Tüm kıtaya kabin yasağı

Güncelleme Tarihi:

Tüm kıtaya kabin yasağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 21:10

22 Mart’ta Türkiye’nin de dahil olduğu 8 ülkeden ABD ve İngiltere’ye uçuşlara uygulanan elektronik cihaz yasağının tüm Avrupa’ya yayılıyor. Havada rekabeti bozan karar sonrasında THY, laptop ve bedava internet uygulamalarını devreye sokmuştu. Şimdi yasakla yüz yüze kalan Fransız, Alman ve İngiliz havayolu şirketlerinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere’nin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeden yapılan doğrudan uçuşlarda başlattığı kabine cep telefonundan büyük elektronik cihazların sokulması yasağının kararı genişletiliyor. Paylaşılan bilgilere göre ABD’nin yasağı, tüm Avrupa ülkelerinden ABD’ye yapılacak uçuşlarda uygulanmaya başlanacak. Avrupa Komisyonu’nun ACI olarak bilinen Uluslararası Havalimanları Komisyonu’na verdiği bilgiye göre, yasağın önümüzdeki haftalarda başlaması planlanıyor. Detayların 11 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Komisyonu havacılık güvenliği toplantısında belli olacağı öğrenildi. Henüz yasağın tarihi belli olmamasına rağmen havalimanları ve havayolu şirketleri, bu hatlarda uçacak yolcularına bilgilendirmede bulunacak. Yasağın en çok Fransız, Alman ve İngiliz havayolu şirketlerini etkilemesi bekleniyor. Özellikle Avrupa’dan yapılan Amerika uçuşlarının yüzde 70’ini gerçekleştiren bu şirketler yeni düzenleme ile önemli ölçüde yolcu kaybına uğrayabilir. 22 Mart’ta Türkiye’de uygulanan yasak ile laptopunu bagaja teslim etmek istemeyen THY yolcuları Avrupa üzerinden Amerika’ya uçmaya başlamıştı. THY’de buna karşılık bedava internet ve laptop dağıtma uygulamalarına devreye sokmuştu.

Haberin Devamı

GÜVENLİK ENDİŞESİ

ABD güvenlik birimleri, uçaklara diz üstü bilgisayar içine yerleştirilecek patlayıcı ile terör saldırısı yapılacağı istihbaratı üzerine 22 Mart’ta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeden ABD’ye doğrudan yapılan uçuşlara elektronik yasağı uygulaması başlattı. Ertesi gün yasak İngiltere tarafından da uygulamaya konuldu. Yasakta, yolcular diz üstü bilgisayar, tablet ve diğer elektronik cihazları bavullarına koyarak uçak altındaki kargoya veriyor. Yasak Avrupa’dan yapılan uçuşlara da uygulanmaya başlayacak. Örneğin, Frankfurt’tan New York’a, Paris’ten Los Angeles’a veya Londra’dan Washington’a uçacak bir yolcu uçağında yolcular elektronik yasağına uyacak. Yasak Avrupa içi veya Türkiye’den İngiltere dışındaki diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan uçuşlar için geçerli değil.

HİNTLİ YAZILIMCILAR İSYANDA

Haberin Devamı

YASAĞA en büyük tepkiyi gösterenlerin başında Hintli yazılımcılar geliyor. Ülkeleri dışında yaşayan Hintliler, seyahatleri sırasında dizüstü bilgisayarlarını kargoya vermediklerini ve uçakta çalıştıklarını bildirerek yasağa tepki gösterdi. Ayrıca birçok şirket çalışanlarına verdiği bilgisayarları üçüncü kişilere teslim etmelerine izin vermiyor.

HANGİ ÜRÜNLER YASAK?

Cep telefonu dışındaki birçok cihaz bu yasak kapsamına giriyor. Örneğin; tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayar, kamera, e-kitap ve DVD oynatıcılar bu cihazların başında geliyor. Ancak sağlık amaçlı kullanılan cihazlar yasak kapsamında yer almıyor.

THY KARLI ÇIKABİLİR

YASAĞIN ne zaman başlayacağı henüz netlik kazanmazken, Avrupalı havayolu şirketlerine “Hazır olun” mesajı verildi. Ancak kabin içi eğlence sistemlerinde THY gibi havayolu şirketlerinin gerisinde kalan Avrupalı şirketlerin nasıl bir yol izleyeceği açıklanmadı. Avrupa’dan ABD’ye uçuşların yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren AirFrance, Lufthansa, British Airways ve KLM Havayolları’nın yasaktan etkilenmesi bekleniyor. 22 Mart’ta başlayan yasağın ardından bazı Türk yolcular İstanbul’dan doğrudan uçmak yerine Avrupa’da bir kente gidip aktarmalı olarak uçmayı ve laptoplarını yanında taşıyordu. Bu yasağın devreye girmesi ile THY’nin bu yolcuları yeniden kazanması bekleniyor.

Haberin Devamı

HANGİ ÜLKELERE YASAK

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan, Katar, Mısır, Fas, Kuveyt.

BAKMADAN GEÇME!