TÜİK: Yeni milli gelir hesabı 2007’ye yetişir

Güncelleme Tarihi:

TÜİK: Yeni milli gelir hesabı 2007’ye yetişir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 00:00

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı (TÜİK) Ömer Demir, gayri safi milli hasılada (GSMH) yeni hesaplama sistemine geçişin Avrupa Hesaplar Sistemi’ne (ESA) geçişin bir parçası olduğunu belirterek, tüm aday ülkelerin milli gelir hesabını buna göre yenilediğini bildirdi.

A.A muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan TÜİK Başkanı, yeni hesabın geciktiği yönündeki eleştirilere yönelik olarak, bunun kendilerinin erken açıklama yapmasından kaynaklandığını belirtti. Bu nedenle kamuoyunda, yeni hesaba geçişin geciktiği yönünde bir imaj olduğunu kaydeden Demir, AB’de bu yeni hesaba geçişin ortalama 5 yılı aldığını açıkladı.

AB HESAP SİSTEMİNE GEÇİŞ: Türkiye’nin şu anda milli gelir hesabında Birleşmiş Milletler Hesap Sistemini (SNA) kullandığını kaydeden Demir, yeni sistemde Avrupa Hesaplar Sisteminin (ESA) kullanılacağını ifade etti. Sadece milli gelir değil, borçlar, devlet hesapları ve yerel yönetim hesaplarının da ESA’ya göre yapılacağını belirten Demir, ESA’ya geçiş için tüm aday ülkelerin milli gelir hesabını yenilediğini belirtti. Yeni milli gelir hesabında 1998 yılının baz yılı olarak alınacağını da bildiren Demir, "Bu tarihten sonraki hesaplar bugüne kadar güncellenerek yeniden yayınlanacak" diye konuştu. Konut ve tarım gibi bazı sektörlerde hesaplamaların bittiğini, ancak hesabın ortaya konabilmesi için tüm sektörler arası bir tutarlılık gerektiğini vurgulayan Demir, "Tarımda ve konutta eskisine göre büyüklük farkları görülüyor, ancak şu anda yeni hesapla milli gelirin artacağı ya da azalacağını söylemek yanlış olur" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!