Toprakbank'ın Fon'a devrinin iptali istemine ret

Güncelleme Tarihi:

Toprakbankın Fona devrinin iptali istemine ret
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 11:05

Danıştay 13. Dairesi, Toprakbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrine ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) kararının iptal istemini reddetti.

Haberin Devamı

Davacı Yüksel Paralı, Toprakbank A.Ş'nin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin TMSF'ye devrine ilişkin 30 Kasım 2001 tarihli BDDK Kararı'nın iptali istemiyle dava açtı. Danıştay 13. Dairesi, söz konusu BDDK Kararı'nın iptal istemini oybirliği ile reddetti.

Daire'nin kararında, Toprakbank'ın Fon'a devrine neden olan mali bünye sorunlarına yer verilen denetim raporları anlatıldı. Bu raporlarda, bankanın bankacılık faaliyetlerini sürdürebilmesinin ancak öz kaynaklarının güçlendirilmesiyle mümkün olabileceğinin ifade edildiği kararda, Toprakbank'ın 30 Eylül 2001 tarihli mali tablolarında öz kaynaklarının negatif olduğu vurgulandı.

Toprakbank'ın mevcut durumu ile faaliyetine devamının mevduat sahiplerinin hakları ile mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşürdüğü belirtilen kararda, BDDK'nın dava konusu kararında mevzuata aykırılık bulunmadığına işaret edildi.

Haberin Devamı

Kararın temyiz istemine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bakacak. BDDK'nın 26 Eylül 2002 tarih ve 826 sayılı kararıyla, Toprakbank, aktif ve pasifleri, hisselerinin tamamı ile yönetim ve denetimi TMSF'ye ait olan Bayındırbank A.Ş'ye devredilmişti.

Bayındırbank A.Ş'nin unvanı da 19 Aralık 2005'den itibaren Birleşik Fon Bankası A.Ş olarak değişmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!