Turkcell, 2.1 milyar dolarla halka açılma rekoru kıracak

Güncelleme Tarihi:

Turkcell, 2.1 milyar dolarla halka açılma rekoru kıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇOĞUNLUK hissesi Çukurova Grubu'na ait olan Turkcell'de halka açılma düğmesine basıldı. Turkcell hisselerinin satışı için 41 bin 500-50 bin 500 liralık fiyat aralığında talep toplama işlemi yapılacak. Talep toplama 3 Temmuz'da başlayıp 7 Temmuz'da bitecek.

TURKCELL, Türkiye ve Amerika'da aynı anda halka açılıyor. Turkcell, ek satış hakkı dahil, sermayesinin yüzde 11'ini oluşturan 26.4 milyar adet hisseyi uluslararası piyasalarla eş zamanlı olarak Türkiye'de halka arz edecek. Turkcell hisseleri, İMKB'nin yanısıra New York Borsası'nda da işlem görecek. Böylece Turkcell, New York Borsası'nda işlem gören ilk Türk şirketi olacak.

250 Turkcell hissesini temsil edecek ADS (Amerikan Depo Sertifikaları) ise New York Stock Exchange'de SEC (Security Exchange Commision) kayıtlı olarak işlem görecek. Turkcell'in fazla Nasdaq'ı dalgalı bulduğu, bu nedenle halka arz için New York Borsası'nı tercih ettiği belirtildi.

2.1 MİLYAR DOLAR

Turkcell'in halka arz gelirinin 1.7 milyar ile 2.1 milyar dolar arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Turkcell, bugüne kadar 1.2 milyar dolarlık Tüpraş'tan sonra sonraki en büyük halka arz olacak.

Türkiye'de 3-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek talep toplama süresi sonunda, gelen talebe göre belirlenecek arz fiyatının 10 Temmuz'da açıklanması bekleniyor.

Hisse başına fiyat aralığı ise 41 bin 500 lira ile 50 bin 500 lira arasında olacak. Turkcell hisselerinin tamamının en yüksek fiyat olan 50 bin 500 liradan satılması halinde şirketin piyasa değeri 19 milyar dolara ulaşacak.

YATIRIMCI KORUNACAK

Turkcell'in halka arzını, uluslararası piyasalarda Goldman Sachs International ve Morgan Stanley Dean Witter, yurtiçinde ise Yapı Kredi Yatırım yürütecek.

Eş global koordinatörler Goldman Sachs International ve Morgan Stanley Dean Witter, 2.4 milyar hisselik ek satış hakkına sahip olacaklar. Turkcell, yüzde 10 artı 1, Yeşil Ayakkabı Opsiyonu (Green Shoe Options) denilen bu yöntemle belli bir süre fiyatları dengede tutarak yatırımcıyı korumayı amaçlıyor.

Halka arz edilecek hisselerden bir kısmı Turkcell çalışanlarına, bayilerine, distribütörlerine ve abonelik merkezlerine tahsis edildi. Turkcell hisselerinin, yerli-yabancı, bireysel-kurumsal yatırımcı ayırımı yapılmadan talebe göre dağıtılacağı belirtildi.

TURKCELL'İN ORTAKLARI

Turkcell'in hisse satışı için, 26 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın finans merkezlerindeki yabancı yatırımcılar ziyaret edilecek.

Turkcell'in Mart ayı sonu itibariyle 6.2 milyon abonesi ve yüzde 68 pazar payı bulunuyor. Avrupa'nın en hızlı büyüyen operatörleri arasında yer aldığı belirtilen Turkcell'in en büyük ortağı, hisselerin yüzde 50'lik bölümüne sahip olan Çukurova Grubu. Turkcell'in geri kalan hisselerinin yüzde 40'ı Sonera'nın, yüzde 10'u ise Murat Vargı ve Global Menkul Değerler'in patronu Mehmet Kutman'ın (bir yabancı ortağı da var) elinde bulunuyor.

New York'taki gong törenine

130 kişilik kafile gidecek

N EW YORK Borsası'nda 11 Temmuz'da yapılacak gong vurma töreninden sonra Turkcell hisseleri işlem görmeye başlayacak. İlk gongu Turkcell'in en büyük ortağı Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in vurması bekleniyor. Turkcell'in gong vurma töreni için Mehmet Emin Karamehmet, Türkiye'den 130 kişilik bir ekiple birlikte New York'a gidecek. Devlet Bakanı Recep Önal, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, törene davet edilen bakanlar. Turkcell'in gong vurma törenine, GSM'e emeği geçen eski ulaştırma bakanları Mehmet Köstepen, Necdet Menzir, Yaşar Topçu ve Ömer Barutçu da davet edildi.

Tüpraş'la 1.2 milyar dolar toplanmıştı

GEÇTİĞİMİZ Nisan ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılan Tüpraş'ın yüzde 31.5 hissesinin satışı, bugüne kadarki en büyük halka arzdı. 1 milyar 235 milyon dolarlık gelire ulaşan Tüpraş'ın özelleştirilmesinde 21 aracı kurum ve 3 bin 700 şube görev almıştı. Tüpraş'ta 370 bin kişiyle başvuru rekoru kırılmıştı. Şimdi Turkcell, 2.1 milyar dolarlık halka arzla Tüpraş'ın bu rekorunu elinden alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!