Türk bankaları en güvenilir bankalardır

Güncelleme Tarihi:

Türk bankaları en güvenilir bankalardır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 13:16

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'ye ABD ve Avrupa'dan bakıldığında, Türk bankalarının en güvenilir bankalar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Unakıtan, Hızlı Tren hattının Eskişehir şehiraltı geçişi inşaat temelinin atılması dolayısıyla düzenlenen tören öncesi NTV'nin sorularını yanıtladı.

Bakan Unakıtan, küresel mali krizin Türkiye'ye olası etkileriyle ilgili olarak bazı kişilerin hükümetin gerekli tedbirli almadığı yönünde eleştirilerde bulunduğunu ve panik havası yarattığını belirterek, paniğe kapılınmaması gerektiğini vurguladı.

İMKB'de yabancıların payının yüzde 70 oranında bulunduğunu ve buradaki yükseliş veya düşüşlerin yoğunlukta bulunan yabancıların işlemlerinden kaynaklandığını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:
“Borsa düşebilir, dışarıdan etkileniyor. Türkiye'nin içinden gelen bir sıkıntı yok. Rahat olmak lazım. Tedbirlerimizi alıyoruz. Rahat olsun herkes ama (yatsın) demiyoruz. Tedbirli olacak herkes. Vatandaşlar dövizle borçlanmaya dikkat etsinler. Ayaklarını yorganına göre uzatsınlar, maceracı şeylere kapılmasınlar. Türkiye hala güvenli bir limandır. Türkiye'ye ABD ve Avrupa'dan bakıldığında, Türk bankaları en güvenilir bankalardır”

BİZDE KRİZDEN ETKİLENECEK OLAN REEL SEKTÖR VE KOBİ'LERDİR”

Haberin Devamı

Unakıtan, aldıkları tedbirler kapsamında sadece mali disiplin değil mali kural da getirdiklerine işaret ederek, “Bizde küresel mali krizden etkilenecek olan reel sektör ve KOBİ'lerdir. Bu kesimlere ucuz kredi temin etmek için bütçede çalışma yapıyoruz. Onların kredi erişimine kolaylık sağlayacağız. Reel kesime omuz vereceğiz. Bu düzenlemeleri getiriyoruz” diye konuştu.

Yurtdışına çıkmış Türk vatandaşlarına ait paraların ülkeye gelmesi için çalışmalara başladıklarına da değinen Unakıtan, “Yakında bu tasarıyı Bakanlar Kuruluna sunacağız. Oradan gelecek para miktarını şu anda tahmin etmek zor” dedi.

ÖZELLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Unakıtan, küresel mali krizin Türkiye'deki özelleştirme çalışmalarını engelleyip engellemeyeceği yönündeki soruya karşılık da şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bazı özelleştirmelerimiz var ki, kriz bunları etkilemiyor. Bunların belli alıcıları var. Mesela Milli Piyango. Milli Piyango'nun özelleştirilmesi konusunda bu ay içinde teklifleri alacağız. Elektrik özelleştirmelerine devam edeceğiz. Bu da krizlerden etkilenen bir sektör değil, alıcıları var. Halk Bankası'nda ise piyasalara bakıyoruz, uygun ortam oluştuğunda bu işi gerçekleştireceğiz. Bu konudaki uzmanlar, danışmanlar ve ilgili kişiler uygun ortamın oluştuğunu belirlediğinde, hükümet (tamam) dediğinde Halk Bankası'nın özelleştirmesine o zaman çıkarız. Elimizdeki değerleri yok pahasına satmak istemiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!