TÜBİTAK, ‘yenilebilir tabak’ dönemi başlatıyor

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK, ‘yenilebilir tabak’ dönemi başlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2002 02:06

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne bağlı Gıda Enstitüsü, yenilebilir ambalaj maddesi üretti. Bu madde, ambalajın yanısıra, yenilebilir tabak ve bardak üretiminde de kullanılabilecek. TÜBİTAK ayrıca, doğada çözülebilen ambalaj ürünleriyle ilgili çalışmalarını da tamamladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi'ne (MAM) bağlı çalışan beş enstitüden biri olan Gıda Bilimi ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü, Türk ambalaj sektörü için bir çığır açtı. Enstitüde, ‘yenilebilir’ ambalaj malzemeleri üzerine yürütülen çalışmalar başarıyla sonuçlandırılarak, kullanım aşamasına gelindi. Bu malzeme ile üretilecek tabak gibi ürünler de yenilebilir olacak.

TÜBİTAK-MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, 1972 yılında kurulan Marmara Araştırma Merkezi'nin 30'uncu kuruluş yılı olması nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının açılışında yaptığı konuşmaya, ‘‘Çalıştığınız yayın organlarında çok nadiren atabildiğiniz manşetlerden biri olan ‘Türkiye'de iyi şeyler de oluyor' başlığını, içinin boş olmadığını göstererek atabilmeniz için yaptıklarımızı göstermek istiyoruz’’ diye başladı.

SİHİRLİ DEĞNEGİZ

Görür, değişimin ‘sihirli bir değnek' olduğunu, Türkiye'nin de MAM sayesinde bu değneğe sahip bulunduğunu söyledi. MAM'ın, 30 yılda, bir devlet kurumunda görülmeye alışık olunmayan işleri yaptığını ifade eden Görür, şöyle konuştu:

‘‘Elimizde sihirli bir değnek var, bu değişimdir. Önce zihnimizde,sonra yapımızda değişimi yakaladık, laboratuvarlarımızı yeniledik. Çağdaş bir özel sektör kuruluşu gibi toplam kalite yönetimini uyguladık. Ayrıca, uygulamalı Ar-Ge yapıyoruz. En önemli çalışmalarımız, Türk sanayiinin rekabet gücünü teknolojik düzeyde ve küresel olarak ileriye taşımak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu savunma teknolojisi konusunda çalışmalar yapmak. Ama biz, sanayi kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve toplumun ihtiyaç duyduğu teknolojiyi de geliştiriyoruz.’’

Görür'ün konuşmasından sonra MAM'a bağlı beş enstitü gezildi. TÜBİTAK-MAM kapsamında Gebze'de 360 bin metrekare alan üzerinde kurulan Teknoloji Serbest Bölgesi'nde (TEKSEB) yer alacak olan kuruluşlar, MAM'ın uygulayacağı ‘Endüstriyel Ortaklık Programı' ile MAM ve bağlı beş enstitüsünün bilgi birikimini, aratırma geliştirme bulgularını ve altyapı olanaklarını kullanabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!