Türk Telekom Türkiye’yi telekom üssü yapacak

Güncelleme Tarihi:

Türk Telekom Türkiye’yi telekom üssü yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 14:54

Türk Telekom Grubu'nun Invitel International satın almasıyla Türkiye’nin dünya telekom piyasasındaki stratejik önemini artıracaklarını belirten Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany,”197 milyon avroluk bu satın alma ile İstanbul dünya Telekom sektörünün merkezi olacak” dedi.

Haberin Devamı

Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom Grubu'nun Invitel International satın almasıyla aynı hedeflere karadan ulaşacak daha kaliteli ve güvenilir bir hatta sahip olduğunu belirterek, "Bu da, Türkiye'nin dünya telekom piyasasındaki stratejik önemini artıracak" dedi. Orta ve Güneydoğu Avrupa'da 16 ülkede 27 bin kilometrelik optik fiber ağı ile hizmet veren toptan data ve kapasite servis sağlayıcıları arasında yer alan Invitel International'ın hisselerinin yüzde 100'ünü 221 milyon avro karşılığında satın alımına ilişkin anlaşmayı geçen hafta imzalayan Türk Telekom, bu alım için yaklaşık 197 milyon avro ödeyecek.

Anlaşma, Türkiye'nin Orta Doğu ile Avrupa arasında karadan ses ve data köprüsü haline gelmesi açısından önem taşırken, Türk Telekom içinse Avrupa ve küresel pazara atılan güçlü bir adımı oluşturuyor. Coğrafi bir "bağlantı merkezi" olma konusunda önemli konumda bulunan Türk Telekom, "uçtan uca güvenilir hizmetler almaya önem veren" uluslararası data ve genişbant müşterileri ile arasındaki ilişkilerini anlaşma ile güçlendirecek.

Paul Doany ve Invitel Holdings Üst Yöneticisi (CEO) Martin Lea, satın almaya ilişkin olarak  soruları yanıtladı. Doany, satın almanın sadece Türk Telekom değil, Türkiye telekomünikasyon sektörü için küresel pazara doğru atılmış önemli bir adım oluşturduğunun altını çizerek, Invitel International'ın Türk Telekom Grubu bünyesine katılmasıyla, grup olarak ilk uluslararası satın almalarını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Daha önce yakınsama hedefi doğrultusunda yurtiçinde Argela-Innova-Sebit ve Sobee gibi başarılı teknoloji şirketlerini satın aldıklarını hatırlatan Doany, Invitel International ile Türk Telekom'u bölgede telekom hub'ı haline getirme stratejilerine uygun şekilde data taşıma alanında da bölgede söz sahibi olduklarına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

"Türk Telekom geliştirdiği teknolojileri tüm dünyaya ihraç ederek tüm dünyada adını duyurmaya başladı. Şimdi telekom altyapısı alanında da Türk Telekom küresel bir oyuncu olarak bölgede önemli bir güç haline geldi. Bu, sadece Türk Telekom değil, Türkiye telekomünikasyon sektörü için önemli bir adım. Türk Telekom uluslararası bir fiber optik omurga satın alarak, Orta Doğu ve Uzakdoğu ile Avrupa arasında karadan ses ve data köprüsü haline geliyor. Invitel International'ın 16 ülkeyi kapsayan 27 bin kilometrelik optik fiber ağı, Türkiye'nin tıpkı boru hatlarında oldu gibi telekomünikasyon alanında da bulunduğu coğrafi bölgede merkez ülke haline gelmesi ve İstanbul'un gelecek nesil (XaaS) bölgesel hizmetler için potansiyel bir hub olma potansiyelinin güçlendirilmesi açısından önemli bir fırsat sunuyor. İstanbul, bu alanda Frankfurt'a rakip olacak."

Haberin Devamı

Doany, satın alma ile kazanılan fırsatı Orta Doğu trafiğini karadan fiber hatla Avrupa'ya taşıyacak "devasa" hat olma özelliği ile en iyi şekilde değerlendirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Böylelikle Türkiye, doğusunda bulunan ülkeleri Avrupa'ya bağlayan bir üs haline gelebilir" dedi.

16 ülkede 40 merkezi noktada varlık gösteren Invitel International'ın, Türk Telekom'un uluslararası toptan data stratejisinin daha da güçlenmesini ve giderlerinden tasarruf etmesini sağlayacağını vurgulayan Doany, uluslararası alandaki hizmet kalitelerini uçtan uca çözümlerle daha da geliştireceklerini söyledi.

Doany, "Türk Telekom'un yakınsama ve iletişim teknolojilerindeki öncü rolünü uluslararası alana taşıyacak bu dev girişimin, Türkiye telekomünikasyon sektörüne de yeni bir vizyon kazandıracağına inanıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Geniş bölgeye yayılacak

Paul Doany, Türk Telekom'un yenilikçi strateji geliştirerek değer yaratma yönünde, disiplinli ve dengeli yaklaşım benimsediği tarihe sahip bulunduğunu, yakınsama stratejisinin başarısını IT sektöründe kanıtladığını anlatırken, "Satın alma ile Türk Telekom, Orta ve Doğu Avrupa'da artan data/geniş bant trafiğini ve Türkiye, Orta Doğu ve Asya pazarlarını Batı Avrupa ve ABD ile bağlayan benzersiz bir coğrafi bağlantı merkezi haline gelecek. Satın almanın Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Asya'da gelişmekte olan ülkelerde geniş bant kullanımının artmasına destek sağlamasını umuyoruz" dedi.

Anlaşmanın aynı zamanda Türkiye telekomünikasyon sektörü temsilcilerine, Türkçe içeriği ve katma değerli servisleri daha geniş bir bölgeye sunması, batıdaki telekomünikasyon şirketleri ile daha fazla iletişim içinde yeni işbirliği fırsatları yakalaması açısından zemin sunacağına işaret eden Doany, 40 kentteki yeni ofislerle Türk Telekom'un Avrupa'daki varlığını güçlendireceğini, bu güçlü konumun Türk Telekom'un ve Türkiye'nin bölgede lider konumuna ulaşması için yeni fikirlere ilham verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Doany, satın almanın, Türk Telekom ve Invitel arasında sinerji oluşmasına fırsat tanıyacağını, Türk Telekom'un da uçtan uca çözümlerin büyük önem taşıdığı uluslararası data ve geniş bant müşterileri ile uluslararası ilişkilerini güçlendirebileceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Böylelikle İstanbul, yeni nesil bölgesel servisler için (XaaS) potansiyel bölgesel bağlantı merkezi olarak konumunu geliştirebilecek. Uzak Doğu ve Orta Doğu'daki birçok telekom şirketi çoğunlukla denizaltı kablolarıyla Avrupa ve Amerika'ya bağlantılarını gerçekleştiriyor. Ancak denizaltı hatlarında sık sık kopma ve kesintiler meydana geldiği ve bunların tamiri zor olduğu için problem yaşanıyor. Türk Telekom Grubu, Invitel satınalmasıyla aynı hedeflere karadan ulaşacak daha kaliteli ve güvenilir bir hatta sahip oluyor. Böylece Türkiye üzerinden geçecek alternatif rota sunacağız. Bu da, Türkiye'nin dünya telekom piyasasındaki stratejik önemini artıracak " diye konuştu.

Haberin Devamı

Invitel Holding CEO'su Martin Lea da, Invitel International'ın önümüzdeki dönemde Türk Telekom bünyesinde büyüme potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceğine inandıklarını ifade ederek, izledikleri stratejilerle Avrupa'nın önde gelen toptan data ve kapasite servis sağlayıcılarından biri haline getirdikleri Invitel International'ın Türk Telekom bünyesine katılmasıyla, şirketin sahip olduğu büyüme potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceğini söyledi.

Invitel International, bundan böyle Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın yanı sıra Türk Telekom bünyesinde, Türkiye üzerinden Orta Doğu ve Asya'ya uzanan coğrafyada, sahip olduğu 27 bin kilometrelik fiber optik ağıyla varlık göstereceğini anlatan Lea, Türk Telekom'u seçmelerine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

"Bu konu ile ilgilenen pek çok şirket vardı. Türk Telekom'u tercih etmemizin sebebi bu güvenilir, büyük ve profesyonelce yönetilen şirketin büyümenin devamını sağlayacak olan vizyona ve gerekli yatırımları yapacak kaynaklara sahip olmasıydı.  Bunu yanı sıra TT'nin bu alımı yapmasının altında son derece stratejik bir kararın yattığını hissettik. TT'nin son derece açık bir Türkiye dışında da gelişme vizyonu var ve bu anlaşma, söz konusu bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sağlıyor. Ayrıca TT'nin coğrafi konumu onu Orta Doğu ile Avrupa arasında toptan satış yapan ilk yer altı fiber ağ operatörü pozisyonuna getiriyor. Tıpkı Türkiye'nin her zaman Avrupa ve Asya arasındaki kültürel köprü olması gibi, şimdi de Türk Telekom Orta Doğu, Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki operatörleri birbirine bağlayan kritik yer altı fiber optik servisini sağlayıcısı rolünü üstlenecek. Bu bölgelerdeki çok sayıda telekom operatörünün tedarikçisi olacak, onları birbirine bağlayacak."

Invitel International,  aralarında Avusturya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, Romanya, Slovakya, Ukrayna, Sırbistan ve Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkede faaliyet gösteriyor. Şirketin hizmet verdiği müşterileri arasında dünyanın önde gelen telekomünikasyon kuruluşları , internet servis sağlayıcılar ile AB ülkeleri ve ABD;den çok sayıda önemli kablo TV sunucu ve firması bulunuyor. 2009 yıl sonu itibariyle 121,1 milyon avro gelire ve 41,6 milyon avro FAVÖK'e sahip Invitel International, Orta ve Doğu Avrupa'da faaliyetlerini sürdürüyor. Fiber hatların yaklaşık yüzde 80'i Invitel International'a ait ya da uzun dönemli Indefeassible Right of Use (IRU) anlaşmalarına bağlı bulunuyor.Satın alma işleminin tamamlanması için Türk Telekom Genel Kurulunda onaylanması ve regülatör kurumlara başvuruların tamamlanması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!