Türk devletleri teşkilatında ekonomi büyüyor... TDT’de ticaret 42 milyar dolara yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Türk devletleri teşkilatında ekonomi büyüyor... TDT’de ticaret 42 milyar dolara yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 07:00

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türk Devletler Teşkilatı’nın (TDT) güçlenmeye devam ettiğini belirterek, “TDT’ye üye ülkelerin kendi aralarındaki ticarette son yıllarda büyük bir artış var. Hacim 2022’de 33 milyar dolarken, 2023’te 42 milyar dolara yükseldi” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Devletleri Rekabet Konseyi toplantısı dün İstanbul’da gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, yaptı. Bakan Bolat konuşmasında, “Türk Devletler Teşkilatı (TDT) ismine yakışır bir şekilde güçlenmesini, dayanışmasını artırıyor” dedi.

HEDEF YÜZDE 10 ARTIŞ

Bakan Bolat, TDT’ye üye ülkelerin 2022’de kendi aralarındaki ticaret hacmini 33 milyar dolar seviyesine çıkardığını, 2023’te ise rakamın 42 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rakam üye ülkelerin toplam ihracatlarının yüzde 6’sına tekabül ediyor. En kısa zamanda bu rakamı yüzde 10’a ulaştırmak konusunda Türk Devlet Teşkilatı liderleri karar aldılar. Bizim de görevimiz bu kararın gereğini yapıp, bu ticareti artırmak için bütün araçları ve mekanizmaları çalıştırmak, kullanmaktır.’’ Bakan Bolat, Türk dünyasında dayanışmaya da vurgu yaptı. “TDT olarak nüfusumuz 170 milyona yaklaştı” diyen Bolat, “Ayrıca toplam 1.5 trilyon dolar seviyesine istikrarlı bir şekilde ilerleyen gayrisafi milli hasılamız, zengin doğal kaynaklarımız ve ticaret yollarındaki konumumuz, ticari ve ekonomik işbirliğimizin daha da güçlendirilmesi için sağlam bir zemin teşkil etmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

TOGG’A YOĞUN TALEP

Konseye üye ülkeler arasındaki yatırımların önemine de değinen Bakan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada en önemli şey birbirimizi daha yakından tanımak. Birbirimizin imkânlarını, kaynaklarını, fırsatlarını öğrenmek. Bunu daha fazla ticaret ve yatırım, üretim yapmak üzere ekonomik bütünleşmeyi geliştirmek için gerçekleştirmeliyiz. Kardeşlik, dayanışma ile bunu daha fazla ticaret, daha fazla yatırım ve üretime dönüştürmek bizim temel mottomuz olacak. En önemli konulardan biri karşılıklı yatırımlar. Bu noktada her ülkenin diğer üyelerle karşılıklı yatırımını artırması için teşvik edilmesi, ilişkilerin korunması yönünde anlaşmaların yapılması önemli bir hedef.”

Teşkilat üyelerinin, birbirlerinin yerli üretimlerini desteklediklerini de belirten Bakan Bolat, Togg araçlarına teşkilat üyelerinden yoğun talep geldiğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA SAYISI ARTIYOR

Toplantıda Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle de üyeler arasında rekabet bilinci hakkında konuşma yaptı. “Tüm paydaşlarımızda bir rekabet bilinci oluşturmak üzere çalışıyoruz” diyen Küle, soruşturma sayısını artırdıklarını belirtti. Küle, 2020-2022 arasında soruşturma sayısının iki kat arttığını söyledi. Küle şu bilgileri verdi: “Aynı şekilde yerinde inceleme sayısında yüzde 65 artış var. 2022’de 54 soruşturma tamamladık. Yerinde incelemeler için 831 görevlendirme gerçekleştirdik. Soruşturmalar sonucunda 1.73 milyar TL’lik idari para cezası kesildi. Benzer şekilde 2023’te tam 58 soruşturma tamamladık. Bunların 46’sında ihlal tespit edildi, toplamda 2.3 milyar liralık para cezası kesildi. İncelemelerimiz için yalnız şikâyet gelmesini beklemiyoruz. Hangi sektörlerde aksaklık varsa, gözlemliyor pazarlarda resen incelemelerde bulunuyoruz.”

 

BAKMADAN GEÇME!