Turizmde alternatif arayanlara davet

Güncelleme Tarihi:

Turizmde alternatif arayanlara davet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2009 14:48

DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin de ortak olduğu, Kula- Salihli yöresinde sürdürülen ‘Yanık Ülke Jeopark Projesi’nin, Türkiye'nin ilk jeopark projesi olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Yılmaz Savaşçın, tescil aşamasına geldiklerini söyledi.

Projenin Uluslararası Seminer Günleri'ni 5-6 Haziran'da gerçekleştireceklerini bildiren Prof. Dr. Savaşçın, “Alternatif ve çevre dostu turizm arayışındaki herkesi seminerimize bekliyoruz” dedi.

Proje Koordinatörü, DEÜ'den emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Savaşçın, projede gönüllü çalışan Mimar Goniz Bulut ile birlikte düzenlediği basın toplantısında hem çalışmaları hem de seminer hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Savaşçın, projenin amaçlarından birinin Kula ve Salihli ilçelerinde bulunan dünya ölçeğindeki son derece değerli jeolojik, tarihi ve kültürel mirasın Türkiye'nin ilk jeoparkı olarak korunmasını ve önemli bir turizm aktörü olarak harekete geçirilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Projenin bir Avrupa Birliği- Sivil toplum diyaloğu projesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Savaşçın, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kamuoyuna Jeopark bilgi ve bilinci kazandırmayı, bu tür oluşumların dünya mirası olarak algılanıp sonraki nesillere aktarılmasına aracı olmayı hedeflediklerini ifade etti. Yanık Ülke Jeoparkının, Manisa ilinin Kula İlçesi'nden Salihli İlçesi'nin Adala ve Gökeyüp beldelerine kadar uzanan 50 kilometrekarenin üzerine bir alanı kapsadığını belirten Prof. Dr. Savaşçın, “Ziyaretçiler bu alan içerisinde yerkabuğunun oluşum öyküsü ile birlikte binlerce yıllık Anadolu Medeniyetlerinin izini sürebilecekler. Ülkemiz jeopark açısından çok zengin, istense 10 tane oluşturulabilir, üstelik Avrupa'dakilerden daha üstün olur. Kula Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen proje tescil aşamasına geldi. Temmuz'da Orman Bakanlığı'na başvurumuzu yapacağız. ancak projenin sürdürülebilirliği için öncelikle Belediyeler Birliği kurulmalı” diye konuştu.

Türkiye'nin jeopark ile ilgili yasalarının bulunmadığını, yine jeopark ile ilgili Ankara'dan bazı yetkililerin UNESCO'ya tescil konusunda “Çok karışıyor” gerekçesiyle tereddütleri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Savaşçın, projenin yabancı ortakları olduğunu hatırlattı. Almanya, Portekiz ve Yunanistan'dan jeopark kuruluşu ortaklarının katılacağı Yanık Ülke Jeopark Projesi'nin Uluslararası Seminer Günlerini 5-6 Haziran tarihlerinde DEÜ Rektörlük DESEM Mavi Salon'da gerçekleştireceklerini kaydeden Savaşçın, “Süreklilik arzeden ve ileriki yıllarda da birçok sosyal- kültürel- jeolojik- turistik ve sportif projeler ile yaşamını sürdürecek olan Yanık Ülke Jeopark projesi, çevre dostu, gezerek, öğrenerek, alternatif turizm arayanlar için, yani salt jeolojik veya doğal anıtların varlığı ile sınırlı değil. Meraklıları, alternatif arayanları proje ortaklarımızın kendi üskelerindeki proje deneyimlerini sunacakları bu seminerlerimize bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!