TSKB’den 100 milyon YTL kar

Güncelleme Tarihi:

TSKB’den 100 milyon YTL kar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 16:32

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 2005 yılı bilançosunu açıkladı. Bilançoya göre TSKB net karını bir önceki yıla oranla yüzde 113 artırarak 100 milyon YTL’ye yükseltti.

TSKB, 2005 yılı bilançosunu açıkladı. 2004 yılında 47 milyon YTL olan net karını geçen yıl 100 milyon YTL’ye çıkaran TSKB’nin ortalama özsermaye getiri oranı yüzde 21.4, aktif getiri oranı ise yüzde 3.6 olarak gerçekleşti. TSKB’nin 2005 yılında vergi ve karşılık öncesi brüt karı ise 135 milyon YTL oldu. Karlılıkta, büyüyen kredi hacminin katkısının yanı sıra, yatırım bankacılığı faaliyetlerinden elde edilen komisyon bazlı gelirlerin de etkisinin büyük olduğu bildirildi. TSKB’den yapılan açıklamada banka, maliyetlerinin 2004 yılındaki gibi kontrol altında tutulmasının da yüksek karlılıkta etkili olduğu bildirildi.

Bankanın kredi ve finansal kiralama alacakları portföyünün toplamı geçen yıl 1.3 milyar dolara ulaştı. Ayrıca özel sektör yatırımlarını finanse etmek amacıyla 491 milyon dolar kredi kullandırıldı. Bu tutarın fiili olarak 1 milyar dolarlık yatırımı ifade ettiği belirtildi.

TSKB’nin yüzde 45’lik bir büyüme ile 2.5 milyar dolara yükselen aktiflerinin kalitesinin de artmaya devam ettiği bildirildi. Tamamına karşılık ayrılmış olan takipteki kredilerin toplam kredilere oranı, gerçekleştirilen nakit tahsilatlarla birlikte, yüzde 4’ten yüzde 2.4’e geriledi.

Özkaynaklarını 2005 yılında yüzde 45’lik bir büyümeyle 412 milyon dolar seviyesine ulaştıran TSKB’nin sermaye yeterlilik oranın da yüzde 36.8’le sektör ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Serbest sermayenin toplam aktiflere oranı ise yüzde 10.5 oldu.

Çeşitli uluslararası kuruluşlardan temin edilen uzun vadeli kaynakların yanı sıra, geçen yıl kasım ayında TSKB ile Dünya Bankası arasında İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi III (EFIL III) çerçevesinde yaklaşık 300 milyon dolar tutarında bir kredi anlaşması imzalandı. TSKB, EFIL III kredisinde de aynı amaçla temin edilen EFIL II kredisinde olduğu gibi, aracı banka olarak faaliyet gösterecek. Bu kapsamda sadece Dünya Bankası’ndan mali sektöre toplam 600 milyon dolarlık finansman sağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!