Türk malı Toyota'ya Yunanlı'dan tavır

Güncelleme Tarihi:

Türk malı Toyotaya Yunanlıdan tavır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2001 02:01

Türkiye ile Yunanistan arasında giderek artan yakınlaşmaya rağmen, bazı kafalar Türk düşmanlığında ısrar ediyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın, sırf Türkiye'de üretildiği için Toyota'nın Corolla modelini, daha fazla para ödemeyi göze alarak Japonya'dan ithal edeceği ortaya çıktı.

Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs konusunda yaşanan gerginlik son günlerde yerini daha barışçı ve çözüme doğru bir ortama bırakmasına rağmen bazı kafalar hálá Türk düşmanlığını devam ettiriyor. Bunun en son örneği Toyota'nın Türkiye'de üretimini yaptığı yeni Corolla modelinde ortaya çıktı. Tüm Avrupa ve Ortadoğu Türkiye'de üretimi yapılan Toyota Corolla'ları ithal etmeye hazırlanırken, Yunanistan ve Güney Kıbrıs, bu otomobilleri Türkiye'den almak yerine daha yüksek maliyetlerle birlikte Japonya'dan ithal etmeyi tercih ediyor.

Toyota'nın Avrupa'dan sorumlu Yunanlı Başkan Yardımcısı Takis Athanasopoulos, ‘‘Türkiye'de üretilecek yeni Corolla'lar Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne gönderilmeyecek. Bu ülkelerdeki Toyota distribütörleri Türkiye'de üretilecek modelleri almak istemiyorlar. Bu tamamen onların tercihidir’’ dedi.

Athanasopoulos, yeni Corolla'nın İspanya'da düzenlenen deneme sürüşü sonrasında Türk basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Athanasopoulos, Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan sorunların ticari ilişkilerin artmasıyla çözümlenebileceğini belirterek, ‘‘Türkiye ile Yunanistan arasında ticari ilişkiler bir an önce artmaya başlamalı. Her iki ülke içinde bu çok olumlu olacaktır ve en iyi çözüm yoludur’’ diye konuştu.

Athanasopoulos, Avrupa'da 2005 yılına kadar yüzde 5'lik pazar payı hedeflediklerini belirterek, ‘‘Biz Avrupa'da büyüyerek yılda 800 bin adet otomobil satmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda İngiltere ve Türkiye'yi Avrupa üretim üssü olarak belirledik’’ dedi.

Türkiye'de büyük yatırım yaparak yeni Corolla'nın Sedan ve Station Wagon versiyonlarını üreteceklerini söyleyen Athanasopoulos, şöyle konuştu:

‘‘Bu üretim sadece Corolla'yla sınırlı kalmayacak. Önümüzdeki dönenlerde başka modellerin üretimi de gündeme gelecektir. Türkiye geçtiğimiz yıllarda otomotiv endüstrisinde kendini ispatladı. 2001 yılı Türk ekonomisi için çok sıkıntılı geçti ama bunu kısa süreli bir duraklama olarak kabul ediyoruz. Türk otomotiv endüstrisi Avrupa'da her türlü perakendeci ve üreticiyle rekabet edebilecek düzeyde. Biz Türkiye'ye inanıyoruz ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Uzun dönemde Türkiye'nin Avrupa'nın otomotiv merkezi olmaması için hiç bir sebep yok.’’

İnsanların otomobil satın almak konusunda öncelikli olarak kaliteyi aradıklarını kaydeden Athanasopoulos, ‘‘Toyota'nın Türkiye'de üretilen modelleri bugün neredeyse Japon'daki üretimlerden daha kaliteli durumda. Bu Türkiye için büyük bir avantaj’’ dedi.

Athanasopoulos, ‘‘2002 yılında Türkiye'den 14 bin Sedan ihraç edeceğiz. Ağustos ayında başlanacak Station Wagon modelinden ise 2002 yılında Avrupa 19 bin adet satacağız’’ dedi.

Türk Corolla martta Avrupa yollarında

Japon otomotiv devi Toyota'nın mart ayında piyasa sunacağı yenilen Corolla modelinin ilk deneme sürüşü tüm dünyadan katılan gazeteciler tarafından İspanya'nın Malaga şehrinde gerçekleşti. Avrupa'da yılda 200 bin adet satılması planlanan yeni Corolla'nın Hatchback, Sedan, Station ve Verso olmak üzere 4 farklı versiyonu bulunuyor. Sedan ve Station modelleri Türkiye'de üretilerek tüm Avrupa'ya satılacak Corolla'nın Sedan modeli şubat ayında, Station Wagon ise Ağustos ayından itibaren Türkiye'de üretilecek. Türkiye'de Corolla Sedan ve Station Wagon 1.4 ve 1.6 lt'lit motor seçenekleri ile üretilirken, Hatcback ve Verso modelleri ise ithal edilecek. Hatcback'ın 97 ve 110 beygir güç üreten 1.4 ve 1.6 lt'lik motor seçenekleri dışında 197 beygir güç üreten 1.8 lt'lik T Sport versiyonu da bulunuyor. Toyota'nın Avrupa'da hızla büyüyen MPV segmentinde yer alan Verso modelinin ise 110 ve 135 beygir güç üreten 1.6 ve 1.8 lt'lik motor seçenekleri bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!