Türkiye, Avrupa'dan destek arıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Avrupadan destek arıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2000 00:00

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in de yer aldığı Türk yetkililerin katıldığı Almanya'nın Frankfurt kentindeki toplantıda, uluslararası bankalar, Türkiye'ye desteklerini sürdürmeyi planladıklarını vurguladılar.
Haberin Devamı

Frankfurt'ta Deutsche Bank'ın ev sahipliğinde, banka binasında basına kapalı yapılan toplantıya, 30'a yakın yabancı banka yetkilisi katıldı.

Edinilen bilgiye göre, Türk yetkililer toplantıda, mali piyasalarda likidite sıkışıklığına bağlı Kasım sonunda yaşanan gelişmeler ile IMF'nin sağladığı ek destek sonrası gelinen nokta konusunda bilgi verdiler.

IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in de katıldığı toplantıda Türk yetkililer, uluslararası bankaların Türkiye'ye desteğinin sürmesini istediler.

Deutsche Bank, Commerzbank ve Dresdner Bank'ın da yer aldığı uluslararası bankaların yetkililerinin ise Türkiye'ye desteklerini sürdürmeyi planladıkları yönünde görüş belirttikleri öğrenildi.

Bu arada Frankfurt'taki bilgilendirme toplantısının bir benzerinin, 13 Aralık Çarşamba günü, New York'da Amerikan finans çevreleri için yapılması bekleniyor.

New York'taki toplantılara da katılması beklenen Uluslararası ParaFonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın, ''Türkiye'ye destek verin'' çağrısını burada da yenilemesi öngörülüyor.

Avrupa bankaları iyimser

Deutsche Bank İcra Direktörleri Kurulu Üyesi Josef Ackermann, ''Frankfurt'taki toplantı, uluslararası finans kurumlarının, istikrar programı ve bunun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri konusundaki iyimserliğinin sürdüğünü açıkça gösterdi'' dedi.

Türk makamlarının isteğiyle Deutsche Bank'ın ev sahipliğinde biraraya gelen, 30 uluslararası banka ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin katıldığı toplantıda, ''Türkiye'ye desteğe devam'' işareti geldi.

Edinilen bilgilere göre, toplantıya katılan banka temsilcilerinin, Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programın güçlendirilmesini memnuniyetle karşıladıkları ve desteklerini sürdürmeye niyetli olduklarını gösterdikleri bildirildi.

Toplantıya başkanlık eden Deutsche Bank İcra Direktörleri Kurulu Üyesi Josef Ackermann ise bu toplantının, ''uluslararası finans kurumlarının istikrar programı ve bunun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri konusundaki iyimserliğinin sürdüğünü açıkça gösterdiğini'' belirtti.

Destek ekonomiyi yeniden yapılandıracak

Toplantıya katılan Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de, ''Uluslararası topluluğun Türkiye'ye verdiği güçlü desteği memnuniyetle karşıladığını'' belirterek, ''Bu desteğin Türkiye'nin ekonomisini yeniden yapılandırmada şu ana dek kaydettiği gelişmeyi sürdürmesine yardımcı olacağını'' ifade etti.

Frankfurt toplantısının tamamlayıcısı olarak, 13 Aralık'ta da ABD bankalarının, New York'ta benzer bir toplantı yapacakları bildirildi. New York toplantısının ev sahipliğini ise City Bank'ın yapacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!