Türk tasarımı için hedef büyüttü, İstanbul ‘başkent’ olsun diye kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

Türk tasarımı için hedef büyüttü, İstanbul ‘başkent’ olsun diye kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 00:00

Eski Galata Köprüsü’nde düzenlenen İstanbul Design Week, (IDW) kapsamında, İstanbul’u tasarım başkenti yapmak için kampanya başlatıldı. dDF’in ortağı Esra Ekmekçi, “İstanbul’un 2014’te Tasarım Başkenti olabilmesi için başvuru yapılmasını istiyoruz” dedi. Toplam 1.5 milyon liralık bütçeyle gerçekleştirilen etkinliği, 35 bin kişi ziyaret etti.

Haberin Devamı

ESKİ Galata Köprüsü’nde bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Design Week, (IDW) tasarım dünyasını bir araya getirirken, İstanbul’u tasarım merkezi yapmak için de bir kampanya başlattı. IDW’nin organizasyonunu yürüten dDF’in ortağı Esra Ekmekçi, “İstanbul’un 2014’te Tasarım Başkenti olabilmesi için başvuru yapılmasını istiyoruz. İstanbul’un tasarım dünyasında öncü olmasını istiyoruz” dedi. Toplam 1.5 milyon liralık bütçeyle gerçekleştirilen ve 45 tasarımcı eserlerini sergilediği etkinliği, 35 bin kişi ziyaret etti.
Hayatın her alanında
IDW’nin Ukra İnşaat’ın ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dDF ve Hürriyet Gazetesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirildiğini hatırlatan Esra Ekmekçi, IDW kapsamında düzenlenen konferanslara ilginin yoğun olduğunu söyledi. Özellikle üniversite öğrencilerinin ve ailelerin IDW’yi ziyaret ettiğini anlatan Ekmekçi, şunları söyledi: “Tasarım bilincini geliştirmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Tasarım artık hayatımızın her alanında. Giydiğimiz kıyafetlerden, oturduğumuz sandalyeye kadar herşeyin artık tasarıma ihtiyacı var. Türk tasarımının da hedefi çok büyük. Türkiye’nin izleyen bir ülke değil izlenen bir ülke olması gerekir.”
2014 Tasarım Başkenti
İstanbul’un 2010 yılında taşıdığı Avrupa Kültür Başkenti unvanının ardından “Tasarım Başkenti” de olması gerektiğini ifade eden Esra Ekmekçi, şöyle konuştu: “Bu yıl Kore’nin başkenti Seul, tasarım başkenti konumunda. 2012 yılında ise Finlandiya’nın başkenti Helsinki tasarım başkenti olacak. 2014 yılı için henüz adayların tamamı belli değil ve Türkiye’de başvurusunu henüz yapmadı. İstanbul’u 2014 Tasarım Başkenti olarak görmek istiyoruz. Bir ülke tasarım başkenti seçilirken tasarım konulu hangi etkinliklerin yapıldığına dikkat ediliyor. Burada bir kampanya başlattık ve İstanbul’u desteklediğimizi anlatıyoruz.”
Bütçe 1.5 milyon lira
İstanbul Design Week’in bir kent etkinliği olduğunu vurgulayan Ekmekçi, organizasyonun 1.5 milyon liralık bütçeyle gerçekleştirildiğini belirterek, “Organizasyon Eski Galata Köprüsü üzerinde düzenlendiği için, elektrik, su gibi altyapısı bulunmuyor. Kültür A.Ş’nin desteğiyle altyapı kuruldu ve köprü üzerine çadır da kuruldu. Bunların maliyeti 600 bin lirayı buldu. İletişim ve tanıtım bütçesi de eklenenince toplam harcama 1.5 milyon lirayı buluyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı da uluslararası basını ağırladı. İMMİB de stand açtı” diye konuştu.
35 bin kişi katıldı
Organizasyonu yaklaşık 35 bin kişinin ziyaret ettiğini dile getitiren Ekmekçi, yapılan ticari bağlantılarla ilgili de, “IDW bir fuar özelliği taşımıyor. İmaj ve tasarım bilinci yaratmak açısından önemli. Ancak yurtdışından gelen çok sayıda ziyaretçi, gösteri kalitesinin çok yüksek olduğunu söyledi. IDW, tasarımın içinde olduğu en büyük etkinlik” dedi.

Haberin Devamı

Yeni köprü inşa edilirken eski hataları yapmayın

Haberin Devamı

MODERN köprüler tasarlayan Ney&Partners mimarlık ve tasarım şirketinin kurucusu Laurent Ney, IDW kapsamında “Shaping Forces” isimli sergisiyle yer alırken, bir konferans da verdi. Bir köprü tasarlamak için 9 ay çalışıldığını ve köprünün inşa aşamasının 5 yılı bulduğunu ifade eden Ney, inşa edilecek köprüler için 70’li yıllarda yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. Ney, “Şehri geliştiren, kaliteli tasarımı olan ve kontent yapılar inşa edilmeli” dedi. Ney, İstanbul için gündemde olan 3’ncü köprüyü tasarlamayı da istediğini ifade etti.

IDW kapsamında hangi etkinlikler yapıldı

Geleceğin İstanbul Taksisi workshop projesi, öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Karsan ve Hexagon Studio’nun ana sponsorluğunda gerçekleşen çalışmayla 30 yarışmacı, geleceğin taksisini tasarlayıp, prototipini yaptı.
Human Cities Festivali, Eski Galata Köprüsü, santralistanbul ve Beyoğlu’nda gerçekleştirildi. Proje, şehir tasarımı, kültürü ve İstanbul-Brüksel arasında ve projeye katılan diğer şehirlerdeki insan ve mekan etkileşiminde bilgi alışverişini geliştirmeyi amaçlıyor.
Çağdaş Japon Tasarımından 100 Eser, Michael Young Studio, Laurent Ney Shaping Forces, Design for Life, Kitchen Ecology,  Good 50x70, Kale Tasarım Şeffaflık ve Cooperative Project Morphing Archetypes sergileri de yer aldı.
Karim Rashid, Massimilliano Fuksas, Giovanni Cecceralli, Tom Tjaarda, Ron Nabarro, Sudhir Sharma, Laurent Ney’ Eva Ziegler ve Isao Hosoe konferans verdi.
Dice Kayek’in “İstanbul Contrast” sergisi, ters açıdan yorumlandı. Dice Kayek, her giyside İstanbul’un farklı bir yüzünü Arik Levy’nin sergiye özel enstlasyon kurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!