TSKB ile Sınai Yatırım Bankası birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

TSKB ile Sınai Yatırım Bankası birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 11:00

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Sınai Yatırım Bankası ile birleşiyor. Birleşme, Sınai Yatırım Bankası'nın devralınması suretiyle gerçekleşecek.

Sınai Yatırım Bankası'ndan Borsa'ya gönderilen açıklamaya göre, bankanın dünkü Yönetim Kurulu toplantısında, 7 Aralık 2001 tarihinde alınan karara istinaden hazırlatılan T. Sınai Kalkınma Bankası'nın Sınai Yatırım Bankası'nı devralmasına ilişkin fizibilite raporu uygun görüldü.

Toplantıda, T. Sınai Kalkınma Bankası'nın, Sınai Yatırım Bankası'nı her türlü hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle ve bankanın tüzel kişiliğinin sona ermesi suretiyle devralınması talebi, uygun bulundu.

Birleşme kararı alan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile Sınai Yatırım Bankası'nın aktif büyüklükleri 1 katrilyon lirayı aşarken, her iki bankanın en büyük hissedarı konumunda Türkiye İş Bankası bulunuyor.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), 1950 yılında Dünya Bankası'nın desteği ve hükümet, Merkez Bankası ve ticaret bankalarının işbirliği ile kuruldu.

Türkiye'nin ilk özel yatırım ve kalkınma bankası olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın kuruluş amacı Türkiye'de öncelikle sanayi olmak üzere bütün ekonomik sektörlerde özel girişimin yatırımlarını desteklemek, Yabancı ve yerli sermayenin Türkiye'de kurulmuş veya kurulacak şirketlere iştirakine yardımcı olmak, Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesine yardım etmek olarak belirlendi.

TSKB, kuruluşundan bugüne kadar Türkiye'nin ekonomik kalkınma sürecinin her safhasında imalat sanayii ve mali sektörde birçok ilklerin oluşmasında aktif bir rol oynadı.

3.500'den fazla şirkete orta vadeli kredi sağlayarak özel sektörün gelişimine önemli katkıda bulundu. 1960'lı yıllardan itibaren 100'ün üzerinde şirketin sermayesine ortak olarak finansman sağladı.

Daha sonra ortağı olduğu bu şirketlerin hisselerini halka satarak bu konuda önemli bir kilometre taşı oldu. Böylece sermaye piyasalarının gelişmesinde büyük rol üstlendi.

TKB'nin sermayesinde, Türkiye İş Bankası Grubu'nun yüzde 55.01, Türk Ticaret Bankası'nın yüzde 12.04, Akbank Grubu'nun yüzde 10.44, Türkiye Vakıflar Bankası'nın yüzde 9.06 payı bulunuyor. Halka açık bankanın diğer hissedarları yüzde 13.45 paya sahip.

TSKB, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 648 trilyon 33 milyar lira aktif büyüklükle 29. sırada yer alıyor.

Bankanın 3 şubesi, 326 personeli bulunuyor.

SYB

1963 yılında kurulan Sınai Yatırım Bankası (SYB), T. İş Bankası, Akbank, T.Garanti Bankası, T.Dış Ticaret Bankası ve T.Vakıflar Bankası ortaklıklarından oluşuyor.

Ortakların sermayedeki payları göz önüne alındığında en büyük pay yüzde 44 ile İş Bankası'nın. Akbank, Garanti ve Dış Ticaret Bankası'nın yüzde 8'er, Vakıfbank'ın yüzde 6.94 ortaklık payları yer alıyor.

SYB de, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle, 421.3 trilyon lira aktif büyüklükle sektörde 32. sırada geliyor. Banka 1 şube ve 107 personelle faaliyet gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!