Türk bankalarına akıllı kart baskısı

Güncelleme Tarihi:

Türk bankalarına akıllı kart baskısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Manyetik bantlı kartlarla yapılan sahtekârlık hacminin yükselmesi, uluslararası ödeme sistemleri kuruluşu Europay'i harekete geçirdi. Europay Türkiye Ofisi, 35 bankaya üzerinde pul kadar bilgisayar bulunan akıllı kartlara geçilmesi konusunda rapor verdi.

Manyetik bantlı banka ve kredi kartlarındaki sahtekârlıkların artmaya başlaması üzerine Eurocard/MasterCard ile Maestro ürünleriyle tanınan uluslararası ödeme sistemleri kuruluşu Europay, Türkiye'deki bankaları, ‘‘smart card’’ adı verilen akıllı kart kullanımı konusunda zorlamaya başladı. Türkiye'de her yıl yaklaşık 15 milyon dolarlık (4 trilyon lira) kart sahtekarlığı olduğunu belirleyen Europay Türkiye Ofisi, üyesi olan bankalar için üzerinde pul büyüklüğünde bir bilgisayar çipi bulunan ve taklit edilemeyen akıllı kartlar konusunda özel bir rapor hazırladı. Raporda, çipli karta geçmenin maliyeti ve bankalara getireceği avantajlar anlatıldı.

Akıllı kart teknolojisi ile kart sahtekârlıklarının neredeyse tamamen ortadan kaldırılabildiğini belirten Europay Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mehmet Sezgin, bankalardan bu ay içinde kendilerine sunulan raporlarla ilgili görüş bildirmelerini beklediklerini söyledi.

Akıllı kart konusundaki yatırımın bankalarca ortak yapılması gerektiğine işaret eden Sezgin, şöyle konuştu:

YÜKSEK MALİYET

‘‘Dünyanın hiçbir yerinde tek bir banka tarafından yatırımı yapılan akıllı kart teknolojisi başarılı olamadı. Çünkü, bu sistem daha güvenli olmakla birlikte, bankalara ciddi bir maliyet de getiriyor. Çünkü, tüm bankamatik ve satış noktası terminalleri (POS), çip okuyabilecek şekilde değiştirilecek. Bu da önemli bir maliyet demek. Ayrıca, bugün manyetik bantlı kartların bankalara maliyeti 30-40 sent. Oysa, akıllı kartlar 2-3 dolar civarında. Bir bankamatik cihazının akıllı kart okuyucu hale getirilebilmesi için 200 dolar, POS cihazı için ise 250 dolarlık harcama gerekiyor. Bankalararası Kredi Kartları Merkezi, bankaların akıllı kart teknolojisine ortak yatırımı konusunda önemli görevler üstlenebilir.’’

Neden akıllı kart?

Kopyalanamıyor ve taklit edilemiyor.

Kredi kartı, alış-veriş kartı ve bozuk para kartı tek bir kart üzerinde toplanabiliyor.

Bilgiler üzerinde olduğu için, herhangi bir yere bağlanarak bilgi almak gerekmiyor.

İletişim gerektirmediği için zaman ve para tasarrufu sağlıyor.

Internet'te alışveriş yaparken, kart bilgisayardaki bir okuyucuya takılı olduğu için, başkasının sizin kart numaranızı kullanma riski ortadan kalkıyor.

Akıllı kartlar, banka kartının yanısıra nüfus, ehliyet ve kimlik kartı olarak da kullanılabiliyor.

2000'de lider oluruz

Cannes'da düzenlenen Europay Bankacılık Konferansı'na katılan Europay EPI Bölge ve İş Genel Müdürü Javier Perez, Avrupa'da yüzde 60'lık pazar payına sahip olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Avrupa'da bizim 200 milyon, VISA'nın ise 140 milyon kartı var. Türkiye'ye çok yeni girdik. Türkiye'de pazar lideri değiliz. Bugün Türkiye'de pazar payımız yüzde 45. Ve biz bu payı, Avrupa'da olduğu gibi yüzde 60'a çıkarmadan mutlu olamayız. 2000 yılında Türkiye'de de pazar lideri olacağız. Doğal olanı da bu zaten.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!