Türk şirketleri dünyanın nanoteknoloji lideri olabilir

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketleri dünyanın nanoteknoloji lideri olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 00:00

Petrol Ofisi’yle (PO) ’nanodizeli’ pazarlamak üzere anlaşan İngiliz nanoteknoloji şirketi Oxonica’nın CEO’su Kevin Matthews, "Türkiye’de nanoteknoloji alanında büyük potansiyel var. Türk şirketleri bu teknolojinin uygulaması konusunda lider olabilir.

Türkiye’de nanoteknoloji yatırımı var sadece bu konuda gerekli dönüşüm yapılarak, şirketlerin farkındalığı devam ettirilmeli" diye konuştu.

PETROL Ofisi’yle (PO) ’nanodizel’i pazarlamak için anlaşan İngiltere’de Oxford Üniversitesi Teknoparkı’nda kurulu nanoteknoloji (maddenin yapısına atomik müdahale) şirketi Oxonica, Türkiye’de nanoteknoloji alanında büyük potansiyel görüyor.

BÜYÜK POTANSİYEL VAR: Oxonica CEO’su Dr. Kevin Matthews, Petrol Ofisi’yle yaptıkları anlaşma dışında Türkiye’de nanoteknoloji konusundaki fırsatları araştırdıklarını söyledi. PO’yla yaptıkları anlaşma çerçevesinde yakıt tüketimini azaltan Envirox’un Türkiye’de kullanımından 12.7 milyon dolar ciro beklediklerini belirten Matthews, "Türk pazarındaki potansiyele bakmak için işbirlikleri yapıyoruz. Bu pazarda kendi sistemimizle çalışmaya başladık. Pazarı keşfediyoruz ve görüşmelere devam ediyoruz. Başlangıçta, geliştirdiğimiz ürünleri pazara sunacağız. Daha sonra üretimi düşünebiliriz. Önce müşteri elde etmeye ve Türk pazarındaki ilgiye bakacağız. Ülkenizde nanoteknoloji alanında büyük potansiyel var" diye konuştu.

NANOTEKNOLOJİ GERÇEK FIRSAT: Türkiye’de nanoteknolojinin hálá bilim tarafındaki çalışmalarla var olduğunu, ürün bazlı teknolojilerin henüz olgunlaşmadığını aktaran Matthews, "Türkiye’de üretim ve sanayi çok gelişmiş durumda. Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlarda nanoteknolojinin gelişimi, bu alanda ticarileşmeye bağlı. Nanoteknoloji, Türkiye için gerçek bir fırsat. Türkiye’deki otomotiv ve petro kimya şirketleri bu teknolojiden fazlaca etkileniyor olabilir. Bu teknoloji şirketlerin işlerini olumlu yönde etkileyebilir. Nanoteknoloji başlangıçta şirketleri düşündürüyor ama daha sonra geniş bakmaya başlıyorlar. Şirketler bu teknolojinin uygulaması konusunda lider olabilirler. Türkiye’de nanoteknoloji yatırımı var. Sadece bu konuda gerekli dönüşüm yapılarak, şirketlerin farkındalığı devam ettirilmeli" şeklinde konuştu.

TRENDLERİ TAKİP EDİN: Matthews, dizel motorlardaki yakıt tüketimini azaltan nanoteknolojiye dayalı Envirox ürünlerinin çevreye ve ülke ekonomilerine katkıda bulunduğunu kaydederek, Türk şirketlerine nanoteknoloji konusunda şu tavsiyelerde bulundu: "Trendlerin nereye gittiği ve hangi teknolojilerin çıkabileceği konusunda pazarlarına karşı duyarlı olsunlar. Yeni teknolojilerden bütün pazar etkilenecektir. Kendileri bir teknolojiyi uyguluyor olsalar bile rakiplerinin neler yaptığını bilmeleri ve buna karşılık vermeleri gerekiyor. Faaliyet gösterdikleri pazarı küresel olarak takip etsinler ve teknolojide neler olduğunu görüp ona göre davransınlar."

Enerji tüketimini azaltan ürün

NANOTEKNOLOJİ konusunda Türkiye’de görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Kevin Matthews, nanoteknolojiyle geliştirdikleri Envirox ürününün benzin tüketimini ve egzoz emisyonunu azalttığını belirtti. Matthews, Envirox’da bir sonraki adımlarıyla ilgili şunları söyledi: "Bu ürünü daha ticari hale getirmek ve daha fazla ülkeye uyarlamak istiyoruz. Nanoteknoloji konusunda odak noktamız çevresel uygulamalar. Çevre konusundaki artan etkisi nedeniyle enerji konusunda ürün geliştirdik. Sağlık, medikal ve enerji alanlarında kullanılan ürün portföyümüz var."

Nanoteknoloji olgunlaşıyor

OXONICA CEO’su Kevin Matthews, nanoteknolojide bir ürün geliştirmenin 5-10 yıl aldığını ifade ederek, "Bu teknoloji üzerinde 1990’lı yıllardan beri birçok yatırım yapıldı. Şimdi bunlar olgunlaşıyor. Bu çalışmalar ticari ve aktif hale geliyor. Nanoteknoloji, otomotiv uygulamaları, paneller, kaplama teknolojisi, tekstil gibi alanlarda gelecek nesil teknoloji oluşturuyor. Birçok ürün araştırma aşamasından çıkıp gerçeğe dönüşüyor. Nanoteknolojiyle ilgili uygulamalar daha yaygın hale gelecek" diye konuştu.

Nanoteknoloji nedir

YUNANCA
cüce anlamına gelen ’nanos’ herhangi bir ölçünün milyarda birini gösteriyor. Metrenin milyarda birine eşit olan nanometre, üç ya da dört atom genişliğine denk geliyor. Nanoteknoloji, 1’den 100 nanometreye kadar olan fonksiyonel maddelerin, sistemlerin yaratılması ve kontrolü ile beraber aynı skaladaki maddelerin değiştirilmesiyle ana maddenin özelliklerinin değişiklik göstermesi anlamı taşıyor. Nanoteknoloji sayesinde bugün lekeye ve suya dayanıklı tekstil ürünleri, kendini temizleyen camlar, otomotivde kullanılan daha hafif ve güçlü plastikler, çizilmeye dayanıklı boyalar, anti mikrobik parçalar içeren ve enfeksiyon önleyen yara bantları ve terletmeyen çoraplar üretiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!