Türk mühendislerin başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk mühendislerin başarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2007 11:50

Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Tekstil Vakfı Ortak Araştırma Merkezi (TAM) laboratuvarlarında, astronot giysilerinde kullanılan teknoloji geliştirilerek kışın sıcak, yazın serin tutan ürünler elde edildi. Yaz aylarında piyasaya verilecek ürün özellikle askeri fiysilerde çok etkisi sonuç verdi.

EÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve TAM Koordinatörü Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, yaptığı açıklamada, doğada bulunan mineral kaynaklı maddeleri kullanarak gündelik hayatta kullanılabilecek düşük maliyetli akıllı tekstil ürünleri geliştirdiklerini belirtti.

Formula 1'in ücretsiz olarak izlenebildiği ve kamuoyunda “Beleştepe” olarak adlandırılan bölgede izleyicilerin kızgın güneş ile mücadelesini izledikten sonra bu teknolojiyi geliştirmeye karar verdiklerini ifade eden Tarakçıoğlu, artık çok küçük maliyetlerle 2 saate varan sürelerde, aşırı sıcak ve soğuktan korunmanın mümkün olduğunu bildirdi.
Faz değiştirici özelliği bulunan ve petrol esaslı parafinler ve yağların karışımından oluşan ürünlerin donarken ısı yaydığını, erirken de ortamdaki ısıyı emdiğini belirten Tarakçıoğlu, tekstil sektöründe ilk kez astronot giysilerinde kullanılan bu ürünün ısı yayma ve ısı alma sürelerini uzattıklarını ifade etti.
Türk mühendislerin başarısı
Ürün özellikle askeri giysilerde çok etkili sonuç verdi


Buz çantalarında da kullanılan faz değiştirici maddeler üzerinde dünyada başka tekstil araştırma merkezleri ve üniversitelerde de çalışmalar yapıldığını, faz değiştirici madde içeren liflerin üretildiğini, ancak ortaya konan tüm ürünlerin kısa süreli etkiye sahip ve pahalı olması nedeniyle çok başarılı olamadığını belirten Tarakçıoğlu, “Biz bu ürünü kumaş olarak üretmek yerine, tekstil ürününe takılıp çıkarılabilen bataryalar halinde tasarladık. Karışım oranlarını değiştirip erime ve donma noktalarını ayarlayarak kullanılacağı yerdeki iklim ve mevsim şartları için uygun bataryalar üretebiliyoruz. Ürünü ilk olarak araba minderi olarak denedik. Başarılı olunca bunu şapka, battaniye, perdelerde kullandık. Denemelerimiz başarılı oldu ve faydalı model başvurusunda bulunduk” dedi.

ASKERİ KULLANIM

Ürünün askeri kıyafetlerde de çok etkili olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, yazın 50 derecelere kadar çıkan miğferlerin içine yerleştirilen bataryalarla 2 saat süreyle sıcaklığı maksimum 30-35 derecede tutabildiklerini belirtti. Bu ürünün çok soğuk bölgelerde kullanılan askeri kıyafetler için de ideal olduğunu ifade eden Tarakçıoğlu, tıp ve inşaat sektörleri için de araştırmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Ürünün özellikle perde olarak kullanımının önemli avantajlar sağladığını kaydeden Tarakçıoğlu, güneş gören bir odada asılı bulunan perdenin güneş battıktan sonra ısı vermeye başladığını ve kalorifer ya da sobaların oda koşullarına göre 2 saate varan sürelerde geç yakılmasını sağlayabildiğini ifade etti. Yaz aylarında da akıllı perdelerin güneş gören bir mekanda günün en sıcak saatlerinde bile aşırı ısınmayı önlediğini kaydeden Tarakçıoğlu, böylece klima için harcanan enerji masrafının en az yüzde 25-30 oranında düşürülebileceğini hesapladıklarını dile getirdi.

Yazın istenirse buzdolabında soğutulan bataryaların, daha uzun süre etki gösterebildiğini kaydeden Tarakçıoğlu, ürünün çok düşük maliyetlerle kullanılabildiğine dikkati çekti. 1 kilogram faz değiştirici karışımın 2-3 YTL'ye malolduğunu, bu ürünün şapkada kullanılmasıyla 50 Ykr, minderde 3 YTL ve perdede metrekare başına 25 YTL ek maliyet getirdiğini belirten Tarakçıoğlu, “Birçok üründe denemeleri tamamladık. Ürünün daha estetik bir görünüm kazanması için ek çalışma yapılabilir. Sıcak havaya karşı kullanılan akıllı minder, şapka, perde gibi ürünleri yaz aylarında piyasada görebileceğiz” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ

Ürüne, özellikle ordulardan büyük miktarda talep geleceğini tahmin ettiklerini dile getiren Tarakçıoğlu, son dönemde iklim koşullarında görülmeye başlanan değişimlerin de talebi artıracağına inandığını dile getirdi. Türkiye için enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu, bu tip ucuz çözümlerle tasarrufun mümkün olduğunu dile getiren Tarakçıoğlu, perdelerin özellikle turistik beldelerdeki oteller tarafından kullanımının önemli oranda enerji tasarrufu sağlayacağı gibi, çevre dostu bir uygulama olduğu için kullananların ve ülkemizin imajına da olumlu katkılarda bulunacağını dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!