Tüketici dernekleri mortgage'a karşı

Güncelleme Tarihi:

Tüketici dernekleri mortgagea karşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 15:01

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Konut finansman yasasının tüketiciler aleyhine hükümler içerdiğini savunarak, “Tüketiciler 5 Haziran'a kadar dilekçe vererek, 'tut-öp' yasasına yakalanmamalı” dedi.

Ali Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında, konut kredisi kullanan tüketicilere 5582 Sayılı Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasaya tabi olmak için, kredi veren kuruluşa 3 ay içinde dilekçe vermeleri şartının getirildiğini, bu sürenin 5 Haziran 2007'de sona ereceğini hatırlattı.

“Tut-öp” yasası olarak niteledikleri bu yasanın, tüketicilerin ucuz ve bütçelerini sarsmadan konut edinmeleri amacından saparak, adeta finans kuruluşları, bankalar, inşaat sektörü ve yabancı sermayeye kaynak teşkil ettiğini savunan Çetin, söz konusu yasadaki tüketiciler aleyhine hükümleri şöyle sıraladı: “Kredi geri ödemelerinde zorluk yaşayan tüketiciler aleyhine rehinin paraya çevrilmesi dışında genel haciz yoluyla çok daha rahatlıkla takip yapabilme kolaylığı tanımış, tüketicilerden ziyade finans kuruluşlarını ve bankaları koruyucu bir hüküm getirilmiştir. Tüketicinin başvuracağı ihalenin feshi davalarına ilişkin para cezası yüzde 20 olarak düzenlenmiştir. Bu da tüketicinin ihalenin feshi davası açma hususunda caymasına neden olacak bir düzenlemedir. Satışın durdurulması için tüketicinin yatırması gereken teminat yüzde 15'den yüzde 30'a çıkarılarak, tüketicinin satışı durdurmayı talep etme hakkı engellenmiştir.”

Çetin ayrıca, yasayla konut finansmanını kuruluşunun ayıplı maldan sorumluğunun 5 yıldan 1 yıla indirildiğini, krediyi devralanı sorumluluk dışına almak konusundaki hükmün kolaylıkla istismar edilebileceğini, üst üste 2 taksiti ödemeyen tüketiciye borcun tamamının ödenmesi için ihtarname çekilerek 1 aylık sürede borcunu kapatmasının istendiği, kapatmadığı takdirde konutun satılacağının hükme bağlandığını anlattı.

Sabit faiz belirlenmesi halinde erken ödemede yüzde 2 erken ödeme ücretinin öngörüldüğünü belirten Çetin, “Bu haliyle hiçbir hukuk düzeninde olmayan erken ödeme cezası öngörülmekte, eline toplu para geçen tüketicilerin ödemeleri engellenerek cezalandırılmaktadır” dedi.

Yasanın tek olumlu yönünün, tüketicilerin faiz tutarının yüzde 5'i kadar Banka Sigortası Muameleler Vergisi'nden muaf tutulması olduğunu kaydeden Çetin, bunun da ciddi sayılmayacak, 500-1500 YTL arasında bir meblağ olduğunu anlattı.

Çetin, “Tüketiciler 5 Haziran'a kadar dilekçe vererek 'tut-öp' yasasına yakalanmamalı” dedi. Bu arada “bu çalışmalarla hedeflediğiniz nedir” sorusu üzerine Çetin, söz konusu yasa hakkında tüketicileri bilinçlendirmeyi ve yasadaki tüketiciler aleyhine hükümlerin temizlenmesini istediklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!