Turizm yüzde 5 büyür gelir 25 milyar doları aşar

Güncelleme Tarihi:

Turizm yüzde 5 büyür gelir 25 milyar doları aşar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2011 00:00

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, sektörün 2011 yılında da büyüme beklediğini belirterek, “Bu yılki büyüme yüzde 5 olur diye tahmin ediyoruz. Yıl sonunda da 31 milyon ziyaretçiye ulaşırız. 2011’de 25 milyar dolar geliri aşmak hayal değil” dedi. Akbank’ın desteğiyle hazırlanan TÜROFED Turizm Raporu’nun üçüncüsünün açıklandığı toplantıda konuşan Barut, sektörün üzerindeki kur baskısından yakınmakla birlikte, sektörde önemli gelişmeler yaşandığını da aktardı.

Son 3 yılda Akdeniz’de Yunanistan ve İspanya gerilerken Türkiye yükseldiğine dikkat çeken Barut, şu değerlendirmeyi yaptı: “Küresel kriz kaynak pazarlarda tam ortadan kalkmasa da düzelme eğilimine girdi. En fazla turist ağırladığımız Almanya’da pazar payını en çok artıran ülke Türkiye oldu. Rusya ile vizelerin kaldırılmasının gelen turist sayısında olumlu katkı sağlayacak. Son 10 yıldır çift haneli büyüyor. Bu yıl da Rusya’da çift haneli büyüme yaşanabilir.”

İran’dan umutluyuz

Türkiye’nin turist ağırladığı pazar yelpazesi ciddi oranda arttığına dikkat çeken Barut, bu konuda şunları söyledi: “Yeni pazar denilebilecek pazarlar çok azaldı. Ancak İran pazarından umutluyum. İngiltere’de olmamız gereken yerde olmadığımızı düşünüyorum. Ortadoğu, İran başta olmak üzere Rusya’dan da en büyük rakamsal artış beklediğimiz bölgeler. Türkiye’ye gelen turist profili değişiyor. Az gelirliler azalırken, yüksek gelirliler artıyor.”

Anadolu’nun payı arttı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yeterli bulmayarak turizmcileri eleştirmesine karşılık Ahmet Barut, “Turizm yatırımları Anadolu’ya çoktan açıldı” dedi. Geçen yılın 11 aylık döneminde, teşvik bölgelerine bağlanan turizme yönelik toplam 178 projenin yüzde 68’inin Anadolu illerinde olduğuna dikkat çeken Barut, “Son 3 yılda Anadolu’nun teşvikli turizm yatırımında payı yüzde 68’e çıktı” dedi. Barut, sektördeki yabancı yatırımların da arttığı geçen yılın ilk on ayında doğrudan yabancı yatırımların oranının 94 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

İçki kısıtlaması ‘her şey dahil’ sayısını artırır

GEÇEN hafta içki sektöründe düzenleme sağlayan TAPDK yönetmeliği ile ilgili olarak Ahmet Barut, “Yol kenarındaki, mücavir alanlardaki ve belediye tesislerindeki restoranlarda içkiye kısıtlama getirilmesi herkesin şikayet ettiği ‘her şey dahil’ sayısını arttırabilir” dedi. Bu arada yasak konusunun yurtdışına da yansıdığına değinen Barut, şunları söyledi: “Şu anda turisti doğrudan etkileyecek bir durum yok ama benim şahsi kanaatim, son yasa değişikliğinde bazı muğlak noktalar olduğu yönünde. Gereksiz negatif gelişmeleri sebebiyet verebilir bunlar.”

İlk yurtdışı anlaşmasını yaptı, 250 milyon doları yakalayacak

TURİZM sektöründe Richmond International’ı otel yönetim firması olarak konumlayan Aksoy Grubu, 10 yılda 17 otel hedefi koydu. İstanbul’da Capitol Alışveriş Merkezi’nin de kurucusu olan grubun bünyesinde Richmond Efes, Pamukkale, Beyoğlu ve Sapanca Richmond Nua Wellness-Spa otelleri bulunuyor. Richmond International Genel Müdürü Ümit Yaşar Atalay, Richmond International’ın tüm Richmond’ları bir çatı altında topladığını ve yeni ortaklık görüşmelerine başladığını söyledi. 2020’ye kadar 17 yeni otel daha açmayı hedeflediklerini kaydeden Atalay, hedeflerini şöyle anlattı: “Yeni yatırımlarla 250 milyon dolar ciro ve toplamda 9 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. 10 yılda yurtiçinde 12, yurtdışında 5 olmak üzere 17 yeni oteli çatımıza katacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!