Tüpraş'ın rövanşı Erdemir'de

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşın rövanşı Erdemirde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 10:41

Tüpraş ihalesine katılan Zorlu, OYAK ve Koç, Erdemir ihalesinde de yer alacak. Kıran kırana geçeceği tahmin edilen ihalede, Tüpraş'taki kadar yüksek bir fiyat artışı beklenmiyor.

Haberin Devamı

 Özelleştirme 20 milyar dolara gidiyor
 IMF'den Tüpraş tebriği

Tüpraş ihalesi özelleştirmelerde fiyat çıtasını yükseltti. ÖİB yetkilileri, Erdemir'de sadece gelir değil, yatırım ve sosyal hedeflerin de bulunduğunu bildirdi.

YATIRIM VE İSTİHDAM ŞARTI

Erdemir'de 3.5 milyon tonluk yeni yatırım zorunluluğu ve bunun için teminat mektubu verilmesi ile istihdam garantisi şartı bulunurken, şartname gereği 2008 sonuna kadar kapasitenin 9.3 milyon tona çıkarılması gerekiyor. Bu da, yaklaşık 45 yılda kapasitesi 4-4.5 milyon tona ulaşan Erdemir'e, 3 yılda yeni bir fabrika daha katılması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Bu zorunlulukların, fiyata iskonto olarak yansıyabileceğine işaret edilirken, buna karşılık Erdemir ihalesine de Tüpraş kadar yoğun bir katılım olması bekleniyor.

FİRMALAR ERDEMİR'E NEDEN TALİP?

Tüpraş ihalesine de giren Zorlu, OYAK ve Koç Gruplarının Erdemir ihalesinde de yer aldığı hatırlatılırken, diğer zorlu rakipler ile birlikte burada da “kıran kırana” bir ihale yaşanacağını tahmin ediliyor.

RUSLAR AB İÇİN ERDEMİR'İ İSTİYOR

İhaleye katılacak iki Rus firmasının da (NLMK ve Severstal) yeterli finansmana sahip olduğu, Erdemir'e hammadde sattığı hatırlatılırken, Severstal'ın ABD ve İtalya'dan fabrika aldığı, Rus firmaların hammadde satışının devamı ve Türkiye üzerinden AB'ye açılmak için Erdemir'e talip olduğu vurgulanıyor.

Arcelor'un, büyüme ihtiyacı nedeniyle Erdemir'i istediği ve ABD'nin en büyük fabrikasını alan rakibi Mittal'e yetişmek için Erdemir'e talip olduğu ifade ediliyor.

Mittal'in, Doğu Avrupa'ya girmek ve demir çeliğin en büyüğü olmayı sürdürmek istemesi nedeniyle, Erdemir'i tercih ettiği kaydediliyor.

Mittal ve AB kökenli diğer firmaların kesiştiği noktanın Türkiye üzerinden AB'ye açılmak olduğu vurgulanırken, “Dolayısıyla Erdemir'de herkes iddialı, herkes almak durumunda” ifadesi kullanılıyor.

Haberin Devamı

SON TEKLİF 26 EYLÜL'DE

Erdemir'de 23 Eylül'de konsorsiyumlar için bildirim yapılacak, 26 Eylül'de de son teklifler alınacak.

ÖN YETERLİLİK ALAN FİRMALAR

Erdemir'in özelleştirilmesine yönelik ihalede ön yeterlilik alan firmalar şöyle:

  Arcelor S.A. (Lüksemburg),
  Azovstal-Metinvest Ortak Girişim Grubu (Ukrayna),
  Corus Group PLC (İngiltere),
Ereğli Ortak Girişim Grubu (Kibar Holding A.Ş., Yıldırım Dış Ticaret A.Ş, Borusan Holding A.Ş, Tosçelik A.Ş, İÇDAŞ A.Ş, Tezcan Galvanizli Yapı A.Ş, Turkon Holding A.Ş, Murat Denizcilik ve Ticaret A.Ş, Yardımcılar Holding A.Ş, Diler Holding A.Ş.)
 Koç Holding A.Ş,
 LebGoK-Oskol Ortak Girişim Grubu (Rusya Federasyonu),
 Mittal Steel Company N.V. (İngiltere),
 NLMK-Open Joint Stock Company Novolipetsk Iron and Stell Corporation (Rusya Federasyonu),
 Nurol-Limak-Özaltın-Alkol Pazarlama Ortak Girişim Grubu,
 OYAK,
 Posco (Güney Kore),
 Severstal (Rusya),
 Zorlu Holding A.Ş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!