Türkiye artık stratejik merkezimiz bankanın değeri katlandı mutluyuz

Güncelleme Tarihi:

Türkiye artık stratejik merkezimiz bankanın değeri katlandı mutluyuz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Fortis Grubu’nun İcra Kurulu Üyesi, Fortis Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Karel De Boeck, "Dışbank’ın piyasa değerinin neredeyse iki katına çıkması bizi mutlu etti. Dışbank, 2005’in ilk 9 aylık sonuçları itibariyle Fortis Grubu bilançosunda 36 milyon Euro’luk katkısıyla yüzde 6 payla yerini aldı. Türkiye, büyüme planlarımızın stratejik merkezi oldu" dedi.

FORTIS Grubu’nun ticari ve özel bankacılıktan sorumlu CEO’su ve İcra Kurulu Üyesi, Fortis Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Karel De Boeck, "Dışbank’ı aldıktan sonra Türkiye’yi büyüme planlarımızın stratejik merkezi olarak belirledik. Dışbank’ı (şimdi Fortis Türkiye) aldığımızdan buyana piyasa değeri neredeyse iki katına çıktı, çok mutluyuz" dedi.

2009 HEDEFLERİ:

Karel De Boeck, Fortis Grubu’nun Brüksel’deki merkezinde bir grup Türk gazeteciyle yaptığı sohbette, hem grubun, hem de Fortis Türkiye’nin 2009 yılına uzanan hedeflerini anlattı. Boeck, 33 milyar Euro piyasa değerine sahip Fortis Grubu’nda 2005’in üçüncü çeyreğinden itibaren Fortis Türkiye’nin katkısını görmeye başladıklarını vurguladı. Boeck, "Dışbank bizim için 2005’in üçüncü çeyreği sonu itibariyle çok güçlü ve güzel başlangıç yaptı. Dışbank, Fortis Grubu’nun bilançosunda bu dönemdeki 36 milyon Euro’luk net katkısıyla yüzde 6’lık paya sahip oldu."

300 ŞUBE, 700 YENİ BANKACI:

Karel De Boeck, Fortis Grubu’nun büyüme planlarının içinde Fortis Türkiye’nin önemli yeri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Fortis Türkiye’yi büyütmek için yatırımlarımız sürecek. Halen 183 olan şube sayımız 2009’da 300’e çıkacak. Buna bağlı olarak halen 4 bin 600 olan çalışan sayımız da 6 bin 300’e çıkacak. Yani, Fortis Türkiye’yi organik olarak büyüteceğiz. Asıl kárlılık da 2009’a kadar yapacağımız yatırımlardan sonra gelecek. Fortis Türkiye’yi önemli görevler bekleyecek."

TÜRKİYE MERKEZ:

Türkiye’yi büyüme stratejilerinin merkezi olarak gördüklerini vurgulayan Karel De Boeck, şöyle konuştu: "Türkiye’yi Balkanlar ve Karadeniz’in merkezi yaptık. Fortis Türkiye’nin CEO’su Tayfun Bayazıt da bu bölgenin CEO’su oldu. Türkiye’yi bunun dışında da bazı konularda merkez olarak kullanmamız söz konusu. Örneğin Fortis Grubu’nun call center’ını Türkiye’de oluşturabiliriz. Ayrıca Türkiye’yi Polonya’yla birlikte teknoloji merkezimiz yapabiliriz."

DEĞERİ KATLANDI, MUTLUYUZ:

Karel De Boeck, "Dışbank’ı aldığınız sırada size, ’Pahalı aldınız’ diyenler oldu. Oysa hem Fortis Türkiye’nin, hem de Türkiye’deki diğer bankaların piyasa değeri ciddi şekilde arttı. Şimdi ne düşünüyorsunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Biz Dışbank’ı ne ucuza, ne de pahalıya aldık. O günkü şartlarda o fiyat ortaya çıktı. Bu iş sıradan bir satın alma değildir. Ne aldığınıza bakmanız gerekir. Yönetim ve aktif kalitesi, büyüme kapasitesi, ülkenin potansiyeli. Bunların hepsi önemli etkenlerdir. Küçük hissedarlara yaptığımız çağrıdan gelen hisselerle birlikte Fortis Türkiye’deki payımız yüzde 93.3’ü buldu. Ödediğimiz para da 1 milyar Euro’nun biraz üzerine çıktı. Bugün Fortis Türkiye’nin piyasa değeri 2 milyar Euro’ya yaklaştı. Yani neredeyse katlandı. Bu durum bizi çok mutlu etti. Verdiğimiz karardan son derece memnunuz."

ORGANİK BÜYÜME OLACAK:

Boeck, "Fortis Grubu’nun 1990’da başlayan tarihçesine bakınca hep satın almalarla büyüdüğünüz dikkati çekiyor. Fortis Türkiye’yi büyütme planlarınız içinde yeni satın almalar var mı?" sorusu üzerine şöyle konuştu: "Satın almalar kolay süreçler değildir. Öyle şeyler oluyor ki, bir bakıyorsunuz öngörmediğiniz, hesaplayamadığınız sürprizler karşınıza çıkmış. Onlarla da uğraşırsınız. Ancak, Dışbank’ta öyle olmadı. Herşey planladığımız şekilde yürüdü. Şimdilik önceliğimiz Fortis Türkiye’yi organik olarak büyütmek."

Güneydoğu Avrupa Bölgesi’ni Fortis Türkiye’ye bağladılar

FORTIS
Grubu, Romanya, Yunanistan, Ukrayna, Malta, Kıbrıs ve Bahreyn’i kapsayan Güneydoğu Avrupa Bölgesi’nin yönetimini Türkiye’ye bıraktı. Fortis Güneydoğu Avrupa Bölgesi’ni artık Fortis Türkiye CEO’su Tayfun Bayazıt yönetiyor.

Mortgage finansal sihirbazlık değil

KAREL
De Boeck, Türkiye’de de devreye girmek üzere olan mortgage sistemiyle ilgili şu yorumu yaptı: "Mortgagede artık 40-50 yıla varan vadelerle konut finansmanı söz konusu. Aslında mortgageyi finansal sihirbazlık olarak görmemek lazım. Çok önemli bir ürün. Devreye girdiğinde ekonomide birçok şeyi aynı anda harekete geçirip canlılık yaratabiliyor. Mortgagenin devreye girip gelişmesiyle birlikte Türkiye’de sigorta sektörü de önemli bir ivme kazanabilir. Türkiye’nin ufku genişledikçe, vadeler de uzayabilir. Biz de tüm bu gelişmeleri yakından izleyeceğiz."

Yatırdığımız paranın yüzde 12’si 2.5 yılda dönebilir

Dışbank’ı satın almak için yatırdığınız 1 milyar Euro’nun kaç yılda geri dönebileceğini hesaplıyorsunuz?


- Önümüzdeki 2.5 yıl içinde paranın yüzde 12’sinin bize dönebileceğini düşünüyoruz. Fortis Türkiye’yi 2008’de yılda 100 milyon Euro net kár edebilir düzeye getirebileceğimize inanıyoruz. Tayfun Bayazıt ve Faik Açıkalın’ın (Genel Müdür) başında bulunduğu ekip ve yeni yatırımlarımızla bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz.

Yeni halka açılma planı şimdilik yok

Dışbank’ı aldıktan sonra küçük hissedarlara çağrıda bulundunuz. Bu çerçevede hisselerini size satanlar oldu. Böylece sizin payınız yüzde 93.3’e çıktı, halka açıklık oranınız biraz azaldı. Halka açıklık oranınızı yükseltmek için yeni bir halka arz planınız var mı?

- Şimdilik böyle bir planımız yok.

Türkiye’de tüm mali sektör radarımızda

Fortis Grubu özellikle Avrupa’da sigortacılık sektöründe söz sahibi. Gerçi Dışbank’ı alırken Türkiye’de sigortacılık sektörüne de adım atmış oldunuz ama bunu daha da büyütmek için yeni satın alma planlarınız var mı?

- Sigorta, faktoring, leasing, yani tüm mali sektör Türkiye’de hep radarımızda olacak. Önümüze gelebilecek fırsatları değerlendireceğiz.

1990’da birleşmeyle doğdu 33 milyar Euro’yu buldu

FORTIS
, sigortacılık ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteren AG Group, VSB ve AMEV’in 1990’da biraraya gelmesiyle kuruldu. Fortis, böylece ilk kez bir banka ve bir sigorta şirketi arasında birleşme gerçekleştirmiş oldu. 1990’dan buyana organik büyüme ve satın almalarla piyasa değerini 10 kat, çalışan sayısını da 15 kat artırdı. Avrupa’nın finans devlerinden biri olan ve Belçika-Hollanda ortaklığından oluşan Fortis, 739 milyar Euro’luk aktif büyüklüğüne, 33 milyar Euro’luk piyasa değerine ve 56 bin çalışana sahip bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!