Turizmci uyardı: Haşemalı saldırı turizmi baltalar

Güncelleme Tarihi:

Turizmci uyardı: Haşemalı saldırı turizmi baltalar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2006 00:00

Karaburun’da bikinili Ceren Aydın’ın haşemalılarca saldırıya uğraması ve göğüsleri kapatılan Venüs heykelinin Almanya başta olmak üzere dünya basınında yer alması turizmcileri endişelendiriyor. 2006’da hedeflerin çok gerisinde kalan sektör, pek de olumlu olmayan Türkiye imajının daha da bozulmasının turizmi baltalayabileceği uyarısında bulunuyor.

KARABURUN’da bikinili Ceren Aydın’ın haşemalılarca saldırıya uğraması ve göğüsleri kapatılan Venüs heykelinin Almanya başta olmak üzere dünya basınında yer alması turizmcileri endişelendiriyor. Türkiye’de tatil anlayışıyla ilgili Türk halkının ikiye bölündüğü ve haşema modasından Venüs heykelinin de nasibini aldığı belirtilen haberlerde farklı giyim anlayışlarının ülkenin her tarafında gerginliklere yol açtığı kaydedildi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Varlıer söz konusu gerginliklerin risk doğurabiliceğini belirterek turizmin bu tür olaylardan olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.

ENDİŞELERİ ARTIRIYOR:

Avrupa’da Türkiye’ye karşı tedirgin bir duruş olduğunu kaydeden TYD Başkanı Oktay Varlıer "Tesettürlülerin sayısının artması, türban konuları Türkiye’nin bir İslam ülkesine dönüştüğü şeklinde değerlendiriliyor Avrupa’da ve tedirginlik yaratıyor. Yabancı basının bu olaya ilgi gösterme nedeni de bu. Bu tür olayların dış basında da yer alması var olan endişeleri artırıyor" diye konuştu.

MÜNFERİT AMA KÖTÜ ÖRNEK:

Takip ettiği kadarıyla Karaburun’da meydana gelen olayın münferit olduğunu belirten Varlıer şunları söyledi: "Tartışma çevreyi kirletmekle ilgili çıkmış. Olay münferit ama bütün Avrupa gözünde kötü örnek. Örtünenlerle örtünmeyenlerin birbirlerini hasım olarak görmesi bu ülkeye zarar verir. Herkes birbirinin inancına, giyimine, yaşam şekline saygı göstermeli. Kimsenin karışma hakkı yok. Ancak bu olay bireysel dahi olsa Türkiye açısından son derece endişe vericidir."

İSLAM FOBİSİ ARTIYOR:

Sinagoglara düzenlenen bombalı saldırı, Karadeniz’de rahibin öldürülmasi gibi olayların tüm dünyada artan İslam fobisini tetiklediğini vurgulayan Varlıer "Türkiye’yle de ilgili böyle kaygılar oluşuyor üstüne bir de böyle bir darp krizi yaşanıyor. Bu konuda gerilimlere yer vermemek gerek. Bu hükümet politikası olmalı. Benzer olayların yaşanmaması için gerekli siyasi ve polisiye tedbirler alınmalı. Herkes olaya tepkisini açıkça göstermeli" şeklinde konuştu.

HİÇ GELMEYEN İNANIR:

Turizm sezonunun sonlarına gelindiği için Haşemalı saldırının sektöre etkisinin az olacağını belirten Varlıer, Türkiye’ye daha önce gelenlerin etkilenmeyeceğini söyledi. Asıl tehlikenin Türkiye’ye hiç gelmeyenler olduğunu kaydeden Varlıer, "Bu insanlar bir olayı genele mal edebilir. Bütün Türkiye’yi böyle zannedebilir. Bu hiç bilmeyen gözünde kötü olan imajımızı daha da kötü hale getirir. çünkü bu tür olaylar Türkiye’yle ilgili Avrupa’da yaygın olan yanlış imaja paralel" dedi.

Birinin yaptığı dengesizlik milyon dolarlara mal oluyor

TURİZM fuarlarıyla dikkat çeken Travelextra’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Avcı, Karaburun’da yaşanan olayı yüzkarası olarak nitelendirdi. Avcı şöyle konuştu: "Türkiye’nin başı aşırı ve radikal tiplerden dolayı belada. Böyle bir olayın yaşanması, dış basına kadar yansıması zaten git-geller yaşayan sektörü çok kötü etkiler. Bir dengesiz bir şey yapıyor zararı milyon dolarlar oluyor. Bu haberi okuyan Alman, Avusturyalı, Fransız Türkiye’ye gelmez. İspanya’ya, Yunanistan’a gider. Papazın öldürülmesi Türk turizmine ne kadara mal oludu, kimse hesaplayabildi mi? Bu yıl turizmde istenen olmadı. Yeterli doluluk yok. Dünya Kupası’na bağladılar. Kupanın etkisi yüzde bir bile olmaz. Kupa İspanya’yı, Yunanistan’ı neden etkilemedi de sadece Türkiye’yi etkiledi. Artık bir şeyleri sorgulamalıyız. Türkiye’de üst üste yaşanan skandallar ve bunların dış basına yansıması turizmi baltaladı. Türkiye’nin rakibi ve sevmeyeni o kadar çok ki, işte bu tür olaylar onların ekmeğine yağ sürüyor. Alın size bir zarar daha. Biz bindiğimiz dalı kesmeseydik bugün 10 milyar dolar olan turizm geliri, 30 milyar dolar olurdu."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!