Türk şirketler Rumlarla masada

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketler Rumlarla masada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 09:52

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türk petrol şirketlerinin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yatakları konusunda Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le gizli görüşmeler yürüttüğünü söyledi. Akıncı’nın bu sözlerine anında düzeltme yapan Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristoduludis ise “Görüşmeler gizli değil, aleni yapılıyor ve hatta aralarında Türkiye’den kamu şirketi bile var” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rumlarla Türk şirketlerinin gizli görüşmeler yaptığını, KKTC’deki sivil toplum örgütlerine Kıbrıs müzakereleri konusunda bilgi verirken dile getirdi. Akıncı’nın bu açıklamasına cevap veren Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis ise “Anastasiadis’in Ada çevresindeki doğalgazı satın almak isteyen Türk şirketleri ile görüşmeler yaptığı herkes tarafından bilinen bir konu. Türklerin bunu gizli görüşme diye anlatmasına anlam veremiyorum. Ayrıca görüşme yapan Türk şirketlerinden biri de kamu şirketi. Kıbrıs’taki doğalgazla Türk şirketlerin ilgilenmesi önemli bir gelişme” dedi. Rum sözcü, Anastasiadis’in Türk şirketlerine, “Doğalgazla ilgili işbirliği ancak Kıbrıs sorununun çözülmesinden sonra mümkün olabilir” cevabı verdiğini söyledi. Hristodulidis, Anastasiadis’in Türk şirketlerinin temaslarıyla ilgili Rum siyasi partilerini de bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Türk şirketlerinin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarıyla ilgili müzakereleri uzun yıllardır devam ediyor. Doğu Akdeniz’deki gaz kaynaklarının önemli bölümü, Mısır ve İsrail açıklarında bulunuyor. Kıbrıs adası açıklarında ise küçük miktarda doğalgaz keşfedildi. Turcas ve Zorlu grubunun da aralarında bulunduğu 10’a yakın Türk şirketin, İsrail doğalgazını Türkiye’ye taşıyacak boru hattı projesiyle ilgilendiği biliniyor. Muhtemel boru hattının Kıbrıs adası yakınından geçmek zorunda olması nedeniyle Rumlar da doğalgaz projelerinde önemli bir konumda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!