TTNet'in kampanyaları durduruldu

Güncelleme Tarihi:

TTNetin kampanyaları durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 15:49

Rekabet Kurulu, TTNet A.Ş'nin ADSL'de “Yaz Fırtınası” kampanyası ile fiyat sıkıştırması niteliğinde olabilecek tüm kampanyaların durdurulmasına dönük “tedbir kararı” aldı.

Haberin Devamı

Kurul, TTNet'in düşük bedellerle tüketiciye sunduğu fiyat uygulamalarının, hakim durum yaratarak, Rekabet Kanununa aykırı olup olmadığının ve diğer teşebbüslere zarar verip vermediğinin tespiti amacıyla 7 Mayıs 2007 tarihinde soruşturma başlattı.

Ancak soruşturma süreci devam ederken, Süperonline ile Telkom Telekomünikasyon şirketinin, TTNet A.Ş'nin 4 Haziran-31 Ağustos 2007 tarihlerini kapsayan “yaz fırtınası” kampanyasına dönük yaptığı şikayet üzerine Kurul, şikayeti ciddi bularak, tedbir kararı aldı.

Buna göre Kurul, 4054 sayılı Rekabet Kanununun “Kurul nihai karara kadar ciddi bir telafi olmayacak zararların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu durumlarda, ihlalden önceki durumu koruyucu nitelikte ve nihai kararın kapsamını aşmayacak şekilde geçici tedbirler alabilir” şeklindeki maddesinden hareketle şirketin, tüketicilere düşük bedellerle hizmet sunduğu Yaz Fırtınası kampanyası ile fiyat sıkıştırması niteliğinde olabilecek tüm kampanyaların durdurulmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Karara göre, TTNet'in söz konusu kampanyalarını durdurarak, bunu Rekabet Kurulu'na bildirmesi gerekiyor. Şirketin, karara rağmen kampanyalara devam etmesi durumunda, Rekabet Kurulu'nun şirkete süreli para cezası verme yetkisi bulunuyor.

TTNet'in Rekabet Kurulunun kararına katılmaması durumunda ise Danıştay'a yürütmeye durdurma talebi ile müracaat etmesi gerekiyor.
Rekabet Kurulu'nun konuya ilişkin gerekçeli kararının ise önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor.

-REKABET KURULU BAŞKAN VEKİLİ SONGÖR-

Rekabet Kurulu Başkan Vekili Tuncay Songör de konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türk Telekom'un mevcut durumda toptan geniş band internet erişim hizmetlerinin tek sağlayıcısı konumunda olduğunu hatırlatarak, TTNet'in ise perakende geniş band internet erişim hizmetleri pazarında yaklaşık yüzde 97'lik pazar payına sahip “hakim durumda” olduğunu ifade etti.

Rekabet Kurulu'nun, Türk Telekom, TTNet hakkında zaten yürüttüğü bir soruşturma olduğunu hatırlatan Songör, ancak düşük bedellerle tüketiciye hizmet verirken, diğer teşebbüsleri zarara uğrattığı gerekçesiyle, TTNet'in kampanyalarına dönük yapılan şikayet üzerine, tedbir kararı alındığını kaydetti. Songör, şöyle devam etti:
“Soruşturma yürütülürken, bu kez yaz fırtınası ve buna dair kampanyalarla ilgili tekrar şikayet olunca, Yaz Fırtınası kampanyasının 31 Ağustos'a kadar sürdüğü ve açılan soruşturmaların savunmalarla birlikte 9-10 ayı bulabileceği dikkate alındığında, kurul bu şikayetin ciddi olduğunu düşünerek, tedbir kararı ile müdahalede bulundu.

Haberin Devamı

Burada önemli olan tüketicinin bir malı tabi ki kaliteli ve ucuza alması, tüketiciye daha çok hizmet sunulması. Ancak Türk Telekom'un tekel olduğu, TTNet A.Ş'nin hakim durumda olduğu bir pazar düşünüldüğünde, bu sektörde serbest çalışan kendi işini yapan, rekabetçi bir piyasada mücadele eden diğer teşebbüslerin bunlarla mücadele edemediğini düşünmeliyiz.”

Piyasadaki diğer teşebbüslerin hakim durumda olanlarla mücadele edememeye başladığı durumda, rekabet kurallarının işlediğine işaret eden Songör, “Uzun dönemde piyasada serbest çalışan diğer teşebbüsleri rekabete katarsanız, bu rekabetçi piyasadan tüketici zaten yararlanacaktır” diye konuştu.

TTNet, ADSL internet bağlantısında “Yaz Fırtınası” kampanyası ile aylık 14.99 YTL'den başlayan fiyatlarla çeşitli tarifelerde 31 Ağustos 2007 tarihine kadar indirimli ücret kampanyası uyguluyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!