Türkiye Arap ülkelerinin yatırım rotasında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Arap ülkelerinin yatırım rotasında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 13:52

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Orta Doğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Körfez ülkelerinin Avrupa'ya giden yatırımlarını Türkiye'ye çevirmek ve Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu anlatmak için Cumhurbaşkanlığı olarak tanıtım atağı başlattıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Hürmüzlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı olarak Türkiye'deki yatırım olanaklarını tanıtmak ve yatırım çekmek için çalışma başlattıklarını hatırlattı. Şu anda Körfez ülkelerinin yatırım çalışmaları içerisinde olduğunu ve bundan Türkiye'nin de faydalanabilmesi için tanıtım çalışmalarında Körfez ülkelerine öncelik tanıdıklarını ifade eden Hürmüzlü, 6 körfez ülkesinin büyükelçisine, yatırım olanağı bulunan yerleri tanıttıklarını belirtti.

Yatırım konusundan söz edilince Arap ülkeleri arasında Körfez ülkelerinin akla geldiğini söyleyen Hürmüzlü, “Körfez ülkelerinden milyarlarca yatırımlar yurt dışına gidiyor. Bunlar Avrupa'ya, Doğu Avrupa'ya giden yatırımlar. Körfez ülkelerinin Avrupa'ya kayan yatırım potansiyellerindeki rotayı Türkiye'ye çevirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı olarak yürüttüğümüz tanıtım çalışmasının ana hedefi budur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öncelikle ülke genelindeki yatırım potansiyellerini değerlendirdiklerini ve buna göre bir tanıtım ağı oluşturduklarını vurgulayan Hürmüzlü, illerdeki gezilerde, büyükelçilere yatırım olanaklarını yerinde görme fırsatı sunduklarını bildirdi. Gezilerde yapılan sunumlarla yörenin tanıtıldığını, hangi alanlara yönleneceğinin büyükelçilere anlatıldığını kaydeden Hürmüzlü, büyükelçilerin de ülkelerine döndüklerinde, burada gördükleri olanakları işadamlarına aktararak yatırımların buralara gelmesini sağlayacaklarını belirtti.

Son zamanlarda Arap ülkelerinden Türkiye'ye rağbet oluştuğunu ifade eden Hürmüzlü, “Türkiye'deki istikrar rağbeti artırdı ama yeterli değil. Yapılanların kafi olmadığını biz hissediyoruz. Onun için böyle çalışmalar da yaparak Türkiye'ye yatırımları teşvik ediyoruz” dedi.
Özellikle Arap ülkelerinin kendi ülkelerinde gerçekleştiremedikleri yatırım olanaklarını farklı ülkelerde yaptıklarını belirten Hürmüzlü, bu alanlar arasında tarım ve turizmin yer aldığını bildirdi.

Türkiye'nin de tarım ve turizm konusunda ideal ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Hürmüzlü, “Tarım ve turizm alanlarında Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu onlara tanıtarak gösteriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın organizasyonuyla bu bölgeyi tanıttıklarını bildiren Hürmüzlü, Isparta'nın Türkiye'nin gül bahçesi olduğunu belirterek, ayrı bir özelliği bulunduğunu kaydetti. Körfez ülkelerinin Ankara büyükelçilerinin Isparta'yı adeta yeniden keşfettiğini anlatan Hürmüzlü, tarım ve turizm alanlarında yatırım olanaklarının oluşabileceğini söyledi. Büyükelçilerin gezilerden umutlu olduklarını ifade eden Hürmüzlü, “Tanıtım çalışmalarından son derece memnun ayrılıyorlar. Bu çalışmalarımızın olumlu dönüşleri olacağını düşünüyorum” dedi.

ISPARTA VALİSİ ÖNER

Isparta Valisi Ali Haydar Öner de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün direktifleri doğrultusunda ve Başdanışman Ertaş Hürmüzlü'nün koordinatörlüğünde 6 körfez ülkesinin Ankara büyükelçilerinin Isparta'ya geldiğini ve Isparta'yı yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.
Ziyaret kapsamında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Süleyman Demirel Üniversitesi'nde sunumlar yapıldığını anlatan Öner, bazı alanlarda firmalara yönelik gezilerin de düzenlendiğini bildirdi. Yatırım konularında bir anda karar verilmesinin kolay olmayacağını ifade eden Vali Öner, bu ziyaretin, dostluk ve kardeşlik duygularının pekiştirilmesi, uygun vadede yatırım, işbirliği, turizm alanında ortak çalışmaların ortaya çıkması açısından katkıda bulunacağına inandıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Yatırım alanında özel bir talebin olup olmadığı yönündeki soruya da Öner, “Genel bir değerlendirme süreci içerisindeyiz. Daha yeni tanıyorlar. Yeterli inceleme yapmadan herhangi bir değerlendirme yapmak doğru olmaz” karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Orta Doğu Başdanışmanı Ertaş Hürmüzlü'nün koordinatörlüğünde Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Mohammed Al-Hussaini Al-Sherif, Katar'ın Ankara Büyükelçisi Abdülrazzak Al Abdülghani, Bahreyn Büyükelçisi İbrahim Yusuf El Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Ankara Büyükelçisi Halit Halife Al-Mualla, Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Abdullaziz Al-Duwaikh, Umman'ın Ankara Büyükelçisi Prens Qais Salim Bin Ali El-Said Isparta'da incelemelerde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!