmaları için muazzam fırsatlar olduğu ve İngiltere hükümetinin de Türk iş dünyasının İngiltere’ye yatırımlarında yardımcı olacağıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!