Turizme 2.5 milyar lira yatacak, 123 yeni proje devreye girecek

Güncelleme Tarihi:

Turizme 2.5 milyar lira yatacak, 123 yeni proje devreye girecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2010 00:00

Yaşanan pekçok krize karşın yatırımlarına devam eden turizm sektörü bu yıl 123 yeni projeye 2.5 milyar liralık yatırım bütçesi ayırdı.

Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED)’in Akbank işbirliğiyle hazırladığı ‘Turizm Raporu’na göre, turistik işletmelerin yüzde 44’ünün 10 yaşından daha genç olduğu Türkiye’de, yeni yatırımların yanı sıra yenilenen işletmelerin çokluğu da dikkat çekti. Rapora göre 2010 yılı içerisinde 12 işletmede tevsi işlemi yapılırken, 16 işletmede de modernizasyon, 11 işletmede yenileme, 4 projede ise tamamlama çalışması yapılacak. Bunların dışında bu yıl içerisinde 123 yeni projeyi de hayata geçirmeye hazırlanan turizmciler, tüm bu yatırımlar için 2 milyar 452 milyon 903 bin TL ayırdı.

Yatakta ilk 10’da

Bu arada rapora göre, yılda ortalama 20 bin yatak kapasitesinin hizmete girdiği Türkiye, toplam kapasite halen 1 milyon yatak civarında. Bu da Türkiye’nin dünya turizminde yatak kapasitesi olarak ilk 10 ülke içerisinde yer almasını sağlıyor. Amerika 8.5 milyon yatak kapasitesi ile birinci sıradaki ülke olurken, onu 5.8 milyon yatakla Fransa, 4.6 milyonla İtalya ve 4.6 milyonla Almanya takip ediyor. Türkiye ise 1.2 milyon yatak kapasitesi bulunan Hollanda’nın arkasında 10’ncu sırada yer alıyor.

Turizmci borcuna sadık

Rapor, bankaların 2010 yılının ilk 3 ayında turizm sektörüne 12 milyar TL kredi kullandırdığını ve bu sektörün geri ödenmeyen krediler içindeki payının da düşük olduğunu gösterdi. Buna göre, bankaların turizm sektörüne verdiği kredilerde geri ödenmeme oranı yüzde 2.96’da kalarak 355 milyon 704 bin TL oldu. Raporun tanıtıldığı toplantıda bu konuya değinen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, şunları söyledi: “2001 krizinden bu yana kredi ödemelerinde büyük aşama kaydedildi. Eskiden turizm sektörüne kredi verme konusunda şüpheler vardı. Ancak biz sektörün rekabet gücüne inanıyoruz. 2001 krizinde geri ödenmeyen krediler yüzde 20’ydi, şimdi ise bu oran yüzde 2-3 seviyesine geriledi. Bu da haklı olduğumuzun göstergesi.”

Volkan ve İsrail’e rağmen yüzde 10 arttı

RAPORDAKİ verilere göre göre Türkiye’ye ocak-nisan dönemi itibariyle gelen turist sayısı yüzde 10’luk artışla 8 milyon oldu. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, “İzlanda’da volkan patlaması, Antalya’da 13 Rus misafirin ölümü, Mavi Marmara krizi gibi gelişmelere rağmen rakamlar iyi” dedi.

Tatile 2 hafta ayırdık, bütçe 802 liraya çıktı

MASTERCARD tarafından haziran ayında gerçekleştirilen Master Index Araştırması’na göre, Türk halkının yüzde 53’ü yaz tatili yaptı ya da yapmayı planlıyor. Tatil için ayrılan ortalama sürenin 2.1 hafta olarak belirtildiği araştırmaya göre, tatile ayrılan ortalama bütçe ise 802 lira. Geçtiğimiz yıl aynı dönem yapılan araştırmada ise tatile çıkan ya da çıkma planı yapanların oranı yüzde 64, tatil süresi 1.7 hafta, ortalama bütçe ise 656 TL olarak belirlenmişti. Araştırmanın bazı sonuçları şöyle:

Yaz tatili planı sorulan katılımcıların yüzde 29’u evde oturacağını, yüzde 22’si yurt içinde tatil köyüne ya da otele gideceğini, yüzde 21’i ise akrabalarının yanına gideceğini belirtti.
Tatilcilerin yüzde 32’si deniz, güneş ve kum isterken, yüzde 25’i akraba ziyareti ve köye gitmeyi planlıyor.
Tatil öncesi alışverişlerde giyeceğin oranı yüzde 60’ı buluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!