Türk parasının kıymetini koruma

Güncelleme Tarihi:

Türk parasının kıymetini koruma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 11:12

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının 91-32/5 sayılı Tebliğine İlişkin I-M sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesinin adı, “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ile Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının 2008-32/34 sayılı Tebliğine İlişkin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgesi” olarak değiştirildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nca Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelge ile, genelgede geçen tüm “özel finans kurumları” ve “ve özel finans kurumları” ibareleri genelgeden çıkarıldı.

Bankaların döviz piyasasında verilen Türk lirası alış ile satış kotasyonları arasındaki farkın yüzde 3'ü geçmemesi şartı kaldırılırken, ticari ve gayri ticari işlemlere döviz cinslerine göre uygulanan Türk lirası kurlarının ilgili kuruluşlarca günlük olarak Merkez Bankası'na bildirilmesi yükümlülüğüne de son verildi.

Döviz bulundurma ve alım-satımına ilişkin kısıtlamaları kaldıran genelge altın ve döviz hesaplarının belirlenen orandaki kısmını Merkez Bankası'na devretmek veya piyasalarda satmak zorunluluğunu da ortadan kaldırdı.

Kredilerle ilgili kısıtlamalara da son veren Genelge, kredilerle ilgili uygulama usullerinin Merkez Bankasınca tespit edileceği belirtilerek sadeleştirildi.

Haberin Devamı

Kurum ve kuruluşların düzenledikleri döviz alım ve satım belgeleri ile Türk parası transfer belgelerinin ikinci nüshalarının saklanma süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!