Türk çifte yazdırdığı kitap ABD’de alay konusu oldu

Güncelleme Tarihi:

Türk çifte yazdırdığı kitap ABD’de alay konusu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2012 00:00

ABD’de Obama karşıtı kampanyalara verdiği destekle tanınan Şikago’lu aşırı sağcı milyarder Joe Rickets’ın evli Türk ekonomist çifte yazdırdığı kitaptaki görüşler asıl amacına ters düşünce, ülkede alay konusu oldu.

Haberin Devamı

Vergilerin artırılmasına karşı çıkan ve hükümet harcamalarına son verilmesini isteyen Rickets, sponsoru olduğu kitapta vergilerin artırılması gerektiği ve harcamaların öyle pat diye sona erdirilemeyeceği savunulunca, bazı köşe yazarlarının “Kitabın yazılması için para ödemeden önce al bir oku” eleştirilerine maruz kaldı. 30 yıldır ABD ekonomisini inceleyen ekonomist Ayşe ve Selahattin İmrohoroğlu çiftinin yazdığı ‘Mali Uçurum’ isimli kitap Washinton’daki tüm politikacılara gönderildi. Rickets, ABD’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkması için harcamalara son vermesi gerektiğini savunuyordu.

Vergi geliri az

Rickets, University of Southern California’da ekonomi dersleri veren Türk profesör çifte yazdırdığı kitapta, vergi gelirlerin çok az olduğunu ve hükümetin harcamaları kolayca küçültülemeyeceği kaydedilince, zor durumda kaldı. Rickets, Başkan Barack Obama’nın önceki seçim kampanyası sırasında Jeremiah Wright ile olan ilişkisini afişe eden TV reklamları için milyonlarca dolar aktarması sonrası New York Times gazetesi tarafından ırkçılık yapmakla suçlanmıştı.

Haberin Devamı

Sponsorla tanışmadı

Yaşanan tartışmaların ardından konuşan Selahattin İmrohoroğlu ise şunları söyledi: “Kitaba sponsor olan Joe Rickett ile henüz tanışmadık. Joe’nun istediği, hiç bir siyasi görüş içermeyen, akademik bir açıdan ve herkesin anlayabileceği bir seviyede ABD’nin mali problemlerini içeren bir kitap yazılması idi. Biz de bu bilimsel bağımsızlik çerçevesinde verileri derleyip topladık. Standard bir ekonomik modelin ışığı altında devletin ekonomideki rolü nedir ne olmalıdır, ülkenin geleceği nasıl olur, ne yapılması gerekir, ona baktık. Maalesef bazı Amerikalı köşe yazarları her türlü olaya siyasi açıdan yaklaştıkları için Joe’nun bu sağduyulu yaklaşımına şaşırmış durumda ve yanlış değerlendirmeler yapıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!