Trabzon'da karpuz üretiliyor

Güncelleme Tarihi:

Trabzonda karpuz üretiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2009 10:22

Sıcak bölgelerin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alan karpuz, yağışın bol olarak görüldüğü Trabzon'da da üretiliyor.

Haberin Devamı

Yomra İlçesine bağlı Yalıncak Beldesinde üretilen 30 ton civarında karpuz, şehir merkezinde satışa sunuluyor.

Belde Belediye Başkanı Mehmet Keleş, beldede, karpuz yetiştiriciliğinin kendilerini büyüklerinden kaldığını belirterek, “1950'li yıllarda insanlar bu ürünü yetiştirerek satmışlar. Ancak belli bir süre ara verilmesinin ardından, bizler 1990 yıllarda yeniden üretimine başladık. Bizde en büyük gaye, yaşlı fındık bahçelerini gençleştirirken, bu alanları kullanmak ve ekonomimize yan bir destek sağlamak.”

Sıcak iklim meyvesi olarak bilinen karpuzun Trabzon'da yetişmeyeceğinin düşünüldüğünü belirten Keleş, şöyle devam etti:

“Karpuz, yetiştirilmesi itibariyle çok hassas bir üründür. Trabzon'da insanlar yağışın yoğunluğu nedeniyle karpuzun yetişemeyeceğini sanıyor. Ancak burayı geldiklerinde şaşırıyorlar. Beldede yaşayan vatandaşlarımız, üretim için dışardan aldıkları fideleri dikiyor. Daha sonra şey güneşe dayanıyor” dedi.
Keleş, bu yıl beldede yaklaşık 30 ton karpuz yetiştirildiğini, bunun da Trabzon'un karpuz ihtiyacını karşılamada önemli bir potansiyel oluşturduğunu söyledi.

“ÜZERİNE İSİM YAZDIRARAK OLGUNLAŞMASINI BEKLİYORLAR”

Beldede üretilen karpuzların ortalama 8 ile 16 kilogram arasında olduğunu kaydeden Keleş, “Karpuzların lezzeti oldukça beğeniliyor. Çoğu kişi, beldemizde yetişen karpuzlardan almak için küçükken üzerine adlarını yazdırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bahçesinde bir kaç yıldır karpuz üretimi yapan Rukiye Dikenli ise amaçlarının maddi gelir sağlamanın ötesinde beldenin tanıtımının yapılması olduğunu ifade etti.
Dikenli, şunları kaydetti:

“Yetiştiğini bizde daha önceden bilmiyorduk. Ancak bizde denemek amaçlı olarak bir kaç yıl önce bahçemize diktik. Gerçekten aldığımız ilk üretimde de, şimdi de tadının çok güzel olduğunu gördük. Beldemizde çoğu insan sonradan karpuz üretimine başladı. Ekonomik anlamda insanlarımız çok büyük paralar kazanamasa da ilçemizin tanıtımı için bu ürünü çok önemli buluyoruz. Beldeye dışardan gelen insanlar tarlalarını gezdikten sonra karpuz almak istiyorlar. Hasat dönemi öncesinde isimlerini yazarak istedikleri karpuzu daha sonra gelerek alabiliyorlar.”

Haberin Devamı

Beldede yetiştirilen karpuzlar, Yomra ilçesi başta olmak üzere, Trabzon şehir merkezinde 75 kuruştan satışa sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!