TRT, 9 trilyon liralık alacağının peşine düştü

Güncelleme Tarihi:

TRT, 9 trilyon liralık alacağının peşine düştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ekonomik sıkıntıları giderek artan TRT, toplamı 9 trilyon liraya ulaşan bandrol ve elektrik payı alacağının peşine düştü. Bandrolde en yüksek borç, Akşam Gazetesi'nin eski sahibi Mehmet Ali Ilıcak'ın Aslı Yayıncılık adlı şirketine ait. TEAŞ, TEDAŞ ve Kepez Elektrik'in de elektrik payı borcu 6 trilyona ulaşıyor.

Özel televizyonların yayın hayatına başlamasıyla birlikte ekonomik darboğaza giren TRT, yaklaşık 9 trilyon liraya varan alacağının peşine düştü. Bandrol gelirlerinden 2 trilyon 350 milyar ve elektrik faturalarından da yaklaşık 6 trilyon lira alacağı olan TRT yönetimi bu parayı tahsil edebilmek için mahkemeye başvurdu.

TRT'nin radyo, televizyon, müzikseti ve video cihazlarından aldığı bandrol gelirleri nedeniyle toplam 68 firmadan yaklaşık 2 trilyon 350 milyar lira alacağı bulunuyor. Akşam Gazetesi'nin eski sahibi olan ve geçen hafta tutuklanan Mehmet Ali Ilıcak'a ait Aslı Yayıncılık, TRT'ye borçlu olan kuruluşların başında geliyor. Ilıcak'ın şirketinin, kuponla okuyucularına dağıttığı televizyonlardan dolayı TRT'ye ödemesi gereken bandrol miktarı 1 trilyon 578 milyar 733 milyon lirayı buluyor. TRT'ye olan borçlar sıralamasında ikinci sırayı ise yaklaşık 550 milyar lira ile bir zamanlar Grundig marka televizyon üreten Cihan Elektronik alıyor. İsim hakkının devri nedeniyle TRT, Cihan Elektronik'ten olan alacağını tahsil etmek için karşısında muhatap bulamıyor. TRT yetkilileri, kurumun alacağının bulunduğu diğer 66 şirketin toplam borcunun ise 350 milyar liraya yaklaştığını belirttiler.

Bandrol borçları yüzünden bir çok firma için adli mercilere başvurulduğunu belirten TRT yetkilileri Beko, Arçelik, Vestel gibi büyük firmaların borçlarını zamanında ödediklerini belirterek şunları kaydettiler:

‘‘Ödemeyenlerin çoğu ise ticari faliyetini kısa dönemli düşünen firmalar. Bir de demin belirttiğim düzgün çalışan firmaların aleyhine bir durum var. O da bir çok firma imalat fiyatını çok düşük gösterip, çok az bandrol ücreti ödüyor. Örneğin, beş milyon liraya televizyon ürettiğini belirten firmalar var. Bunlar hem düşük bandrol ücreti ödüyor, hem de devlete olan vergi yükümlülüğünü çok az miktarda yerine getiriyor. Tabii piyasaya da daha ucuz fiatla girip dürüst çalışan firmalara sekte vuruyor.’’

ELEKTRİK ALACAĞI

TRT, bandrol gelirlerinin yanısıra, önemli gelir kaynaklarından bir diğeri olan elektrik faturaları üzerinden alınan yüzde 3,5 oranındaki payda da sorunlar yaşıyor.

Tüketiciden tahsil edilen para üzerinden verilmesi gereken pay, TRT ile üç dağıtım şirketi arasında büyük sorun yaratıyor. TEDAŞ, TEAŞ, KEPEZ'in kuruma olan borcu birikmiş faizleriyle birlikte altı trilyon lirayı buluyor.

TRT borcu olan kurumlar içinde Kepez Elektrik de 327 milyar lira ile üçüncü sırayı alıyor. Kepez'in 1990 ile 1996 yılları arasındaki bu borcunun bugün itibarıyla 500 milyar lirayı bulduğu belirtiliyor.

TRT yetkilileri, borçların tahsili ve bundan sonra da böyle bir sorun yaşanmaması için Hükümetten yardım isterken, Meclis'ten çıkacak yeni bir kanunla sorunları çözülebileceğini belirtiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!