Türk uydusunu uzaya Ukrayna taşıyacak vize kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Türk uydusunu uzaya Ukrayna taşıyacak vize kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 00:00

Türkiye-Ukrayna ilişkilerinde yeni dönem başlıyor. 600 işadamıyla Ukrayna’ya giden Başbakan Tayyip Erdoğan, pek alanda işbirliği anlaşması imzaladı.

Haberin Devamı

Erdoğan Ukraynaca konuştu

Erdoğan: Barajın düşmesi ekonomi için tehlikeli

Başbakan'a fahri doktora

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’le vizelerin kaldırılması konusunda mutabakata vardı. Erdoğan, 2012 Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak Ukrayna’da Türk müteahhitleri için iş isterken, Yanukoviç, milli tank projesine talip olduklarını söyledi. Türk uydularını uzaya Ukrayna imalatı füzelerin taşıyacağı da açıklanan anlaşmalar arasında. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi karşılama töreni ile karşılanan Erdoğan, Devlet Başkanı Victor Yanukoviç’le baş başa görüşmenin ardından nükleer ve ulaştırma alanında işbirliği gibi 6 değişik alanda anlaşma ile beraber, Ukrayna’dan hammadde taşıyan trenlerin Anadolu’ya geçişinde feribot hizmeti sağlanmasına ilişkin anlaşma da imzaladı. İki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına dair mutabakat zaptına da imza konuldu.
Stratejik ortak olalım
İlişkilerin stratejik ortaklık boyutuna çıkarılmasını hedeflediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması konusunda mutabakata vardık. Anlaşmanın, geri kabul anlaşmasıyla birlikte en kısa sürede imzalanması için talimatları verdik. Meclis onayıyla birlikte vize muafiyeti anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe girmesini amaçlıyoruz. Serbest ticaret anlaşmasını da parlamentomuzdan geçirmek suretiyle yıl içinde adımlarını atacağız. Arzumuz bunları eş zamanlı olarak yapmak.”
Bu arada Moskova Domodedova Havalimanı’nda patlayan bomba üzerine Kiev’de, Başbakan Erdoğan için güvenlik önlemleri artırıldı. Ukrayna güvenlik görevlileri, Erdoğan’ın programlarına Başbakanlık korumaları, bazı protokol görevlileri, başbakanın doktoru ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu almadılar. Bu nedenle korumalar arasında bazı  gerginlikler olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Türkler 128 projede başarıyı yakaladı

İKİ ülke arasındaki ticaret hacminin artması gerektiğine dikkat çeken Başbakan Tayyip Erdoğan, “2012’de Avrupa Şampiyonası var. Süre daraldı ve Türk müteahhitlik sektörün şu anda Çin’den sonra dünyada ikinci
sırada. Türk müteahhitlerinin burada görev almasını arzu ederiz. Şu ana kadar da 128 projede başarılı olduklarını biliyoruz. Bu konuda Ukrayna’da daha fazla iş alabilirler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!