Turizmdeki kayıp yüzde 60'a ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Turizmdeki kayıp yüzde 60a ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 13:02

Gezi Parkı olayları en çok turizmi vurdu. İstanbul'un en çok turist ağırlayan bölgesi Talimhane'deki rezervasyon kaybı yüzde 60'lara kadar ulaşırken, bölgedeki otellerdeki doluluk oranları yüzde 35'e düştü.

Haberin Devamı

Talimhane Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Öztanık, yaşanan olaylar nedeniyle bölgenin imajının çok bozulduğunu ve arka arkaya iptaller yaşandığını söyledi. Geçtiğimiz yıl bu dönemde bölgede yüzde 95 olan doluluk oranlarının yüzde 35'lere kadar düştüğünü belirten Öztanık, "Talimhane'nin yatak kapasitesi 11 bin. Olaylar başladığından bu yana bölgedeki otelcilerin sadece oda düşüşünden kaynaklanan zararı 20 milyon euroya ulaştı. Üzerine ekstra harcamalar da eklendiğinde 25 milyon euroluk bir kayıp var" dedi.

Yaşanan kayıpların yanında acentaların da olayları bahane ederek fırsatçılık yaptığını kaydeden Öztanık, "Otelcilere bastırıp bizdeki fiyatları düşürüyorlar. Ancak müşteriye yine eski fiyatlardan satış yapıyorlar. Aradaki fark da kendilerine kalıyor. Ancak biz otelciler olarak bu kötü günlerde olayları fırsatçılığa dönüştüren acentalara karşı cephe almaya başlayacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yaşanan olaylar da yabancı basının abartmalarının da etkili olduğunu savunan Öztanık, bölgenin turist potansiyeli itibaeriyle en kötü günlerini yaşadığına, oda iptallerinin yanı sıra bir çok uluslararası kongre ve toplantının da iptal olduğuna dikkat çekti. Bu yazın çok kötü geçeceğinin artık belli olduğunu söyleyen Öztanık, "Öncesinde Reyhanlı olayları nedeniyle bir darbe yemiştik. Yayalaştırma projesi kapsamında da yüzde 20'lere varan rezervasyon kaytıpları vardı. Şimdi çok ağır bir darbe daha geldi. Önümüzdeki ayın da Ramazan olduğunu düşünürsek işler hiç iyi değil. Haziran sonu için bizim iyimser doluluk tahminimiz yüzde 50" dedi.

BAZI GRUPLAR OTELCİYE RACON KESİYOR

Yaşanan olaylarda otelcilerin de arada kaldığına işaret eden Öztanık, şöyle devam etti:

"Gezi Parkı'nda toplananlara yardım edince hükümetten fırça yiyiyorsun. Etmezsen diğer taraf üzerine geliyor. Yalnız bu arada bölgedeki bazı gruplar resmen otelciler üzerinde racon kesmeye başladı. Bize şu kadar yemek desteği sağlayacaksın diye resmen racon kesiyorlar. Üstelik bunlar da öyle gözüktüğü gibi çok romantik gruplar değil. Kötü niyetli bazı gruplar otelcilere baskı yapıyor."

Haberin Devamı

TARİHİN EN KÖTÜ DÖNEMLERİNDEN BİRİ

 Öte yandan Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) tarafından olaylara ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise İstanbul ve Taksim başta olmak üzere son 18 günden beri yurt çapında yaşanan eylemlerin öncelikle turizm sektörümünü yakından etkilediği kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sürecin başlangıcından günümüze kadar geçen bu kısacık zamanda turizm sektörü tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Eylemler sürecinde ilk etapta yaklaşık yüzde 60’lara varan  rezervasyon iptalleri orta ve uzun vadeli taleplerde ise durma noktasına geldi. Birçok ulusal ve uluslararası kongre, fuar, etkinlik iptal edildi. Ayrıca, uzun bir geçmiş içinde verilmiş büyük emek ve çabalarla belli noktalara getirilmiş olan ülke imajı, bu kısacık süreçten ne yazık ki çok süratli bir şekilde olumsuz olarak etkilendi ve etkileniyor."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!