Türk dizisi fiyatı 8’e katlandı Araplar ‘ortak çekim’e çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Türk dizisi fiyatı 8’e katlandı Araplar ‘ortak çekim’e çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 00:00

Arap ülkelerinde Türk dizilerine gösterilen ilgi Ortadoğulu yatırımcıları ortak televizyon dizisi ve film çekmek için harekete geçirdi. Avşar Yapım’la temasa geçen birkaç yatırımcı taleplerini iletti. Ortadoğu’daki ilgi Türk dizilerinin fiyatını 8’e katladı. Balkanlar’dan da Türk yapımlarını ilgi artıyor.

Haberin Devamı

ARAP ülkelerinde Türk dizilerine gösterdikleri yoğun ilgi sonunda ortak televizyon dizisi ve film yapımı gündeme getirdi. Türk dizilerinin gördüğü ilgi Ortadoğulu yatırımcıları harekete geçirdi; Avşar Yapım’a birkaç firmadan ortak proje teklifi geldi. Rönesans’ın Trablus’ta yaptığı alışveriş merkezi Zumurrud’de yer alması için davet edilen Avşar Yapım, Libyalı yatırımcılarla da görüştü. Avşar Yapım Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Avşar, Ortadoğu’da petrolden gelen ciddi bir para olduğunu belirterek, “Türk dizileri ve filmlerini de çok seviyorlar. Şimdilik ortak bir yapım zor ama ilgileri sayesinde son 3-4 yılda Türk dizilerinin ve filmlerinin satış fiyatları oldukça yükseldi” dedi.
Arapların Brezilyası olduk
“Babam ve Oğlum” ile en son vizyona giren “Türkler Çıldırmış” olmalı gibi filmlerin ve bir kısmı Arap ülkelerinde çok popüler olan “Çemberimde Gül Oya”, “Kurşun Yarası”, “Kırık Kanatlar”, “Ihlamurlar Altında”, “Aşk Yakar” dizilerinin yapımcısı Şükrü Avşar, şöyle konuştu: “Buralar bizim 20-30 yıl önceki halimiz gibi. Bir zamanlar Köle Isaura’larla başlayan Brezilya dizileri rüzgarı gibi Arap dünyasında da Türk rüzgarı esiyor. Araplar’ın Brezilya’sı gibi olduk. İran, Suriye ve Libya’da da arayıştayız. Bu ülkelerde sinema salonu yapımı ve Türk filmlerinin pazarlanması konusunda planlarımız var.”
Dizi fiyatı 8’e katlandı
Gördüğü ilgi sayesinde yeni pazarlanmaya başlayan Türk dizilerin fiyatı bölüm başına 8’e katlandı. 3-4 yıl öncesine göre bölüm başına 1000-1500 dolara satılan dizilerin fiyatı 8 bin dolara, 2 bin 500-3 bin dolara alıcı bulan Türk filmlerinin fiyatı 15 bin dolara kadar yükseldi.
Dev bütçeli yeni dizi
Avşar Yapım olarak yeni dizi projelerine de hazırlandıklarını aktaran Şükrü Avşar, Eylül 2010 için Balkanlar’dan başlayarak Türkiye’ye uzanan bir dizi projesini gerçekleştireceklerini kaydetti. Avşar yeni dizi projesiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Öykü 1800’lerin sonunda başlayacak ve 1900’lerin ortasına kadar gelecek. Çekim mekanları da Bulgaristan’dan Edirne, İstanbul, Adapazarı, Bursa ve Eskişehir’e uzanacak. Bu prodüksiyonda ünlü oyuncularla çalışmayacağız çünkü prodüksiyonun maliyeti zaten çok yüksek olacak. Projenin başlangıç maliyeti 2 milyon dolar.”
2010’a ertelendi
Avşar Yapım olarak 1975 yılından beri sinema olduklarını, 100’den fazla sinema filmine ve diziye imza attıklarını söyleyen Şükrü Avşar, “Biz grup olarak pahalı projeler yapıyoruz. Bu yüzden dizi planlarımızı küresel krizin de etkisiyle 2010’a erteledik” dedi.

Haberin Devamı

Balkanlar’dan talep geliyor

Haberin Devamı

ARAPLAR’ın yanı sıra son dönemde başta Romanya olmak üzere Balkan ülkelerinden de Türk dizilerine yönelik talep aldıklarını aktaran Şükrü Avşar, “Ancak bu ülkelerde gelir seviyesi düşük olduğu için şimdilik Arapça konuşulan ülkelerde gelişmek daha doğru görünüyor” dedi.

10 yıl bekledik 250 sinema salonuna ulaşırız

1980’lerde sekiz sinema salonunun yaklaşık altısını Avşar Film olarak işlettiklerini ama yaklaşık 10 yıldır yeni yatırım yapmadıklarını belirten Şükrü Avşar şunları söyledi: “Şimdi yeniden yatırım atağına geçtik. 13 şehirde sinema salonlarına yatırım yapıyoruz. Şu ana kadar dört şehirde salon açtık.
2010’da İstanbul, Malatya ve Adana’da dört yeni salon açacağız. 2011’de de 2 sinema kompleksini hizmete sunacağız. 14 lokasyonda 103 salonla Türkiye’de pazarda 3’üncü sırada bulunuyoruz. Kapasitemiz
15 bin koltuk, 2011’de 250 salona ulaşacağız.”

Haberin Devamı

En az Babam ve Oğlum’a harcadık, çok kazandık

VİZYONDAKİ ‘Türkler çıldırmış olmalı’ filminin çdev bütçesine değinen Şükrü Avşar, filmde rol alan 80 zenciyi yurtdışından getirdiklerini söyledi. Bir filmin para kazanması için bir yöntem olmadığına işaret eden Avşar, yönetmenliğini Çağan Irmak’ın yaptığı Babam ve Oğlum filmini örnek gösterdi: “En az parayı Babam ve Oğlum’a harcadık ama en çok parayı da bu filmden kazandık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!