Türk Lirası hızla eriyor

Güncelleme Tarihi:

Türk Lirası hızla eriyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 23:25

Dolar, tüm dünyada sakin iken Türkiye’de dalgasıyla baş döndürdü. Faizin düşmesi gerektiğine yönelik açıklamalar ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu öncesinde dolar 3.60 liraya 1 adım kala durdu ve 3.52 lira seviyesine geriledi. Türk Lirası’nda son 2 gündeki kayıp yüzde 5’e yaklaşırken son üç aydaki düşüş yüzde 20’yi aştı.

Haberin Devamı

DOLAR, dün uluslararası piyasalarda oldukça sakin bir gün geçirirken Türkiye’de bambaşka bir gün yaşadı. Önceki gün kırdığı psikolojik eşik 3.50 lira seviyesinin hemen altından güne başlayan dolar, Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı öncesinde faizlerin düşürülmesine yönelik açıklamalarla beraber artışa geçti. Ve dolar 3.5923 liraya fırladı. Baş döndüren dalgalanmalar yaşayan dolar, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) öncesinde 3.52 lira seviyelerinde toplantıyı bekledi. Bankalararası piyasa son işlemler 3.5234 liradan yapıldı. Serbest piyasada dolar günü 3.5234 liradan kapattı.

Haftanın son günü rekoru sadece dolar değil Euro da kırdı. Euro, dolar ile aynı saatlerde birden yükselişe geçti ve 3.8294 lira ile tarihi zirvesini gördü. EKK öncesi 3.7825 lira seviyelerinde olan Euro haftayı 3.7514 liradan tamamladı. Borsa İstanbul ise yüzde 1.20 yükselişle 73 bin 390 liradan kapandı.

Haberin Devamı

YENİ REÇETE ŞART

Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Trump’ın kazanmasını takiben doların 9–18 Kasım arası dünyada ortalama yüzde 4 yükseldiğini, bu perdede Türkiye’de yüzde 7 değer kazandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Dolar dünyada yatay seyrediyor. Ancak Türkiye’de ilave yüzde 6’lık yükseliş kaydetti. Hareketin ikinci perdesi tamamen Türkiye’ye özel. Gerek artan iç belirsizlikler gerek Avrupa ile ilişkilerin seyri kısa vadenin kodlarını oluşturmaya aday. Ekonomi kur artışı ile nefes darlığı yaşıyor ve Ankara rasyonel bir reçete ile sonuç alacak tedaviyi devreye sokmalı.”

DNG Danışmanlık Direktörü Fatih Keresteci, “Konuya finans teorisindeki en temel argüman olan risk-getiri kuramı ile yaklaştığımızda bahsettiğimiz yüksek riskin yüksek bir getiri ile karşılanması durumunda kurdaki yükseliş kontrol altına alınabilir. Daha somutlaştırmak gerekirse TCMB’nin faizlerde radikal bir artırıma gidip riskleri dengeleyecek ölçüde yüksek bir getiri sunması gerekiyor. Bunu da yabancı yatırımcı için değil bizzat yerli yatırımcı için yapmalı çünkü onların da TL’ye olan güveninde ciddi bir sarsılma görüyoruz. Yabancı yatırımcı için ise ivedilikle siyasal, sosyal, diplomatik ve jeopolitik alanlarda normalleşme gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

 DenizBank Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek de mevcut risklerin fiyatlanma hikayesinin sürdüğünü kaydederek, “Satıştan ziyade volatilitenin artması panik havası yaratıyor” dedi.

YASTIK ALTINDA 150 MİLYAR DOLAR

KAPITALFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Hane halklarının yastık altında tuttuğu dolar miktarı tam bilinmiyor, ancak 150 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Türkiye yüksek cari açık veren bir ülke. Sürekli dolar girişine ihtiyaç duyuyoruz. Hükümetin yapısal reformlara ağırlık vererek ekonomiyi güçlendirmesi kısa vadeli dış finansman ihtiyacını azaltacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!