Turist hastadan alacak sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Turist hastadan alacak sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2023 07:00

Sayıştay’ın bir raporu da sağlık turizmiyle ilgiliydi. Rapora göre Türkiye’deki hastanelerde tedavi görüp, özel sağlık sigortası olmayan ve vatandaşı olduğu ülke ile Türkiye arasında sosyal güvenlik alanında anlaşma bulunmayan turistlerden, iletişim bilgileri olmadığı için alacaklar tahsil edilemiyor.

Haberin Devamı

Sayıştay’ın raporunda alınamayan ödeneklerin giderek arttığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

MİLYONLAR TAHSİL EDİLEMİYOR

“Yapılan incelemede, yabancı ülke vatandaşlarından tahakkuk eden tedavi ücretlerinin tahsilinde ciddi sorunlar yaşandığı, yasal takibin başlatılamadığı, bunun sebebinin de yabancı uyruklu hastaların kimlik belgesinin, iletişim bilgisinin ya da güncel tebligata elverişli adres bilgisinin olmamasından kaynaklandığı görülmüştür. Bu kapsamda yurtdışı gerçek kişilerden alacaklar hesabının borç tutarının 477.3 milyon lira, alacak tutarının 262.7 milyon lira ve hesabın borç bakiyesinin 214.6 milyon lira olduğu belirlenmiştir.

KONTROL EDİLMELİ

Herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’deki sağlık tesislerinde tedavi görmeleri sonucu idare lehine oluşan alacakların takip ve tahsilinin yapılması için kontrol mekanizması oluşturulması, alacakların zaman aşımına uğratılmaması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

Sayıştay raporunda kamu özel işbirliği modeliyle yaptırılan sağlık tesislerine ilişkin garanti ve yükümlülükler ile borçlanma maliyetlerine de değinildi. Raporda,  şehir hastaneleri sözleşmeleri kapsamında görevli şirketlere taahhüt edilen talep garantisi miktar ve tutarlarının muhasebeleştirilmediği ve bilanço dipnotlarında gösterilmediği görülmüştür” denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!