Türk malı oto için ‘babayiğit’ istedi S&P’ye not fırçası attı

Güncelleme Tarihi:

Türk malı oto için ‘babayiğit’ istedi  S&P’ye not fırçası attı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, 600 bininci Türk Traktör için düzenlenen törende yerli oto hatırlatması yaparak, “Bu işe soyunacak bir babayiğit vardır” mesajı verdi. Bu arada S&P’nin Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu artırmasını da geç bulan Erdoğan, “Biz onlara düşük not vermeye devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Traktör’ün 600 bininci traktörün banttan indirilmesi törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk malı otomobil üretimiyle ilgili çağrısını yineledi. Erdoğan, yerli bir otomobil markası işine soyunacak bir ‘babayiğit’ olduğuna inandığını söyledi. Geçen hafta gerçekleştirdiği Mısır, Tunus ve Libya ziyaretlerinden sonra katıldığı BM toplantıları hakkında bilgi veren Erdoğan, Standart and Poor’s’un (S&P), yerel para cinsinden Türkiye’nin notunu artırmasını da değerlendirdi. Geçen hafta bu kuruluşlarının, ABD, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde çok sayıda bankanın kredi notunu düşürdüğünü anımsatarak, S&P’nin Türkiye’ye ilişkin artırımına ilişkin olarak şöyle konuştu: “Dünya ekonomisinin üstünde kara bulutlar dolaşıyor. Ancak Türkiye yatırımcı için güvenle bir liman olmaya devam ediyor. Biz böyle bir not artırımını zaten bekliyorduk. Hatta buna benzer kararların çok daha önce alınması gerektiğini düşünüyoruz. S&P, bizim notumuzu artırdı; ancak biz kredi derecelendirme kuruluşlarına, not artırımında geç kaldıkları için düşük not veriyoruz.”

Haberin Devamı

Mustafa Koç ile traktör pazarlığı / WEB TV

Siyasi davranıyorlar
“Ne olursa olsun, Türkiye yoluna devam ediyor, kredi derecelendirme kuruluşları da siyasi davranmaktan vazgeçmelidirler” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Gerçekler neyse bu gerçeklere göre aynen notu artırmalı veya düşürmeli. Acaba şu ne der, bu ne der yok. O ülkenin ekonomisi ne diyor buna bakmalı ve notunu da buna göre vermeli. Özel sektör yatırımlarıyla ülkemiz büyümeyi sürdürüyor. 2002’de sadece 43 milyar lira olan özel sektör yatırımları, 2010 yılında 164 milyar liraya çıkmıştır. Hükümet olarak, özel sektör yatırımlarını nicelik ve nitelik olarak artırmaya büyük önem veriyoruz.”
Topluma karşı borç
Bu arada Türk malı otomobil konusunu da yeniden gündeme getiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Artık kendimize özgü bir model oluşturmanın zamanı gelmiştir. Ben bunu TÜSİAD’ın toplantısında özellikle söylemiştim. Bunu başaracağız bu olacak. Türkiye yüzde 100 kendi yerli otomobilini üretecek. Türkiye otomobil üretimi için gerekli bilgi teknolojiye zaten sahiptir. Ben ülkemizi ve dünyayı iyi okuyan geleceği doğru tahmin eden iş adamlarımızın bu işe gönül vereceğini düşünüyorum. Hem siyasiler hem de iş adamları için yerli bir otomobil markası oluşturmanın topluma karşı da borç olduğuna inanıyorum. Bu ülkede bu işe soyunacak bir babayiğit vardır diye düşünüyorum. Hükümet olarak bu konuda gerekli her türlü desteği sağlayacağız.”

Haberin Devamı

Koç: Avrupa’nın en büyük fabrikaları arasına girdik

TÜRK Traktör’ün sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en büyük traktör fabrikalarından biri haline geldiğini belirten Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, yüzde 90 yerlilik oranıyla gerçek yerli traktör üretildiğini vurguladı. Koç, 2008 sonrasında traktör talebinde ciddi artış olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Global kriz sonrası hükümetimizin aldığı önlemler doğrultusunda Türkiye çok önemli bir büyüme yakaladı ve bu gelişmeden tarım sektörü de pay aldı.”

25 yaş üzeri traktörler hurdaya çıkacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, 25 yaş ve üzeri traktörlerin hurdaya çıkarılmasını sağlayacaklarını, böylece sektörde verimliliği artırmayı planladıklarını söyledi. Erdoğan, “Her kapıda çalışmayan bir traktör olması israftır. Aslolan traktörün maksimum verimle kullanılmasıdır. Kredi ile traktör alıp onu da kapının önüne bağlamak doğru değildir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye krize rağmen büyüdü yatırım daha cazip hale geldi

SON dönemde Amerikan Chrysler’i bünyesine katarak dünya otomotivine damgasını vuran Fiat CEO’su Sergio Marchionne, Türk Traktör’ün töreni için Ankara’daydı. Türk Traktör’ün ortağı olan İtalyan CNH’nin de Başkanı olan Marchionne, 4 yıl önceki töreni hatırlatarak, kısa sürede 100 bin traktör daha üretilmesinin önemine vurgu yaptı. “Bu ortaklıkta Türk kimliğinin kıymetini bilerek çalışmalarımızı yürütüyoruz” diyen Marchionne, tüm dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen Türkiye’nin Çin ile birlikte en fazla büyüyen ülke olduğuna dikkati çekti. Marchionne, “Türkiye’nin bu başarılarında bizim küçük de olsa payımız olduğu için mutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

Tarıma döneceğim

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Adanalı çiftçi Mehmet Ali Gül’e hediye edilen traktörün anahtarını vererek, traktörün üzerine de imza attı. Burada basın mensuplarının “traktörü kullan-manızı bekliyorduk” sözlerine ise Erdoğan “Ben yakında inşallah tarıma döneceğim. Döndüğümde inşal-lah” yanıtını verdi.

7 bölgeye 7 traktör

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, törende bir çiftçiye traktör hediye edilmesinin yeterli olmadığını belirterek Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile de üretilen her 100 bin traktör için bir çiftçiye bedava traktör verilmesi için pazarlık yaptı. “En az 6” traktör hediye edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in “her bölgeye bir tane” önerisini de kabul ederek rakamı 7’ye çıkardı. Erdoğan’ın teklifi kabul edilerek, kurayla yapılacak seçimden sonra her bölgeden bir çiftçiye bir adet traktör verilmesi kararı alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!