Tüketiciyi böyle kandırdılar

Güncelleme Tarihi:

Tüketiciyi böyle kandırdılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 09:18

HAYATIN vazgeçilmezi haline gelen asansör denetimleri apartmanlardaki tehlikeyi gözler önüne serdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, denetim yapılan asansörlerin yüzde 45’inin “taşıma yapamayacak kadar tehlikeli” olduğunu tespit etti. Bakanlık, milyonlarca tüketicinin kullandığı su, elektrik ve akaryakıt sayaçlarıyla, takograflar, taksimetreler ve tartıların içinde olduğu 326 bin üründen 3 bin 500’ünün eksik veya fazla ölçüm yaparak tüketiciyi kandırdığını belirledi.

Haberin Devamı

80 BİN FARKLI MODELE DENETİM
Piyasada denetimlerini sürdüren bakanlık ekipleri geçtiğimiz yıl toplam 80 bin 884 farklı modelde sanayi ürününü denetledi. Bunlardan 14 bin 431’i uygunsuz bulunurken, bin 124 farklı ürün incelenmek üzere teste gönderildi. 56 farklı marka hakkında ise toplatma kararı verildi.

Ekipler 3 bin 411 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verirken, tespit edilen aksaklıklar için toplam 3 milyon 89 bin lira idari para cezası uygulandı. En çok elektrikli ekipmanlar ve taşınabilir basınçlı ekipmanlar denetlendi.

ASANSÖRLER YİNE KARA LİSTEDE
Mevcut şartlara uymayan en yüksek ürün grupları yüzde 45’le asansörler, yüzde 27 ile makineler oldu. Denetim sonuçları Türkiye genelinde denetlenen her 2 asansörden 1’inin gereken şartları taşımadığını ve tehlikeli olduğunu gösteriyor. Kullanılması çok tehlikeli olan asansörler için 2 milyon lira para cezası uygulandı.

Haberin Devamı

İçinde ayakkabılar, asansörler, atex ürünler, otomotiv parçaları, elektrikli makineler ve kazanların da içinde olduğu ürünlerdeki uygunsuzluk oranı ise yüzde 18’e ulaştı. Bir anlamda ekiplerin denetlediği her 100 üründen 18’inin gereken şartları taşımadığı belirlendi. Güvensizliği tespit edilen ve yasal süreçleri tamamlanan 43 ürün internet sayfasında ilan edildi.

SAYAÇLAR VE TARTILAR BOZUK
Bakanlık ekiplerinin denetimleri sonucu 20 bin tartıdan 157’si, 271 bin akaryakıt sayacından 3 bini, 133 elektrik sayacından 4’ü, 12 bin su sayacından 497’si, bin takograftan 26’sı, 286 taksimetreden 8’i, 3 bin 244 ambalajlı üründen 359’u, 39 bin petrol ürününden ise bininin ise gereken şartları taşımadığı, ayarsız olduğu ve eksik ölçüm yaptığı belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!