‘Türk Akımı’na havadan keşif

Güncelleme Tarihi:

‘Türk Akımı’na havadan keşif
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2015 22:40

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Grubu’nun eknomomik açıdan ‘uygulanabilir’ bulmadığı Türk Akımı projesi için helikopter ile keşif turuna çıktı. Yıldız, AB’nin tepkisini ise normal gördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın ‘Güney Akımı’ yerine ‘Türk Akılımı’ projesini gerçekleştirme kararı Avrupa Birliği’nde (AB) tartışılırken Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile helikopter ile keşif turuna çıktı. ‘Türk Akımı’ boru hattı projesinin muhtemel rotası üzerinde 4 saatlik bir helikopter turu gerçekleştiren Bakan Yıldız ve Miller, teknik incelemelerde bulundu. İstanbul’dan kalkan bir helikopterle Karadeniz sahil şeridinden İpsala Sınır Kapısı’na kadar olan güzergah boyunca yapılan uçuşta, boru hattının olası giriş noktalarını değerlendirdi. Keşif uçuşu boyuca fikir alışverişinde bulunan Yıldız ve Miller, daha sonra Marmara kıyısı üzerinden uçarak İstanbul’a geri döndü.

GELECEK HAFTA BİTEBİLİR

Keşif uçuşunun ardından soruları yanıtlayan Yıldız, Gazprom heyetiyle son 2 ay içerisinde 2 haftada bir toplantı yaptıklarını dile getirerek, “Salı günü bizim önümüze bir rapor koyacaklar. Çünkü cumartesi günü yaklaşık dört saatlik bir helikopter gezisiyle beraber Trakya’da böyle bir proje nasıl başlatılabilir, nereden geçilebilir, çevre hassasiyetlerimiz nasıl oluşabilir, ormanla, tarım arazileriyle, birtakım sulak araziyle beraber nasıl bunlar gerçekleştirilebilir, bazı yerlerin üzerinden bir defa bazı yerlerin üzerinden iki üç defa geçerek bunları görme fırsatı bulduk” diye konuştu. Yıldız, “Biz isteklerimizi, bunları hangi gerekçeye dayandırdığımızı, ve Avrupa ile ilgili mukayese ettiklerimizi, hangi ülkelerle benzer kapasitelere sahip olduğumuzu çok net ifadelerle anlattık. Dediğim gibi son noktayı koymuş değiliz ama benim talebim önümüzdeki hafta içerisinde bunun bitirilmesine dönüktü. Bakalım Rusya heyeti bu manada gayretlerini sonlandırabilirse bitirebiliriz. Bitmezse de biz bunu devam ettireceğiz. Çünkü şubat ayına girdik. Artık ocak ayı alım fiyatlarımızın da netleşmesi lazım. Türkiye’nin hassasiyetinin bu projenin gerçekleşmesi kadar aynı zamanda doğalgaz fiyatlarının olduğunu da söyledik” dedi.

Yıldız, Türk Akımı ile ilgili müzakere süreçlerinin aynı zamanda Rusya ile yürütülen doğalgaz fiyatlarıyla ilgili müzakerelerle iç içe geçtiğini vurgulayarak şunları kaydetti: “Bu bir süreç. Sayın Putin’in aralık ayının başında Türkiye’de bulunmuş olmasıyla beraber Türk Akımı dediğimiz, çok önemli bir proje, yalnızca Türkiye için değil, aynı zamanda Rusya Federasyonu ve bölge için de önemli olan bir projenin startı verilmiş oldu. Bir iyi niyet anlaşması olmuştu. Bunun ev sahipliği anlaşması var, hükümetler arası anlaşması var, elektrik ve bunla ilgili alım satım anlaşmaları var. Bütün bunların her biri bir müzakere süreci. Tabii bununla alakalı bugün de dahil olmak üzere hem Botaş’ın hem Gazprom’un ekipleri bir araya geldiler, yarın da bir araya gelecekler. ”

Haberin Devamı

İlk sevkıyat Aralık 2016’da

Haberin Devamı

TÜRK Akımı doğal gaz boru hattının dört hattan oluşması planlandığını belirten Miller, proje kapsamında inşa edilecek 16 milyar metreküplük ilk hattın Türkiye’nin tüketeceği doğalgazı taşıyacağını vurguladı. Miller, “Devamında inşa edilecek üç hat ise 47 milyar metreküplük doğalgazı Türkiye-Yunanistan sınırına taşıyacak.Tüm belgelerin ve kararların netleşmesiyle Türk Akımı üzerinden Türkiye’ye ilk doğalgaz sevkıyatı 2016 Aralık’ta başlaması planlanlanıyor” dedi. Türk Akımı projesinin Avrupa Birliği mevzuatları doğrultusunda herhangi bir engelle karşılaşmasını beklemediklerini vurgulayan Miller, şöyle konuştu: “Bugün Sayın Bakan’la bu konuda yaptığımız görüşmeler, yakın gelecekte varmayı umduğumuz anlaşma doğrutlusunda son derece önemli bir adım oldu.”

Haberin Devamı

Avrupa’nın tepkisini normal görüyoruz

AVRUPA Birliği Komisyonu Enerji Grubu Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç’in “Türk Akımının hukuki ve ekonomik problem çıkarabileceği” yönündeki açıklamalarına da değinen Yıldız, “Bu tür büyük projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Biz bunu Tanap’tan biliriz, Bakü-Tiflis-Ceyhan’dan biliriz, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından biliriz. Çok tarafları olan konulardır bunlar. Muhatabı çok olan konulardır. Birini aşarsınız diğeri çıkar. Diğerini aşarsınız bir başkası çıkar. Bunları artık biz normal görüyoruz. Önemli olan, problemler çözülmek içindir, o problemleri çözmek için gerekli olan iradeyi kendimizde hissediyor olup olmamamızdır. Türkiye’deki siyasi istikrar, siyasi irade bunları çözebilecek güçtedir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!